[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]n les darreres setmanes el “debat” sobre la gestió de l’aigua ha agafat pes mediàtic i poc a poc interès ciutadà. Com es gestionarà l’aigua que usem al nostre país i què ens costarà ens hauria d’interessar i molt.

Cal recordar que l’accés a l’aigua potable i al sanejament és un dret bàsic per al ple gaudi de la vida i per a tots els éssers humans. Així ho reconeix l’ONU. Malauradament, avui l’obscena obsessió del Govern de CiU per reduir el sector públic a la mínima expressió i substituir-lo pel lliure mercat, limita l’accés a aquest servei essencial i els nostres drets.

Gràcies a la cobertura de les famoses lleis òmnibus que van aprovar CiU i PP al Parlament l’escenari del cicle de l’aigua està canviant radicalment. Un operador privat, AGBAR, gestionarà el cicle de l’aigua de l’Àrea Metropolitana, mitjançant el nou model gestió aprovat per PSC i CIU. I, tot i un recurs pendent,  la Generalitat de moment ha atorgat a ACCIONA el contracte de gestió dels serveis públics en la modalitat de concessió per a la construcció, la millora, la gestió i la explotació de les instal•lacions de la xarxa de proveïment Ter- Llobregat, que comprenen el tractament, emmagatzematge i transport a la Regió Metropolitana de Barcelona; és  a dir ha privatitzat els serveis i la gestió d’ATLL.

Quan aquests processos finalitzin, ens podem trobar amb gairebé tot “el cicle de la gestió de l’aigua” públic en mans privades i fins i tot és possible que acabi en mans d’una única empresa, des de l’embassament al clavegueram.

I tot fet sense participació ciutadana, amb costos laborals i ecològics, i sense legitimitat democràtica al fer-se una licitació a 50 anys, és a dir, una hipoteca democràtica i pèrdua de governabilitat i control per a les generacions futures. Ens enganyen dient que el ciutadà no notarà res en el servei i es millorarà la gestió, però de moment el rebut de l’Aigua que paguem s’ha incrementat en una mitjana del 27%.

En definitiva aquesta privatització que fa la Generalitat de Mas amb el silenci d’ERC i acompanyada per l’Àrea Metropolitana de Trias i Balmón, és una aberració democràtica, ecològica i econòmica que perjudica al conjunt de la ciutadania, als Serveis Públics i al benestar col•lectiu. Un espoli patrimonial que vulnera drets humans i una important pèrdua de sobirania del poble de Catalunya.

ICV-EUiA-EPM des del primer moment, hem denunciat el canvi de model, l’espoli econòmic al patrimoni municipal, la repercussió per a la ciutadania i per al país. Ens varem oposar a les lleis òmnibus, hem presentat mocions als plens municipals, hem presentat recursos a l’expedient, hem votat en contra de les privatitzacions en els òrgans que hi teníem veu, hem acompanyat a la societat civil i les entitats que estan denunciant aquest espoli i continuarem lluitant amb tots aquells que vulguin continuar defensant l’aigua com a bé públic. Tenim dret a l’aigua i el defensarem.

Arnau Funes, President d’ICV del Baix Llobregat i President del grup d’ICV-EUiA-EPM a la Diputació de Barcelona

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here