La pilot de motos de Corbera, Laia Sanz; el pilot de cotxes de Molins de Rei, Xavi Foj; i el santfeliuenc Jordi Juvanteny, amb el séu camió; són els representants baixllobregatins d’aquesta 34ª edició del Rally Dakar

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Rally Dakar 2013 és la 34ª edició de la carrera del ral·li raid més exigent del món. Es va iniciar el 5 de gener i finalitzarà el dia 20 d’aquest mes, i per cinquena vegada consecutiva es celebra a l’Amèrica del Sud, després de la cancel·lació de l’edició de 2008 a l’Àfrica per amenaces terroristes. L’empresa francesa ROSTEIXO (Amaury Sport Organisation) és l’organitzadora del Dakar, que enguany travessa els països d’Argentina, Xile i Perú.

La Laia Sanz (Corbera de Llobregat, 1985) és una esportista baixllobregatina de renom internacional en les disciplines motociclistes del trial, el raid i l’enduro. Pel que fa al trial, n’ha estat dotze vegades campiona del món i deu vegades campiona d’Europa a l’aire lliure en categoria femenina, a banda de guanyar el Trial de les Nacions en categoria femenina sis anys, tot integrant l’equip estatal (2000, 2002, 2008, 2010, 2011 i 2012). Ha estat també campiona d’Espanya de trial femení vuit anys (2003 a 2010).

Al mateix temps, ha mantingut una trajectòria ascendent al Campionat del Món d’enduro que l’ha portada a guanyar-ne el títol mundial en categoria femenina el 2012, la tercera temporada que hi participava.

Des que l’any 2011 decidí participar al Rally Dakar en motos, n’ha guanyat dues edicions consecutives en categoria femenina (la del seu debut en la prova i la del 2012). En aquesta edició ja és l’única pilot de motos femenina del Rally, després que la xilena Josefina Gardulski (Yamaha) hagi abandonat a la novena etapa per culpa d’uns problemes mecànics que han provocat un incendi a la seva moto.

El Xavier Foj (Molins de Rei, 53 anys) participa per 23ª vegada al Rally Dakar, disposat a revalidar amb el seu Toyota el títol aconseguit l’any passat en la categoria T2, de cotxes de sèrie. Va finalitzar en la 21ª posició a la classificació general.

De moment, continua líder de la classificació de T2 d’enguany. No hi ha pilot que conegui millor el Dakar que ell. Totes les edicions que duu competint l’han dut a convertir-se en un dels històrics i dels millors pilots d’aquest ral·li, amb el seu Toyota Land Cruiser 150.

Enguany té nou copilot, l’argentí Ignacio Santamaría. Una gran virtut de Santamaría és el seu coneixement de mecànica i del cotxe en particular, ja que és qui l’ha muntat.

El Jordi Juvanteny (Sant Feliu de Llobregat, 1960) és un altre dels participants veterans de la prova sudamericana, a la que participa per 22ª vegada. El santfeliuenc ha tornat al Dakar de nou amb un camió MAN i amb l’equip KH7 Epsilon Team. Juvanteny té al seu equip a Enrique González i José Luis Criado.

A la darrera edició no va poder acabar ja que va haver d’abandonar a la desena etapa per problemes mecànics. Enguany, ha superat l’equador de la prova i a la 10ª etapa, a l’espera de la prova reina del desert de Fiambalá, es va col·locar en la 31ª posició de la general.

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here