CUBAT- Cuina Baix Llobregat vol promoure el Baix Llobregat com a destí turístic posant en valor la traició culinària i els productes de proximitat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]S[/dropcap]’ha presentat CUBAT – Cuina Baix Llobregat, una associació de nou restaurants de la comarca que han unit forces per promocionar la gastronomia del Baix Llobregat.

Rosa Farrès, presidenta de CUBAT – Cuina Baix Llobregat, explicava que han triat aquest nom perquè els dóna la possibilitat de jugar amb la idea de les gallines, que coven ous, “i nosaltres el que covem és la cuina, amb molt de carinyo i amb molta passió”.

Els nous restaurants que han decidit unir esforços en aquesta associació són Can Rafel (Cervelló), Cal Mingo (Viladecans), El Racó (Sant Climent de Llobregat), Follia (Sant Joan Despí), El Mirador de Sant Just (Sant Just Desvern), La lluna en un cove (El Prat de Llobregat), Major Trenta – Sis (Gavà), l’Àpat (Molins de Rei) i Casa Nostra (Corbera de Llobregat).

En l’acte de presentació, Maria Miranda, consellera del Consorci de Turisme del Baix Llobregat, ha destacat la importància que, en el context de crisi actual, hi hagi un col·lectiu com aquest que “s’ajunti i creiï sinèrgies per promocionar el Baix Llobregat” i ha ressaltat que “aquest és el camí que cal seguir”.

“Volem promocionar el territori del Baix Llobregat a través de la gastronomia partint del producte de l’horta i de temporada, comptem amb l’espàrrec, amb la cirera, amb la carfoxa, amb el pollastre de pota blava… i amb productors molt compromesos”, explicava Rosa Farrés, presidenta de l’associació.

Combinació de tradició i modernitat a la cuina

En l’acte de presentació, els xefs dels nous restaurants que formen part de CUBAT – Cuina Baix Llobregat han fet una demostració d’aperitius i tapes basades en els productes de la comarca. Entre les propostes, un original cruixent de caldo de pollastre amb ceba confitada, que reprodueix el sabor del pollatre rostit a la cervesa, unes figues amb pernil i formatge de cabra, cucurutxos de Pollastre Pota Blava rostit amb prunes i carbassó, un “montadito” de formatge amb “chutney” i un gelatina de tomàquet amb bacallà i tallarines d’espàrrec.

També hi era el “Platillo” de Sant Climent, un plat típic de la localitat que porta castanyes, cirera i botifarra, una agosarada tapa de pasta fresca amb pebrot,  llagostí i cansalada, i la combinació de textures d’un aperitiu d’albergínia, ‘miso’ de garrofa, morro de porc i sardina fumada o d’un lleuger i deliciós tast de tomàquet confitat amb farigola, tataki de tonyina i vinagreta de soja.

Una matèria primera de qualitat: el producte del Parc Agrari del Baix Llobregat

“Treballem el producte de proximitat, que és el nostre principi, tenim el producte al costat de casa: truques al pagès, ell al matí està collint i tu tens el producte al restaurant. Això és un valor que no podem passar per alt”, explicava Rosa Farrés en referència a la importància de disposar de producte fresc i del Parc Agrari del Baix Llobregat com a base per elaborar la seva cuina.

Segons Farrés la població valora cada dia més la gastronomia del Baix Llobregat, però considera que aquesta és també una feina i una responsabilitat dels cuiners i cuineres dels restaurants comarcals. “A la persona que està lluny de la gastronomia, li hem de posar fàcil, li hem d’ensenyar el que tenim aquí al costat i cuinar-li aquests productes”, afirma Farrés.

CUBAT comença a caminar

CUBAT comença el seu camí amb nou membres, però estan oberts a la incorporació d’altres restaurants de la comarca a aquesta interessant iniciativa, que pot proporcionar un element diferenciador a la gastronomia comarcal.

El primer acte de l’associació serà el 21 d’octubre, amb un sopar al restaurant Cal Rafel de Cervelló, on, per primera vegada, els nou xefs crearan i cuinaran junts un menú amb productes de l’horta.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here