La sala de Plens del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha acollit aquest dissabte 25 de gener la constitució de la Xarxa de Memòria Democràtica de la comarca. L’acte ha comptat amb una nombrosa assistència integrada per regidors i regidores de diversos  Ajuntaments, historiadors, representants de CCOO, UGT i USOC i persones interessades en el tema.

La inauguració ha anat a càrrec d’Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa de Vallirana, Jordi Gil, conseller de Memòria del Consell Comarcal i regidor de Sant Vicenç dels Horts, Gemma Domènech , directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, i Genoveva Català, presidenta del Centre d’Estudis Comarcals.  Totes les persones que han intervingut han ressaltat la importància d’aquesta experiència, sorgida del Congrés “El Baix a debat” de l’any 2016, i que el Consell Comarcal va acordar constituir durant l’anterior mandat municipal; en aquesta etapa inicial la Xarxa  va ser impulsada pel conseller de Cultura Lluís Montfort.  Segons s’ha explicat, ara se li dona un impuls definitiu, amb la participació destacada del Centre d’Estudis Comarcals i amb la voluntat d’aconseguir l’adhesió dels trenta ajuntaments de la comarca. L’objectiu és estimular, coordinar i donar a conèixer totes les experiències del Baix en aquest camp.

A continuació ha intervingut María Jesús Bono, historiadora, membre de la Junta del CECBLL i que fou directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat entre els anys 2005 i 2010. Bono ha presentat una brillant ponència sobre “El sentit democràtic de la memòria” exposant les diferències entre Història i Memòria, i entre Memòria Històrica i Memòria Democràtica . Ha explicat el recorregut de les polítiques públiques de Memòria, absents de les institucions durant un llarg període, que moltes entitats com l’Associació d’ex Presos polítics del franquisme havien reivindicat durant molts anys i que varen concretar-se durant el Govern d’esquerres de la Generalitat en la Llei del Memorial Democràtic de 2007 i la Llei de Fosses de 2009, impulsades pel llavors conseller Joan Saura. També s’ha referit a l’aturada que va suposar el Govern d’Artur Mas l’any 2011 i la represa d’aquestes polítiques anys més tard sota l’impuls del  conseller Raül Romeva amb iniciatives com l’aprovació de la Llei de reparació de les víctimes del franquisme.

També ha tingut lloc una taula rodona per a conèixer experiències concretes i recollir propostes, moderada per la historiadora i tècnica del CECBLL, Neus Riba. Han intervingut Jordi Amigó, historiador i arxiver de Sant Just Desvern, que ha explicat el cas del tractament donat al refugi antiaeri de Sant Just, el coordinador de la USLA ( Universitat social lliure i autogestionada) de l’Ateneu Santfeliuenc, Àngel Merino, que ha exposat l’experiència de l’Itinerari d’Espais de memòria de Sant Feliu de Llobregat. També han presentat aportacions David Rovira, tècnic del Museu de les Aigües recordant el paper de la Central Cornellà d’Aigües de Barcelona durant la guerra, Maribel Aguilera, regidora de Cultura i Memòria històrica i Turisme d’Esplugues de Llobregat sobre les bateries antiaèries de Sant Pere Màrtir,  i Jordi Gil, conseller comarcal d’Educació, Cultura i Memòria Democràtica, sobre la Xarxa d’Espais de Memòria del Baix Llobregat de la II Republica i la guerra civil. També ha participat en la Taula la presidenta de l’Associació de Memòria històrica i democràtica del Baix Llobregat, Carmen Romero, entitat que acaba de publicar un interessant número de la seva revista dedicat a “La repressió franquista a Catalunya”, en el que escriuen prestigiosos historiadors i historiadores especialitzats en el període de la dictadura.

Finalment Gemma Tribó, doctora en història i membre de la Junta del CECLL, ha exposat una documentada “Píndola històrica del 25 de gener de 1939 al Baix Llobregat”, en una data que coincidia, fa  vuitanta-un anys , amb l’ocupació per part de les tropes feixistes de bona part dels municipis de la comarca.

ALTRES ACTES SOBRE LA MEMÒRIA.

El record de l’entrada de les tropes franquistes a la comarca i a Sant Feliu de Llobregat el mes de gener de 1939 ha comportat també la celebració d’altres actes, com el celebrat el passat dijous dia 23 a l’Ateneu Santfeliuenc, amb xerrades de l’historiador Jordi Amigó  i de la historiadora Maribel Ollé sobre “El franquisme i l’exili santfeliuenc de 1939”.

La setmana propera, el dimarts 28, a les 19 hores, també a l’Ateneu Santfeliuenc, es presentarà el llibre “¡Ha llegado España! La política del franquisme a  Catalunya( 1938-1977)” amb la participació de l’autor, el professor de la UAB, Martí Marín, de l’historiador Francesc Vilanova i de Montse Ayats, directora de l’editorial EUMO que ha publicat el llibre.

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here