Els factors estacionals contribueixen a suavitzar la caiguda de l’ocupació de l’Hospitalet i el Baix Llobregat el tercer trimestre del 2012

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]egons es desprèn del darrer Informe de Conjuntura Econòmica del Fòrum Empresarial del Llobregat corresponent al quart trimestre de 2012, elaborat amb la col·laboració del Servei d’Estudis de Catalunya Caixa, des de l’inici de la crisi,  el nombre d’empreses a l’Hospitalet i el Baix Llobregat s’ha reduit en un 16,11%. Així, si al final del 2007 s’acostaven a les 30.400, el tercer trimestre del 2012 s’han situat per sota de les 25.500. Tanmateix, cal matisar que el ritme de destruccióm que se situava entorn del 7% anual al 2009 i al 2010, s’ha reduït fins al 2%, si bé el tercer trimestre del 2012 s’ha situat lleugerament per sobre, amb un retrocés del 3,2% interanual. Per sectors, es destaca negativament la construcció, amb una pèrdua del 13,4% (-401).

Les afiliacions a la Seguretat Social de l’Hospitalet i el Baix Llobregat (règim general i especial dels treballadors autònoms) durant el tercer trimestre de l’any van reduir-se en 478 persones (el 3,3%, en termes interanuals) , reflectint comportaments oposats entre la branca dels serveis (que va augmentar de l’1% trimestral pels efectes estacionals), i la resta. Així, la restauració, va teniur un augment de les afiliacions per sobre del 9%, i en canvi, la construcció mostrava retrocessos del 9,7% en el trimestre, el primari del 5,7% i la indústria del 0,7%.

Des del punt de vista dels nous contractes, les dades del desembre del 2012, respecte a la contractació d’un any abans, assenyalen un retrocés proper al 5%. Aixó representa un lleuger repunt des del -15,1% assolit el trimestre anterior. L’any 2012, es van signar un total de 71,4 milers de contractes (retrocés del 9,4%) dels quals el 6,9% van ser al sector serveis, el 21,3% a la indústria, el 23,6% a la construcció i el 8,3% al sector primari.

Quant al nombre de persones aturades registrat, va arribar als 95 milers el desembre del 2012, suposant un augment del 6,7% interanual. Per sectors d’activitat, el sector serveis va concentrar pràcticament tot l’increment del trimestre (1.145 efectius), mentre que la indústria i el primari van tenir augments menors, i fins i tot es van reduir a la construcció (-515).

Respecte a les transaccions immobiliàries a l’Hospitalet i el Baix Llobregat durant el tercer trimestre s’han situat en 1.046, registre que representa un retrocés d’un 13,8 %  interanual amb una retracció de 167 transaccions. Cal destacar que la compravenda d’habitatges ha augmentat a diferents municipis com Esplugues de Llobregat, El Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Esteve Sesrovires i a El Papiol.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here