1 anys després, recordem el recorregut i analitzem l’estat actual del moviment 15M a la comarca

El Baix Llobregat ha estat històricament una comarca amb forts moviments socials. Les lluites per a la consecució i la defensa dels drets i llibertats, han estat una constant a la nostra comarca. Des de la lluita antifranquista, al moviment obrer i sindical, el Baix ha estat un referent de compromís i valentia.

Així doncs, el moviment 15M no podia ser una excepció.

Aquest moviment d’indignació popular, va eclosionar el 15 de maig de l’any passat, per denunciar les injustícies socials del sistema en el que vivim, i que la crisi ha accentuat. L’atur, els salaris baixos, els subcontractes, la precarietat laboral, la situació de la gent jove… El 15M proposa un canvi en favor d’un futur digne.

Segons explica la web de Democracia Real Ya, coordinadora estatal del moviment, “estem farts de reformes antisocials, que ens deixin en l’atur, que els bancs que han provocat la crisi ens pugin les hipoteques o es quedin amb els nostres habitatges, que ens imposin lleis que limiten la nostra llibertat en benefici dels poderosos. Acusem als poders polítics i econòmics de la nostra precària situació i exigim un canvi de rumb”.

El Baix Llobregat s’organitza

El 20 de maig de 2011 es va dur a terme la primera assemblea de la Coordinadora d’Assemblees del Baix Llobregat, i aquestes s’han anat realitzant des d’aleshores, amb més o menys intensitat en funció del moment. La coordinadora s’ha anat trobant a diferents localitats de la comarca, preparant accions i mobilitzacions,  però sobretot informant els pobles del que fan i el que pretenen. De totes maneres la gran força del moviment a la nostra comarca, ha estat a les Assemblees locals.

Al Baix Llobregat hi ha molts indignats i indignades que participen a les assemblees, que són totalment obertes. Sant Joan Despí, Esplugues, Corbera, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Cornellà, Gavà, Martorell, El Prat, Sant Boi, Viladecans, Molins de Rei, Sant Feliu, Vallirana, Castelldefels i Sant Andreu de la Barca; son els municipis més actius a la coordinadora.

Una de les persones que formen part activa de l’Assemblea de Sant Joan Despí, la Sònia Farré, ha declarat a elBaix.cat que “les assemblees als diferents pobles han aglutinat a gent molt diversa, a persones que porten lluitant tota la vida i a gent jove que s’ha incorporat a la lluita per una societat més justa”. Per a la Sònia el 15M ha servit per “denunciar les injustícies de la crisi i defensar els drets dels treballadors i treballadores” i ha posat exemples d’algunes de les activitats de protesta que s’han dut a terme a la comarca com “la ocupació d’alguns CAP per defensar el dret a la sanitat, activitats en defensa del medi ambient com la marxa conjunta que es va fer contra Eurovegas, la marxa en defensa de la justícia social que es va fer fins a la montanya de Montserrat, etc.”

Farré ha volgut destacar també, “la intensa tasca formativa  que s’ha fet a les diverses assemblees, per tal que la gent prengui consciència de cap a on volem anar”. Precisament en relació al futur del moviment 15M, la Sònia ha explicat que “s’ha de continuar amb la lluita perquè els temps que venen seran molt durs”, i ha recalcat la “importància dels municipis, ja que son els llocs on la gent des de la proximitat, pot canviar les coses”.

Finalment, ha animat a totes les persones que formen part del 15M a “coordinar-se per avançar cap a la autogestió i l’empoderament de la ciutadania”, i pel que fa a la gent propera o simpatitzant amb el moviment, els ha animat a “baixar a les places per construir el futur entre tots i totes”.

1r any 15m
Concentracions per commemorar el 1r aniversari del 15M

Commemoració del 1r aniversari

Els actes de commemoració i reivindicació massiva, s’han centrat, en la seva majoria, a les capitals de provincia. En el cas del Baix Llobregat, moltes persones van assistir a les mobilitzacions de dissabte passat a Barcelona.

Després del dissabte de reivindicació (12M) en el que van participar centenars de milers de persones a Barcelona, i milions a la resta del món; una trentena de tendes tornen a ser a Plaça Catalunya, i es desenvolupa una forta activitat a les veles.  Avui, es commemora el 1r aniversari del moviment a la capital, amb una manifestació amb quatre punts de sortida, (el Paral·lel, la Plaça de la Catedral, la Plaça Urquinaona i la Plaça Universitat) que confluiran davant la seu del Partit Popular i acabarà davant l’edifici de CaixaBank a l’Avinguda Diagonal. L’acte, que durarà tota la jornada d’avui, inclou també, un judici popular als responsables de la gestió financera actual.

Així, els indignats han optat per donar importància a la crítica i a la denúncia del sistema financer i als seus gestors i culpar-los de la crisi econòmica actual, arran de la qual ha nascut el moviment. Intrínsecament relacionada, la protesta contra els desnonaments ha estat present durant tots els actes d’avui, i es preveu que esdevingui una de les màximes reivindicacions del moviment.

Santi Bonin, un dels membres de les assemblees, ha explicat que “la crisi té responsables molt clars” i ha afegit que “potser no són tant innocents”. Bonin ha insinuat que tot pot formar part d’una mateixa estratègia política i ha apuntat que les conseqüències en són la pèrdua de drets que s’està donant els darrers temps, juntament amb una “política repressiva extrema”.

Des de les comissions s’ha fet un balanç molt positiu de les mobilitzacions d’aquest darrer cap de setmana. Bonín ha assegurat que “la lluita no s’ha aturat en cap moment” i per tant, també es mantindrà a partir d’aquest dimecres.

El moviment continua: 1a Universitat d’estiu “La victòria és possible”

L’últim cap de setmana de Juny i el primer de Juliol tindrà lloc a Vallirana la 1era Universitat d’Estiu “La victòria és possible”, organitzada per l’Assemblea Vallirana. Esdeveniment emmarcat en la reflexió i el debat sobre la crisi sistèmica i els atacs neoliberals (EREs, retallades, reforma laboral…) i l’organització i la lluita social com a motor de canvi. S’abordaran diverses temàtiques, com l’Ecologisme, el Moviment Obrer, la Qüestió Nacional o la igualtat de sexe-gènere, i pretén ser un punt de trobada on poder discutir sobre els assumptes que ens afecten a tots i a totes des d’una perspectiva unitària i oberta a tothom.

Durant aquestes jornades s’organitzaran tallers, debats, xerrades, presentacions de llibres i documentals. Entre els ponents confirmats estan: Sandra Ezquerra, activista feminista; Oriol Martí de la UCPCB; Miren Etxezarreta, Catedràtica Emèrita d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona; Jorge Sánchez, membre del grup BDS Catalunya amb Solidaritat amb Palestina; o Joan Benach, codirector de la Xarxa de Condicions d’Ocupació de la Comisió de Determinants Socials de la Salud de la OMS.

També hi seran: Teresa Forcades, monja benedictina; Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau i professor d’Economia de la UAB; Esther Vivas, activista ecologista i periodista; Cándido González, sindicalista de la Naval Xixón (Astúries); o Cosima Dannoritzer, directora del documental “Comprar, Llençar, Comprar”.

En declaracions a elBaix.cat, un dels organitzadors d’aquest esdeveniment, Jesús Marín, ha dit que “esperem molta gent tant de Vallirana com dels pobles del voltant. Mitjançant el Facebook anem sumant persones i a Barcelona ja se’n comença a sentir parlar”.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here