Castelldefels exposa les restes arqueològiques trobades al municipi, entre les quals destaca l’esquelet complet d’una cria d’elefant i el crani d’un rinoceront de 100.000 anys d’antiguitat.

La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels acollirà, a partir del 7 de febrer, una exposició amb algunes de les restes arqueològiques trobades en els darrers anys pel Grup de Recerca del Quaternari (SERP) de la Universitat de Barcelona a l’anomenada Cova del Rinoceront. Amb el títol “Espai Prehistòria. Fauna, canvi climàtic i arqueologia al Garraf”, l’exposició neix amb l’objectiu de divulgar com era el clima, el medi i la fauna en aquest territori ara fa 100.000 anys.

La peça central de l’exposició és l’esquelet complet d’una cria d’elefant (Elephas antiquus) d’uns 5 o 6 anys d’edat i que va ser descobert l’any 2012. Aquestes restes, de 100.000 anys, són una de les poques evidències de cries complertes d’elefants antics a Europa i es podrà veure per primera vegada en aquesta exposició. L’espai també acull altres restes molt singulars trobades en el jaciment i que també s’ensenyaran al públic per primer cop, com el crani i la mandíbula d’un rinoceront subadult d’una espècie actualment extingida (Stephanorhinus hundsheimensis) i el crani d’un cérvol mediterrani (Haploidoceros mediterraneus). Els cérvols mediterranis són també una espècie ja extinta en l’actualitat que va viure al sud d’Europa en els moments càlids, la cova del Rinoceront n’és el jaciment més important, ja que és el lloc on més individus d’aquesta espècie s’han trobat en tot el món.

La cova del Rinoceront és un jaciment arqueològic únic i singular ja que Castelldefels és una de les poques localitats de la conca mediterrània que conté restes arqueològiques compreses entre els 200.000 fins als 80.000 anys. Es tracta d’un moment cronològic poc conegut i força interessant ja que climàticament va ser un període càlid similar a l’actual i anterior a l’arribada dels grans freds del darrer estadi glacial. Amb les excavacions s’han descobert nombrosos esquelets animals prehistòrics que permeten estudiar i reconstruir aquest moment. Tanmateix, la descoberta de diferents eines lítiques evidencia un poblament humà molt antic en aquesta zona tant per part dels neandertals (Homo neanderthalensis) com dels primers humans anatòmicament moderns (Homo sapiens).

Exposició interactiva i didàctica

L’espai expositiu és un punt de partida per explicar i difondre de manera lúdica i veraç la prehistòria i els canvis climàtics que s’han succeït al llarg dels darrers milers d’anys. S’expliquen també els processos científics que l’arqueologia utilitza per generar aquest coneixement sobre el passat. Per aquest motiu, l’exposició ha estat concebuda per diferents grups de recerca de les universitats catalanes, en els que hi ha participat el mateix Grup de Recerca del Quaternari i el DIDPATRI de la Universitat de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya.

L’exposició és interactiva ja que, mitjançant Realitat Augmentada amb tauletes tàctils i mòbils, es podran veure diferents reconstruccions en 3D, entre les quals destaca com era l’elefant i com va arribar a la cova, com eren els cérvols mediterranis i el rinoceront.

També es podran visualitzar diferents moments de les excavacions arqueològiques mitjançant ulleres de Realitat Virtual així com una visita virtual a la casa de la Guixera, espai on es processen les troballes de la cova del Rinoceront.

Per facilitar el coneixement pedagògic, hi ha dos armaris didàctics dissenyats per DIDPATRI (Universitat de Barcelona), amb materials especialment adreçats a les escoles i enfocats a aspectes com el clima durant la prehistòria i als habitants de la zona en aquesta època.

Aquesta exposició és una iniciativa de l’Ajuntament de Castelldefels, amb la col∙laboració de la Universitat de Barcelona mitjançant el Grup de Recerca del Quaternari (GRQ‐SERP) i el grup de recerca DIDPATRI, la Universitat Oberta de Catalunya, amb la seva spin-off Immersium Studio i el Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya.

Font: aj. Castelldefels

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here