La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i la vicepresidenta segona i responsable de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, van presentar dimecres un programa de formació especialitzada adreçat a les dones electes del món local de tot el territori de Catalunya

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a formació s’imparteix a través de l’Institut de Formació Política per a Dones, que va ser creat l’any 2008 per la Diputació de Barcelona per formar responsables polítiques de la demarcació de Barcelona. La incorporació de l’Institut Català de les Dones a aquest programa fa que dones electes de municipis de la resta de demarcacions puguin accedir a aquests cursos.

L’objectiu d’aquesta formació és reforçar les competències directives i la capacitat de lideratge i comunicació de les electes, i així promoure les aportacions de les dones a la política local, la seva permanència en els càrrecs i el seu accés a qualsevol àrea política. L’Institut de Formació Política per a Dones és també un espai d’apoderament d’aquestes dones i un lloc on es creen xarxes de col·laboració i es comparteixen bones pràctiques i experiències.

Enguany, l’Institut de Formació Política per a Dones es veu reforçat per la participació de l’Institut Català de les Dones, que porta a les quatre demarcacions la possibilitat d’accedir a aquesta formació especialitzada. Ambdues institucions incrementen amb aquest programa formatiu la seva col·laboració per fomentar el talent femení en la política local, i alhora, millorar la resposta de proximitat davant els nous reptes i demandes ciutadanes.

L’obertura del curs de l’Institut de Formació per Dones va tenir lloc ahir en el marc de l’acte institucional de la Diputació de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de les Dones, dedicat al reconeixement de la tasca de les dones a la política local i es va recordar la figura de Natividad Yarza, primera alcaldessa de Catalunya (l’any 1934).

Formació en lideratge, gestió estratègica i comunicació 
El programa 2013 de l’Institut de Formació per Dones aborda les següents temàtiques: lideratge femení per a la pràctica política, gestió estratègica, comunicació i participació política en la societat 2.0. La metodologia de l’itinerari formatiu proposa diferents tallers, conferències i espais per compartir experiències, com ara l’espai de mentoring, en el qual s’aprofundeix en les matèries a partir de l’experiència de persones destacades.

Participació de les dones a la política local 
En els darrers 30 anys de democràcia la participació de les dones a la política ha augmentat considerablement. Tot i així, a Catalunya, les dones alcaldesses no superen el 15% i les dones regidores el 35%. Una altra dada significativa és que mentre el 93,8% dels alcaldes romanen en la seva responsabilitat política fins a sis legislatures, el 19,7% de les alcaldesses ho fan durant una legislatura o menys.

 

Foto titular: Imatge extreta de la web de la Diputació de Barcelona. Autor Òscar Giralt

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here