Treballadors i treballadores i sindicats de la comarca reivindiquen el manteniment dels drets laborals, davant una onada d’acomiadaments i rebaixes salarials

Transportes Ochoa
L'empresa Transportes Ochoa del Prat de Llobregat. Foto:ACN

Transportes Ochoa

Els prop de 180 treballadors que l’empresa de logística Transportes Ochoa té a Catalunya no han cobrat ni la nòmina ni la paga extra de juny. I tampoc el 17% de la paga de març i el 35% del sou de maig. Així ho va denunciar ahir al matí Manuel Gómez (CCOO), membre del comitè d’empresa de la base que la firma té prop de l’aeroport del Prat.

Gómez va ssegurar que des que l’empresa es va declarar fa poc en concurs de creditors està abandonant tots els encàrrecs. Per això va reclamar  a la direcció que aclareixi “si tanca o si segueix, però que hi hagi un rumb”. També va destacar que hi ha famílies amb problemes per pagar hipoteques i altres obligacions. La direcció de la companyia no ha fet declaracions.

Cobega

L’empresa envasadora de Coca-Cola, que té la seu corporativa a Esplugues de Llobregat, vol dur a terme una rebaixa salarial segons informa la Federació Agroalimentària de CCOO de Catalunya. El Comitè Intercentres ha decidit convocar mobilitzacions en senyal de protesta per l’actitud de l’empresa, a la que acusen d’estar dilatant les negociacions sense la voluntat d’arribar a un acord satisfactori per ambdues parts. La Direcció de Cobega argumenta que el procés de fusió de set embotelladors que operen a Espanya impedeix que arribi l’acord esperat.

La protesta de la plantilla té com a objectiu aconseguir un acord que no passi per la pèrdua del poder adquisitiu dels treballadors i treballadores. CCOO considera destacable que els resultats de Cobega en els darrers tres anys hagin experimentat un rècord de beneficis, fet que fa encara més incomprensible l’anunci de retallades salarials.

Hi ha concentracions de protesta de la plantilla previstes per els propers dies 5, 6, 9, 10 i 11 de juliol; tant a la seu d’Esplugues com a la que l’empresa té a Martorelles (Vallès Oriental)

Rotocayfo

Els treballadors i les treballadores de Rotocayfo -grup Impresia Ibérica, antiga Printer- faran vaga de forma rotativa durant aquest mes de juliol, amb aturades de 48 hores, als diferents centres de Rotocayfo, Cayfosa i Directo Plancha. La UGT del Baix Llobregat dóna tot el seu suport a les aturades convocades pel Comitè d’Empresa.

La primera d’aquestes aturades tindrà lloc els propers dies 6 i 7 de juliol. Coincidint amb la vaga, el divendres 6 els treballadors i les treballadores es manifestaran des de la pròpia planta de Rotocayfo fins a l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, on els representants sindicals de Rotocayfo esperen ser rebuts pels alcaldes de Pallejà, Molins de Rei i del propi municipi de Sant Vicenç, per tal d’exposar la greu situació.

Des de l’entrada en vigor de la reforma laboral, la direcció de l’empresa ha acomiadat ja 17 treballadors, segons informa l’UGT, al·legant injustament abstentisme, quan tots ells tenien baixes justificades. Tanmateix, Rotocayfo ha fet palesa la intenció de desvincular-se del conveni col·lectiu per rebaixar les condicions de treball, i eliminar l’activitat actual de Sant Vicenç dels Horts, traslladant la producció de les rotatives a les que ja té a Santa Perpètua de la Mogoda.

Celsa

mani_celsa1
Manifestació de la plantilla de CELSA a Pl. Catalunya. Foto: Web de CCOO

L’economia de Sant Andreu de la Barca està rebent un fort impacte per la situació de l’empresa Compañía Española de Laminación, S.A., coneguda com CELSA, dedicada a la metal·lúrgia. L’empresa està situada al terme municipal de Castellbisbal, però molt a prop del nucli urbà de Sant Andreu. La direcció de l’empresa ha comunicat un Pla de Reestructuració que contempla l’acomiadament de gairebé 200 persones i aplicar unes retallades en les retribucions de la resta de la plantilla, equivalents al 20% del seu salari. UGT i CCOO estan donant tot el seu suport a les mobilitzacions de la plantilla.

Els treballadors i treballadores de Celsa Barcelona van fer dimarts la tercera jornada de vaga de 24 hores, després que en les darreres reunions de negociació l’empresa hagi plantejat 45 acomiadaments més, que se sumen als 200 anunciats inicialment (145 de personal propi i 98 de contractes), i els hagi comunicat que, per raons de tresoreria, la paga extraordinària del mes de juny s’abonarà parcialment o en la seva totalitat entre finals de juliol i setembre.

Després de concentrar-se a les instal·lacions de l’empresa, part de la plantilla es va traslladar a Barcelona on van fer una manifestació des de la plaça de Catalunya fins a la plaça de Sant Jaume, on es van concentrar per fer sentir les seves reivindicacions. Una delegació del Comitè d’Empresa va ser rebuda al Palau de la Generalitat i va demanar la mediació de l’Administració en la negociació amb la direcció de Celsa Barcelona, per intentar trobar una solució alternativa a les retallades que planteja l’empresa. Des de la Generalitat van assumir el compromís de traslladar aquesta petició al Departament d’Empresa i Ocupació.

 

Foto titular: Web de CCOO

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here