Augmenten les consultes de ciutadans al departament de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Olesa pel retard en el pagament del Pla Prepara i pels canvis que afecten a qui es fa càrrec de persones dependents

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l consistori olesà critica obertament que el govern espanyol hagi decidit posposar el pagament del Pla Prepara i comunicar als cuidadors de persones dependents canvis en les seves cotitzacions, i a més, que ho hagi fet en ple mes d’agost.

Segons l’ajuntament d’aquesta localitat del Baix Llobregat, aquests canvis afecten a col·lectius especialment vulnerables davant la situació econòmica actual, i es prenen en ple mes d’agost, quan els departaments de serveis socials no funcionen a ple rendiment per les vacances de part de la plantilla, malgrat ser aquesta la primera administració a qui es dirigeixen els ciutadans.

Normalment, l’ingrés es feia a principis de mes, però aquest agost arrencava sense que aquest s’executés, i sense que els departaments de Serveis Socials fossin notificats de cap retard. Finalment, dijous passat es pagava a la majoria de beneficiaris del Pla Prepara, però les informacions sorgides als mitjans mantenen l’incertesa entre un sector de la població amb cap altre ingrés. I és que el dia 15 va finalitzar el termini per prorrogar el Pla Prepara i el govern de Rajoy encara no s’havia pronunciat sobre si aquest es mantindria o es prorrogaria.

Partits de l’oposició, sindicats i associacions de caire social reclamen el seu manteniment, i alerten del risc de greu exclusió social si finalment el govern central no aposta per mantenir aquesta ajuda.

A Olesa aquests retards o canvis han fet augmentar el nombre de consultes que rep el departament de Serveis Socials, encara que no ha transcendit la xifra exacte de beneficiaris al municipi. Són persones que han esgotat el cobrament de la prestació d’atur i de qualsevol altre subsidi, que ara rebien 400 euros mensuals durant un màxim de sis mesos, i que es comprometen a participar en aquelles propostes de formació encarades a facilitar la seva reinserció al mercat laboral.   Des del Departament de Serveis Socials d’Olesa s’intenta que les conseqüències del retard afectin el menys possible al dia a dia de les persones que no han rebut l’ingrés, ja sigui facilitant necessitats alimentàries bàsiques o intercedint davant possibles impagaments, segons han detallat des de Serveis Socials.

A banda del problema que afecta als beneficiaris del Pla Prepara, també aquest mes d’agost els cuidadors de persones amb dependència estan sent notificats, via carta, d’un nou decret que estableix que l’estat deixarà de pagar la cotització dels cuidadors familiars no professionals. Ara qui vulgui cotitzar s’ho haurà de pagar.  Des de Serveis Socials s’estan rebent ara nombroses consultes sobre les conseqüències d’aquesta decisió que afectaria a més de 150 persones d’Olesa.

I a més s’alerta d’una altra novetat no explicada en aquesta carta i que afecta a tots els beneficiaris de la llei de dependència. Segons una treballadora social de l’Ajuntament d’Olesa, a partir del mes vinent hi ha una retallada del 15% en la prestació que perceben les persones cuidadores.

 

Foto titular: pàgina web de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here