Els rectors denuncien la retallada dràstica de pressupost a les universitats i reclamen que l’educació i la investigació es considerin una inversió. Tots els rectors de l’Estat demanen un finançament públic suficient i sostenible i autonomia universitària

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]I[/dropcap]mma Tubella (UOC), Francesc Sancho (UAB), Joan Josep Moreso (UPF) Antoni Giró (UPC) i Pere J. Quetglas (UB), rectors de les universitats catalanes, van pronunciar dilluns un comunitat conjunt amb els rectors de les universitats espanyoles per denunciar la caiguda del pressupost a les universitats.

Els rectors xifren en un 18% la davallada en educació superior i un 80% en les despeses no financeres de recerca, desenvolupament i innovació i alerten que aquests pressupostos, sumats a l’endeutament de les comunitats autònomes, poden portar ”la pèrdua del tren del desenvolupament tecnològic” i pot suposar un ”deteriorament irreparable” del sistema universitari.

[level-premium]

Per això, reclamen que l’educació superior, la recerca i la innovació siguin considerats com una inversió i no una despesa. Els rectors de totes les universitats públiques de l’estat espanyol han emès aquest dilluns un comunicat per mostrar el seu rebuig als pressupostos generals de l’estat, que tal i com han denunciat, redueix en un 18% les partides destinades a educació superior, i en un 80% les despeses no financeres en R+D+I, és a dir, recerca, desenvolupament i Innovació.

Els rectors consideren que la situació actual de les unviversitats públiques és ”preocupant’ i alerten que es poden arribar a impedir les activitats ”essencials” de les institucions.

Aquests pressupostos, segons els rectors, poden portar al país a ”la pèrdua del tren del desenvolupament tecnològic” i denuncien que ”l’asfíxia econòmica” a què poden arribar les universitats catalanes es pot traduir en un ”deteriorament irreparable”, i consideren que aquests situacions contradieu n amb el discurs polític que ”el nostre país ha de basar el seu progrés en el coneixement”. Els rectos consideren que sense inversió en educació superior ni en R+D+I, el funcionament de les universitats públiques i ”sense coneixement, no hi haurà progrés”.

Per aquest motiu, els rectors reclamen que la recerca, el desenvolupament i la innovació siguin considerades com una ”inversió i no com una despesa” tal i com ha sol·licitat recentment l’Associació de la Universitat Europa als caps d’estat i de govern. Per això cal que la universitat tingui un finançament públic suficient i sostenible i que s’enforteixi l’autonomia universitària perquè es puguin diversificar les fonts d’ingressos.

Per la seva banda, els rectors es comprometen a incrementar l’eficàcia i l’eficiència de les institucions i ”rendir comptes a la societat” amb la finalitat de seguir impulsant la cohesió social del país. Els rectors consideren que  si les universitats perden qualitat també ho farà la investigació científica, la innovació tecnològica i la formació, i alerten que ”hi perdrem tots” perquè no hi haurà ”la millor arma per sortir de la crisi” que ho consideren ”el coneixement”.

Els rectors de la UPF, UPC, UAB, UOC i UB han llegit aquest manifest a Barcelona, simultàniament a la lectura que s’ha fet a Lleida, Girona i Tarragona, així com en altres universitats espanyoles, per denuncia runa situació que consideren insostenible. Joan Josep Moreso, rector de la UPF, ha destacat que les universitats catalanes són de ”les més eficients” d’Europa perquè en funció dels recursos que es reben, es produeix més recerca que en altres situacions.

Per la seva banda, Antoni Giró, rector de la UPC, ha lamentat que les universitats no tinguin l’autonomia suficient per poder gestionar totalment el seu pressupostos, ja que actualment, per exemple, no es poden contractar professors tot i que n’hi ha que es jubilen a causa de les normatives actuals.

Imma Tubella, rectora de la UOC, ha recalcat que la sostenibilitat financera ja la van tractar els rectors catalans el 2007, en el llibre blanc de la universitat catalana, on ja s’alertava de la situació que podien viure les institucions universitàries abans que s’entrés en crisi econòmica, i que es marcava el camí que s’havia de seguir per ser ”més eficient”. Tubella per això, ha demanat que en la situació actual cal una política que  demostri les prioritats del Govern.

Francesc Sancho, rector de la UAB, també ha dit que actualment el 50% dels pressupostos de les universitats provenen de fonts alternatives a la subvenció pública i que les universitats ”s’han espavilat”, però que ja no hi ha més marge perquè s’estan exprimint totes les possibilitats. Els rectors temen que els pressupostos de la Generalitat també incorporin noves retallades tot i desconèixer els detalls concrets, han assegurat que cada universitat ha elaborat els pressupostos pel 2013,

Sense conèixer encara la partida que la Generalitat destinarà a les universitats catalanes per a l’any que ve, Geli ha expressat l'”esperança” de que el pressupost sigui similar al d’aquest 2012 (un total de 84,5 MEUR), que ja va ser un any “difícil” per les retallades.

Concretament, ha recordat que a mitjans del 2011 els van informar que tindrien un 9,5 MEUR menys de pressupost i que ho van haver d’assumir amb una reducció de la despesa. Finalment, la retallada ha acabat essent de 10,5 MEUR menys que a començament del 2011. Al marge de la xifra final, Geli s’ha compromès a continuar treballant per l’equilibri pressupostari, que és una “responsabilitat” com a insititució pública, ha dit, i evitar tancar amb números vermells. “Esperem no fer dèficit, no n’hem fet i no en volem fer” aquest any, ha dit Geli.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here