Els sindicats han xifrat al voltant del 60% el seguiment de la jornada de vaga en el sector de l’ensenyament. Una bona xifra, han dit, tenint en compte la situació econòmica de les famílies, i les mobilitzacions anteriors

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]ota el lema ‘Contra les retallades en educació’, milers de persones s’han concentrat avui a la plaça Universitat de Barcelona per participar en la manifestació pel centre de la ciutat, en el marc de la jornada de vaga convocada a tots els nivells educatius. La marxa ha arrencat pocs minuts després de dos quarts d’una del migdia. S’hi han pogut veure docents, famílies amb els seus fills i alumnes dels diferents nivells educatius que protesten contra les últimes mesures impulsades tant pel Ministeri d’Educació com pel Departament d’Ensenyament. A més de la manifestació de Barcelona, també estan previstes mobilitzacions a altres ciutats catalanes, i concentracions davant d’alguns consistoris municipals.

150.000 persones segons els sindicats, i 25.000 segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat avui al migdia pel centre de Barcelona en contra de les retallades en educació, com a principal acte de protesta de la vaga convocada en el sector de l’Ensenyament en general. Des de Plaça Universitat, educadors d’escoles bressol, mestres d’Infantil i Primària, professors de Secundària, Batxillerat i Formació Professional, així com també universitaris i estudiants, i altres treballadors del sector de l’educació, han omplert els carrers de la capital catalana en un clam unitari a favor de l’educació pública de Catalunya.

22M sindicats
Capçalera de la Manifestació d'avui. Foto: ACN

Valoració dels sindicats

Els sindicats majoritaris del sector de l’Ensenyament han qualificat d’èxit el seguiment de la jornada de vaga conovcada per aquest dimarts en contra de les retallades del departament d’Ensenyament i el Ministeri i l’han xifrat al voltant del 60%.

Des de CCOO, Montser Ros, ha explicat que la convocatòria anava dirigida a 150.000 professionals del sector de l’educació, i ha valorat molt positivament les dades recollides fins al migdia, que situaven el seguiment en un 55%. Ros però, s’ha mostrat convençuda que finalment es podrà arribar al 60%.

Ros considera que l’educació ”mai no havia tingut una agressió com aquesta dels 0 anys fins a la universitat” i per això calia sortir al carrer a protestar en contra de les retallades.

EL secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha qualificat d’injustes les retallades en educació i ha assegurat que ”trencaran les bases de la societat” per les seves conseqüències. Per Gallego ha de buscar alternatives i ingressos ja que retallar en educació és ”trencar amb el futur”. Per això, ha lamentat l’augment de ràtios i la disminució de la qualitat en l’ensenyament.

Des d’UGT, Roser Font, ha qualificat la vaga d”històrica” perquè ha aconseguit unir professionals, pares i mares i estudiants i per tant, s’ha demostrat que tota la comunitat educativa s’ha adonat que l’escola pública és ”la cosa de tots i l’hem de defensar plegats”.

Font ha xifrat en un 60% el seguiment de la vaga, i ha destacat el 100% que creu que hi ha hagut en el sector del lleure. Font ha explicat que tot i ser un col·lectiu petit, el del lleure també pateix greument per aquestes les retallades.

Josep Maria Álvarez, secretari general d’UGT, ha destacat la ”resposta positiva” de la ciutadania en mobilitzar-se durant aquesta manifestació i ha assegurat que ”la gent no es cansa”. Per això, ha explicat que retallar en educació és “la ruïna del país” i ha lamentat que ”si buidem les aules, no tindrem futur des del punt de vista industrial i no podrem sortir de la crisi”.

Valoració d’Ensenyament

El Departament d’Ensenyament ha xifrat en un 25,82% el seguiment de la vaga aquest dimarts fins a dos quarts d’una del migdia. Segons ha explicat el departament en un comunicat, fins a aquesta hora el 72,32% dels centres públics havien comunicat el nombre de personal dels centres que s’havien adherit a la convocatòria.

Per serveis territorials, al territori del Maresme-Vallès Oriental és on hi ha hagut més seguiment, amb un 26,82%, seguit del Vallès Occidental, amb un 26,04%, el del Baix Llobregat, amb un 24,27%; i el de Barcelona Comarques, amb un 23,32%.

ampa abreraAccions concretes al Baix Llobregat: el cas d’Abrera

Malgrat la convocatòria unitària era a Barcelona, diverses localitats del Baix Llobregat han realitzat concentracions de suport a la Vaga d’avui, i s’han convocat alguns actes de protesta a diferents municipis de la nostra comarca.

Una de les poblacions on s’ha convocat una acció directa és Abrera. L’AMPA Escola Abrera, ha convocat avui a les 19 hores una cassolada de protesta a la plaça Pau Casals. Aquesta població ha vist com les retallades en educació afectaven directament al planejament d’una escola, que al 2010 estava contemplada dins dels Pressupostos de la Generalitat, i per a la construcció de la qual l’Ajuntament d’Abrera havia cedit els terrenys.

La nova escola es va considerar necessària donat el creixement demogràfic de la població. Ara, degut a les retallades en educació, el Departament diu que no hi ha diners per dur a terme les obres.

Però per a aquesta AMPA, el problema més greu no és l’endarreriment de les obres, sinó el fet que una part de l’alumnat es troba des d’aleshores en barracons, i sense perspectives de que aquesta situació millori properament. Segons fonts de l’associació “els nostres fills més petits d’entre 2-3 anys, 26 nens més la professora, passen 5 hores ficats en 32 metres quadrats aproximadament, quan la llei indica que el mínim és de dos metres per nen (52 metres quadrats)”.

Per això, i sota el lema “El meu fill no és provisional”, l’AMPA Abrera ha convocat aquesta cassolada que pretén cridar l’atenció del Govern de la Generalitat. L’associació marca un dia límit al Govern, l’1 de setembre del 2013.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here