Consideren que els ajustos del govern espanyol comporten més “contracció” al consum i una “depressió” del clima de confiança entre les persones consumidores

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l sector del comerç s’ha mostrat profundament decebut amb el paquet d’ajustos del govern espanyol. Expliquen que porten un cicle força negatiu en què ja el 2011 les vendes van disminuir un 6% respecte a l’any anterior, que el semestre d’aquest any també ha estat negatiu i a partir d’ara auguren que la situació encara s’agreujarà més.

El secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, ha subratllat que el sector ha fet un esforç “important” i, no obstant, s’han perdut gairebé 15.000 llocs de treball.

Fraile ha assegurat que amb les noves mesures encara es produirà un “degoteig molt més fort” en la pèrdua de llocs de treball i el tancament de botigues. Això passarà, ha dit, sobretot en els comerços petits i mitjans però també en les grans cadenes de distribució. Així mateix, Fraile ha lamentat que  l’augment de l’IVA no vagi acompanyat d’altres mesures que incentivin l’economia productiva per a la industria o el comerç perquè aquestes mesures comporten, segons ha assegurat, una “major contracció” del consum i una “major depressió” dels consumidors en relació a la desconfiança de la situació de generen les noves mesures.

Tot i que l’IVA no entrarà en vigor fins l’1 de setembre, el secretari general de la Confederació de Comerç ha explicat que els consumidors estalviaran tot el que poden i, en aquest sentit, la campanya de rebaixes d’estiu,” que estava molt tocada, l’acaben d’enfonsar”. Fraile preveu que l’entrada de la tardor i el Nadal seran molt durs per l’economia del comerç. Per això, ha volgut demanar la unitat de tots els catalans perquè comprin en botigues i productes de casa perquè la situació sigui sostenible.

Fraile ha reiterat que els comerciants se senten decebuts per  l'”actitud” i la “prepotència” del govern espanyol en imposar mesures al sector del comerç i envair competències. “No podem consentir des de Catalunya que Madrid ens vulgui dir com ens hem d’organitzar en matèria d’horaris comercials, de rebaixes o d’altres àmbits del comerç quan es tracta de competències exclusives de Catalunya”, ha denunciat.

En aquest sentit, els comerciants reclamen el compromís del Govern de Catalunya i la majoria de partits que van acordar de presentar un recurs d’inconstitucionalitat sobre les mesures que afecten els nous horaris comercials. Entre d’altres aspectes, el nou decret aprovat pel govern espanyol inclou mesures per a la liberalització del comerç, de manera que els comerços de fins a 300 metres quadrats podran obrir quan vulguin, els horaris d’obertura passen de 72 a 90 hores setmanals i el mínim de festius que poden obrir passen també de vuit a deu a l’any.

Els establiments del Prat, també contraris a l’augment de l’IVA

Els establiments d’oci i comerç del Prat temen que el recentment aprovat augment de l’IVA farà caure el consum a la ciutat. Tant la Unió de Botiguers Prat Gran Comerç com el cinema Capri, un dels sectors on més creix aquest impost que passa del 8 al 21%, consideren que aquest increment acabarà repercutint en el preu dels productes que ofereixen.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here