Aquestes dues localitats han impulsat una fórmula pionera a la comarca, de manteniment de les franges de protecció contra incendis a poc cost i de manera eficient

Sant Boi

A la muntanya de Sant Ramon de Sant Boi s’hi pot trobar durant l’any un bon ramat de cabres pasturant. Aquesta activitat, que sorprèn gratament a les persones que hi passegen, és en realitat un projecte de silvopastura i d’integració de la ramaderia com a mesura eficaç, eficient, econòmica i ecològica, en la gestió forestal sostenible per a la prevenció d’incendis forestals.

Fins ara els treballs de desbrossament i neteja de les franges de protecció contra incendis, es feien amb maquinària, més costosa i molt més agressiva per a l’entorn natural, mentre que ara uns quantes cabres pasturant han fent més de 250.000 m2 d’aquestes franges protectores.

La silvopastura contribueix a la gestió forestal sostenible en matèria de prevenció d’incendis forestals, evita soroll a la muntanya i en el cas de Sant Boi, crea feina estable per a dues persones. A més, suposa a aquesta localitat, un estalvi de més de 29000€ anuals, un 39% menys que amb el sistema anterior.

Begues

Begues és referent no només en l’ús de silvopastura contra incendis forestals, sinó també en l’aprofitament de biomassa forestal.

Dimecres 11 de juliol, es va portar a terme a aquesta localitat una trobada tècnica per donar a conèixer les experiències desenvolupades al nostre municipi relatives a l’aprofitament de la biomassa forestal i el manteniment de les franges de protecció contra incendis mitjançant un ramat de cabres.

La visita, conduïda pel Tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begues, forma part del programa d’actuacions 2012-2013, programa que desenvolupa les accions recollides en el Pla Director de les Muntanyes del Baix, pla estratègic de referència.   En aquesta ocasió, van assistir tècnics i representants polítics dels diferents ajuntaments de l’àmbit de les muntanyes del Baix Llobregat. Es va visitar la caldera de biomassa de la escola Sant Cristòfor i Llar d’Infants, el centre d’emmagatzematge d’estella ubicat a la plana de Mas Ferrer i, finalment, es va visitar el corral de cabres. El pastor va transmetre les seves impressions en quant a la pròpia feina de pastor i va respondre a les diferents qüestions plantejades per les  persones assistents.

 

Foto titular: web de l’Ajuntament de Begues

2 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here