Divendres, a la seu del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, va presentar-se l’ampliació de la bases de dades del projecte Memorial Democràtic del Baix Llobregat. L’acte va coincidir amb el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Sant Feliu de Llobregat l’any 1939.

Els encarregats d’inaugurar l’acte van ser Manel Leiva, regidor de l’Ajuntament de Sant Feliu; Lluis Montfort, responsable de cultura del Consell Comarcal, que va demanar un pacte de país sobre les polítiques de memòria; i Conxita Sánchez, presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Sànchez, va excusar la presència prevista de la Directora General de Memòria del govern de la Generalitat, Carme Garcia, que havia estat cessada aquell mateix dia.

La base de dades és un projecte que va iniciar-se l’any 2005 impulsat per l’historiador Carles Santacana; la responsable de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, Mari Luz Retuerta; i la membre del Centre d’Estudis Comarcals, Esther Hachuel. La nova fase va estar realitzada per Joan Montblanc, que va presentar l’estudi, juntament amb Neus Ribas i Xavier Calderé. Montblanc va ressaltar que s’havia pogut dedicar a impulsar aquesta investigació gràcies al premi d’història Llorenç Sans, de Sant Feliu de Llobregat.

L’estudi, al qual es pot accedir fent click aquí, inclou el nom de 5612 persones (5163 homes i 449 dones) del Baix Llobregat i L’Hospitalet empresonades entre 1939 i 1977. La investigació ha estat centrada en l’anàlisi de diversos arxius, com el de la presó Model, el de la presó de dones de Les Corts, de la Capitania General de Catalunya, de diversos tribunals i de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat que inclou l’Arxiu del Partit Judicial de Sant Feliu. Entre les dades que van destacar-se, hi ha el mal estat de les presons, on eren conculcats sistemàticament els Drets Humans.

Com a dada que afecta al Baix Llobregat, l’any 1939, la Presó de Sant Feliu de Llobregat, que disposava de quatre petites cel·les, retenia en condicions de total insalubritat a 189 persones.

En acabar l’acte, va haver-hi un concert de músiques de la generació del 36 a càrrec d’Emiliano Valdeolivas, dins del programa lluirRL’art.

Imatge: Torre de la presó de Sant Feliu de Llobregat, Arxiu Comarcal. 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here