La victòria d’Hollande a la primera volta, fa pressagiar un canvi que tindrà conseqüències, no tan sols a França o a Europa, sinó a nivell mundial.

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l candidat socialista és el primer que derrota a un president en exercici a la primera volta i tots els sondejos apunten que, si no comet grans errors, el dia 6 de maig Hollande podria ser escollit President de la República Francesa, a una distància força còmoda de l’actual President, Nicolas Sarkozy.

hollande guanyador
François Hollande, candidat del Partit Socialista i guanyador de la primera volta de les eleccions franceses

François Hollande, amb el 28,5% dels vots, ha aconseguit capitalitzar l’esperança de molts francesos, i també de molts europeus, en el canvi. Un canvi que no només significa una alternança en el govern de França, sinó que ataca la línia de flotació del pacte de l’actual President amb Angela Merkel, i l’aposta per les mesures d’austeritat i la reducció del dèficit que aquesta aliança ha imposat a Europa.

[level-premium]

merkel
Angela Merkel, Presidenta d'Alemanya

Merkel ja ha advertit als seus socis europeus que el pacte fiscal “no és renegociable” Les declaracions van arribar després que Hollande reiterés ahir que si arriba a l’Elisi exigirà una modificació de l’acord a Brussel·les

El líder socialista, ha proposat una Reforma fiscal i bancària amb mesures contra els paradisos fiscals i contra l’especulació i la supressió de bona part de les exempcions fiscals; la implantació d’una taxa que gravaria els ingressos superiors al milió d’euros anuals al 75%;  un augment de les ajudes a les famílies amb fills en edat escolar i de places per al professorat; una nova legislació de lloguers i la legalització del matrimoni entre les parelles homosexuals; així com la derogació del decret que augmentava l’edat de jubilació, entre d’altres.

A més, el partit socialista francès proposa una rebaixa del 30% del sou del president de la República i els seus ministres; la revisió de l’estatut d’immunitat del cap de l’Estat i la supressió de l’acumulació de càrrecs públics.

Sarkozy
L'actual President de França Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy, encara president i candidat a la reelecció de la UMP, ha aconseguit el 27,1% dels sufragis, però més d’1,8 milions de francesos li han retirat el seu suport.

El President ha convocat per a l’1 de maig una “gran concentració” per celebrar “la festa del treball de debò, dels que realment treballen dur, dels que s’exposen i pateixen i no volen que sense treballar es pugui guanyar més que treballant”.

Aquesta radicalització del discurs de Sarkozy repòn a la imperiosa necessitat del líder conservador, de guanyar vots de la ultra-dreta, que ha registrat un augment de vots espectacular.

L’ultradretana Marine Le Pen ha quedat tercera, però amb un resultat rècord per al Front Nacional, del 18,2%, que serà clau per decidir si els socialistes recuperen o no l’Elisi després de 17 anys de presidents conservadors.”S’ha acabat l’Europa de portes obertes, que no controla els fluxos migratoris”, s’ha queixat Sarkozy, amenaçant l’Europa sense fronteres de l’acord de Schengen, i entrant de ple en el discurs contra la inmigració del Front Nacional.

Marine Le Pen
Marine Le Pen, la candidata del partit ultradretà Front Nacional

Però malgrat aquests gestos d’apropament, la líder del Front Nacional ha donat a entendre als seus votants, (en la seva majoria gent del camp i la província, la meitat d’ells sense estudis, el 29% obrers, un 33% de persones sense recursos, segons l’anàlisi de Institut Francès d’Opinió Pública) que són molt lliures de votar a qui vulguin i el seu equip més proper, trasllada que el vot en blanc seria una bona opció.

Els votants d’altres partits que tenen ara a les seves mans la propera presidència de la República Francesa son també els electors del comunista Jean-Luc Mélenchon, candidat del Front d’Esquerres, que ja ha demanat als seus electors que votin en contra de Sarkozy el 6 de maig, i que ha quedat quart amb l’11,1% dels sufragis. La candidata d’Europe Ecologie,Eva Joly, que també ha demanat el vot per Hollande, ha obtingut un modest resultat, de només el 2,3%.

Els centristes de François Bayrou han punxat i han quedat molt per sota del previst, aconseguint només el 9,1% dels suports. Bayrou encara no ha decidit a quin dels dos candidats a la segona volta donarà suport.

El president-candidat Nicolas Sarcozy ha insistit en reptar Hollande a tres debats cara a cara a la televisió abans del 6 de maig, però el socialista només n’accepta un. “Si el senyor Hollande s’escapa, serà la seva responsabilitat”, ha advertit Sarkozy.

Malgrat les anècdotes pròpies d’una campanya electoral, i les especulacions que s’aclariran el proper 6 de maig, el que està clar que els francesos tenen a les seves mans alguna cosa més que el futur del seu país.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here