Avui se signarà l’acord que ha de permetre iniciar els treballs de retirada dels residus abandonats en l’antiga fàbrica Massó y Carol en el termini màxim d’un mes

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]E[/dropcap]l contingut del protocol que se signarà avui fou aprovat per unanimitat en el Ple Extraordinari de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló celebrat el passat dimarts 8 de maig.  L’acord implica l’Ajuntament, l’Agència de Residus de Catalunya, els administradors concursals de Massó y Carol S.A. i Immobiliària MAR S.L.U. (anteriorment Tres Torres S.A., propietària actual dels terrenys)  i estableix que la retirada de les 2.438 tones de residus abandonats s’iniciarà en el termini màxim de 30 dies, a partir de la data de la seva signatura, i que  durarà al voltant de 6 mesos.

La retirada i tractament de les gairebé 2.500 tones de residus químics que l’empresa Massó y Carol S.A. va deixar abandonats a la seva antiga fàbrica és un objectiu llargament reclamat tant per part de l’Ajuntament, la Plataforma Contra el Cementiri Químic a Santa Coloma de Cervelló, els grups polítics, les entitats i una important mobilització ciutadana.

La Plataforma, que se sent molt satisfeta per la signatura de l’acord, avisa que seguirà amatent a dos qüestions fonamentals: per una banda el compliment dels terminis per materialitzar la retirada, i per l’altra que els treballs d’evacuació dels residus es facin d’acord amb les instruccions que ja en el seu dia va apuntar com a preceptives l’Agència de la Protecció de la Salut.

L’any 2008 l’empresa Massó y Carol S.A. va traslladar la seva activitat i va tancar la planta de Santa Coloma de Cervelló, abandonant prop de 2.500 tones de residus químics generats per la seva activitat. Des de llavors l’Agència de Residus de Catalunya (administració competent en aquest camp) va iniciar, sense èxit, diversos processos administratius per instar l’empresa a la retirada dels residus, i també en aquest temps s’ha estat instruint als Jutjats de Sant Boi de Llobregat un procés judicial, encara obert, contra Massó y Carol S.A. per presumpte delicte ambiental i de desobediència.

Al 2011 l’Ajuntament del municipi va aconseguir forçar l’elaboració d’un inventari dels residus abandonats en els terrenys de l’antiga fàbrica, pas necessari per conèixer l’abast del problema i planificar-ne la retirada. Fou en aquell moment que la indignació i el descontentament dels veïns i veïnes de Santa Coloma de Cervelló es va articular en la Plataforma Contra el Cementiri Químic a Santa Coloma de Cervelló, que ha tingut un paper clau per forçar l’acceleració de la retirada dels residus.

Per la seva banda, l’Ajuntament ha afirmat que una vegada retirats els residus es farà un estudi de les condicions i riscos del sòl per determinar el grau de contaminació que s’hi pugui trobar. El Constistori, tot i no tenir-hi competències, afirma que el procés de descontaminació del sòl serà el proper pas en què s’haurà d’estar molt vigilant per assegurar que es faci com cal i el més aviat possible.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here