El projecte Life Montserrat compta amb un pressupost de 3,8 MEUR per contribuir a la conservació de les espècies amenaçades, millorar l’hàbitat de les espècies protegides i impedir la propagació d’incencis

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a Diputació de Barcelona s’ha acollit a una convocatòria europea per aconseguir suport econòmic que ajudi a preservar la biodiversitat i prevenir el risc d’incendis a Montserrat. El projecte Life Montserrat preveu augmentar la capacitat de resistència i estabilitat dels boscos mitjançant la creació d’àrees que impedeixin la propagació, facilitin l’extinció i disminueixin la intensitat del foc.

D’altra banda, també pretén contribuir a la conservació i millora de la biodiversitat amb hàbitats i espècies d’alt valor de conservació. En particular, es busca contribuir a la conservació de setze espècies amenaçades i millorar l’hàbitat de 121 espècies protegides. El projecte té un pressupost de 3,8 MEUR. L’àmbit geogràfic del projecte comprèn una superfície aproximada de 42.500 hectàrees, predominantment forestals (64%), al voltant de la muntanya de Montserrat.

Inclou els municipis del Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls, Castellfollit del Boix i Rajadell.

Una part important de l’àmbit del projecte està inclosa en la Xarxa Natura 2000 i és una zona que ha patit grans incendis forestals a causa de l’acumulació de càrrega de combustible, el canvi climàtic i la desaparició dels cultius o altres usos forestals tradicionals.

Per assolir aquests objectius, el projecte posarà en pràctica un Pla integrat de gestió silvopastoral que inclourà un pla de maneig de pastoreig i un pla de restauració forestal que abasta unes 3.000 hectàrees com a instruments que fomenten la multifuncionalitat i els serveis de l’ecosistema.

Entre les accions principals hi ha treballs forestals, la potenciació de l’associació de propietaris forestals (fins a 160 socis), la creació d’una associació de ramaders, contractes de custòdia, posada en marxa de ramats de vacum (fins a 300 caps de bestiar) per a gestió forestal i monitoratge.

El projecte comptaria amb un pressupost de 3,8 MEUR, dels quals 1,9 MEUR es demanen com a contribució a la Unió Europea. La Diputació de Barcelona té previst destinar-hi un total d’1,1 MEUR. Life Montserrat tindria una durada de quatre anys, entre juliol del 2013 i juliol del 2017.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here