Aquest espectacle, que es portarà a terme el 22 de setembre a Sant Feliu de Llobregat, representa la tornada als escenaris d’ex-membres de la Companyia Elèctrica Dharma

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]Ò[/dropcap]mnium Cultural del Baix Llobregat ha organitzat per al proper 22 de setembre un espectacle de recuperació de les danses religioses medievals, El Llibre Vermell de Montserrat. L’acte, que començarà a les 22h a la Catedral de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat, comtarà amb la presència de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural.

L’espectacle és possible gràcies al treball conjunt de tres iniciatives separades i ben diferents: el rock de la Companyia Elèctrica Dharma (anomenats actualment Stella Splendens Rock Ensemble), els cants del Cor Aulos i les danses de l’Esbart Sant Martí de l’Ateneu Torrellenc.

“Albert Einstein va dir un bon dia que hi ha dues formes de veure la vida: una creient que no existeixen els miracles i l’altre és creure que tot és un miracle. D’altres opinem que el més indestructible dels miracles és la fe humana que es té amb ells. Aquest espectacle és fruit precisament d’aquesta fe i de la voluntat de la societat civil de tirar-lo endavant”, afirma Montse Corregidor, vicepresidenta d’Òmnium Cultural al Baix Llobregat.

Des d’Òmnium Cultural senten “una gran emoció i un gran honor” pel fet que aquest espectacle suposi la tornada als escenaris de la Companyia Elèctrica Dharma. “Volem  agrair-los també tota la música que ens han deixat, que és un llegat per poder-lo treballar. Ells van ser un grup que va fer una música popular, més pel poble, per ser tocada per gent anònima, van crear un segell que va canviar la manera de creure que la música de casa nostra no tenia futur. Van fer un gir de 180º. La seva música és un referent de la lluita i ha de ser recordada per tots nosaltres com un grup que va creure moltíssim en allò que feia”, ens explica Montse Corregidor.

El Llibre Vermell i la muntanya de Montserrat

llibre-vermell-montserrat
Òmnium Cultural | Il.luminació: Xavier Loncà (Sclat Team)

Durant l’Edat mitjana van ser especialment importants a Occident les danses religioses, algunes només s’executaven a les esglésies i n’hi havia de reservades a la clerecia. El Llibre Vermell de Montserrat és l’únic exemple musical de danses eclesiàstiques de l’Edat Mitjana, on hi ha cants i danses gravades dels pelegrins amb notacions del segle XIV.

“El Llibre Vermell de Montserrat és un dels patrimonis culturals més importants que tenim i la nostra missió és preservar-lo, valorar-lo i hem de ser capaços, entre tots i totes, de transmetre’ls a futures generacions perquè són el nostre símbol d’identitat pròpia d’una terra que ens pertany”, afirma Corregidor.

Montserrat ha estat molt sovint font d’inspiració i d’influència per a diferents poetes,  Joan Maragall, per exemple, va afirmar “Montserrat és el miracle català, és allò nostre que no té igual o que sembla fora de les lleis de la natura; de lluny us semblarà un núvol blavós de retalls fantàstics; i segons per on us hi acosteu, s’avança enfora com un castell de gegants amb centenars de torres i quan hi arribeu llavors Montserrat, més que tota altra cosa, és un altar, és un temple”.

Bon ritme en la venda d’entrades

L’aforament per a l’espectacle El Llibre Vermell de Montserrat esta limitat a 700 persones assegudes, tothom disposarà, doncs, d’un seient no-numerat i des de l’organització avisen que qui no porti l’entrada no podrà accedir al recinte. A més, per motius de seguretat estarà prohibit que cap assistent estigui dret durant la representació. Pel moment, ja s’han venut la meitat de les entrades i el dia de l’espectacle hi haurà una carpa muntada a la Plaça de la Vila, a Sant Feliu, on s’informarà sobre l’espectacle.

El preu de l’entrada general és de 15 euros i de 10 euros per als socis i sòcies d’Omnium Cultural. Les entrades es poden adquirir a la seu d’Òmnium a Barcelona i en diferents punts del Baix Llobregat, com la Biblioteca Montserrat Roig i la Llibreria Ossó a Sant Feliu de Llobregat, a l’Hotel d’Entitats de Sant Boi de Llobregat, a la Llibreria Nou Rals de Viladecans, i a la botiga Balasch de Cornellà.

Un espectacle fruit del treball conjunt de diferents artistes i entitats

Des d’Òmnium afirmen que la representació d’aquest espectacle és possible gràcies a la col·laboració de diferens organitzacions, com els artistes que hi participen, el Centre Parroquial de Sant Feliu que ha cedit les instal.lacions, el Bisbat que no els ha posat cap inconvenient en res, i els diferents punts de venda d’arreu de la comarca, així com als socis i sòcies de l’entitat, que col·laboren de forma voluntària en l’organització d’aquest tipus d’actes.

“Òmnium està creixent de forma espectacular a la nostra comarca, cada dia som més forts i ens estem convertint en una de les entitats culturals més fortes del Baix Llobregat. Així doncs, volem encoratjar a la societat civil catalana a què ens donin un cop de mà; nosaltres som l’autèntic motor i l’autèntic miracle que pot arribar a moure muntanyes. Aquest espectacle és un homenatge a tots nosaltres”, conclou Montse Corregidor.

Vídeo promocional de l’espectacle El Llibre Vermell de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here