Segons l’Informe Anual Socioeconòmic 2012, de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, la comarca ha crescut menys en habitants que els anys anteriors, ha patit una forta davallada en el nombre d’empreses, i continua patint el descens de la seva població assalariada. Aquest és el resum de les xifres més destacades

Evolució de la població

La comarca segueix creixent en nombre d’habitants tot i que a un ritme més sostingut i inferior al d’anys anteriors.

L’any 2012 el Baix Llobregat augmenta en 3.094 habitants, en una proporció que es situa en la línia de les comarques de l’Àmbit Territorial Metropolità i del conjunt de Catalunya.

El creixement natural (naixements menys defuncions) continua sent un any més el principal component del creixement de la població de la comarca.

El principal component de l’augment de la població de la comarca continua sent, un any més, el seu creixement natural.

El saldo migratori amb la resta de l’Estat és positiu, així com el saldo amb l’estranger. Aquest darrer però, es redueix a la mínima expressió i es mostra molt per sota del saldo migratori amb l’estranger que presentava la comarca els darrers anys.

L’estructura de població de 2012 està més envellida que la de 2007.

La proporció de dones sobre el total de població de la comarca és del 50,4% (2012), aquest percentatge augmenta fins al 56,5% en el cas de les persones de més de 64 anys i fins al 70,1% en el cas de les persones de més de 84 anys. Això reflecteix una situació de feminització de la vellesa.

Per segon any consecutiu disminueix el pes de la població estrangera sobre el total, de l’11,7% al 2011 a l’11,4% l’any 2012. L’estructura d’edat de la població de nacionalitat estrangera és força més jove que la de nacionalitat espanyola i es concentra més clarament en edats laborals.

La distribució per sexe mostra diferències en funció de la nacionalitat: hi ha nacionalitats més masculinitzades i d’altres més feminitzades. Per continent de procedència, el col·lectiu d’Amèrica del Sud és el més present.

Evolució de l’economia

Cauen les taxes reals de variació interanual del PIB, i la tendència de 2012 és negativa en tots els àmbits territorials.

Disminueixen el nombre d’empreses registrades al Baix Llobregat (566 empreses menys que en el 2011).

El 84% de les empreses registrades són micro empreses (menys de 10 treballadors). El 26% de les empreses registrades realitzen activitats econòmiques relacionades amb el comerç.

Aquestes empreses (de menys de 50 assalariats) representen el 96,8% del total d’empreses de la comarca. La majoria de microempreses no supera els 5 assalariats.

El sector de la construcció va ser el que més petites i micro empreses va destruir (360 empreses menys).

Les dades de regulació d’ocupació de l’informe corresponen a 2011 ja que en el moment de la publicació encara no estaven disponibles les dades completes de 2012. El 2011 es van autoritzar 322 expedients d’ocupació que afecten a 6.428 persones.

El nombre de persones afectades baixa respecte l’any anterior. El 16,9% de les persones afectades per un expedient autoritzat estaven ocupades en la fabricació de vehicles de motor.

Evolució del mercat de treball

La població assalariada i autònoma al Baix Llobregat continua disminuint. La destrucció d’ocupació és major en les petites i micro empreses.

El 20% de la població assalariada està ocupada en comerç. Les activitats de comerç al detall, transport i comunicacions i activitats especialitzades de la construcció ocupen el 39% de la població autònoma a la comarca.

Les activitats relacionades amb la construcció i amb l’Administració pública són les que més ocupació han perdut respecte l’any anterior.

Disminueixen els contractes registrats, especialment entre les persones joves. El 40% dels contractes registrats en el 2012 corresponien a activitats relacionades als serveis a la producció.

La temporalitat més elevada en la nova contractació es situa en l’Administració Pública i en educació, i la disminució dels contractes registrats per la població estrangera és més gran que la del conjunt de la població.

Els col·lectius més afectats per l’increment de l’atur registrat són les dones més grans de 45 anys i els homes de 16 a 24 anys i de més de 45.

Els serveis a la producció i el comerç i restauració són els sectors on més augmenta l’atur registrat a les oficines. Gairebé el 10% dels aturats registrats tenien una ocupació anterior en el sector del comerç al detall.

L’augment de l’atur registrat entre les persones estrangeres és inferior a l’observat en la població total.

Disminueixen els accidents laborals amb baixa. En el 2012 es van donar 4 accidents laborals mortals.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here