Hem entrevistat a Jordi San José (ICV-EUiA), alcalde de Sant Feliu de Llobregat. Va ser elegit a les eleccions municipals de 2011 representant el partit d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa. D’aquesta manera, ICV-EUiA va recuperar una alcaldia històrica i la segona més important per al partit

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]antfeliuenc de naixement, es va llicenciar en Químiques a la Universitat de Barcelona i diplomar en Empresarials a la Universitat Oberta de Catalunya, en el camp de la Gestió Pública. Fins el 1991 va treballar a diversos centres de primària i secundària.

Des de les municipals de 1991, és regidor d’Iniciativa per Catalunya Verds a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, primer com a independent i, des de 1995, com a militant d’ICV. Entre 1991 i 2003 va ser regidor d’Educació, Urbanisme, Promoció Econòmica, Interior i Hisenda. Entre els anys 2003 i 2011 va ser regidor a l’oposició i des de desembre de 2007, portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA. Al juny de 2009, en un procés d’eleccions primàries, va ser escollit com a candidat de la coalició d’ICV-EUiA-ISF per a l’alcaldia de Sant Feliu de Llobregat.

El dia 11 de juny de 2011, va ser investit alcalde de la ciutat per al mandat 2011-2015

Què és l’any Joana Raspall?

2013 serà l’any Joana Raspall. Qui és Joana Raspall i perquè és tan important per Sant Feliu? Joana Raspall és segurament l’autora més important de literatura per a infants i per a joves. I no només en aquest camp, sinó que ha destacat en molts camps com la recuperació de molts aspectes de la llengua catalana, des de la docència fins a la lexicografia. Per tant, una persona molt present en la vida cultural del nostre país. I que tenim la sort que podem conmemorar el seu centenari amb ella viva i en mot bones condicions i amb molts ànims per poder participar en la celebració d’aquest any.

Per tant, serà un gran any de commemoració de la vida i de l’obra de la Joana a Sant Feliu, però també molt més enllà de Sant Feliu, per la importancia que té en el món de l’eduació al nostre país. I són molts els pobles, moltes les escoles i els instituts, que estan treballant l’obra de la Joana, i que fan que molts nens i nenes, i molts adolescents del nostre país, coneixin la bellesa de la poesia i la literatura, mitjançant les obres de la Joana Raspall.

Per Sant Feliu és un honor i un 0rgull poder conmemorar aquest any i poder compartir amb ella la aquesta celebració.

Com valores les reformes del món local que plantegen els governs de Catalunya i de l’estat?

Com a alcalde de la capital del Baix Llobregat tinc dues preocupacions, una com a alcalde i l’altra com a Baix Llobregat.

Com a alcalde, l’amenaça de dues lleis que poden condicionar molt la feina de tots els alcaldes, d’Espanya, de Catalunya i del Baix Llobregat, evidentment. Una ve del govern de l’estat i la pretensió de suprimir les competències dels ajuntaments, entre d’altres coses, en promoció económica, eduació i serveis socials. Hi estem rotundament, absolutament en contra. Però també de la llei de governs locals de Catalunya. Per alcalde, perquè no resol el problema endèmic del finançament dels municipis, i com a Baix Llobregat.

I aquí si que  és una preocupació específica de la nostra comarca, quan en nom de la simplificació de les estructures administratives, en nom de l’eficiència; correm el risc que la nostra comarca es trossegi i perdi identitat i perdi paper, i perdi protagonisme en la vida social, en la vida política, en la vida económica del nostre país.

Entenem que el Baix Llobregat ha de continuar tenint entitat comarcal.

Demanem que a la Llei de Govern Locals, per tant, la possiblibilitat de reduïr i fraccionar el Baix Llobregat per tal que es dilueixi en l’Àrea Metropolitana de Barcelona, sigui un risc que poguem evitar. I que per tant, el que fem és potenciar la comarca com a unitat de prestació de serveis, millorant en els aspectes que siguin necessaris, però sense suprimir una realitat històrica, geogràfica i actual, que no volem que es trossegi.

Què poden fer els ajuntaments davant la crisi? Què fa Sant Feliu?

Vivim en un context en el que hi ha pèrdua de poder adquisitiu, pèrdua de llocs de treball, atur, risc de pobresa, risc d’exclusió social.

I els ajuntaments davant això, hem de recuperar aquell esperit amb el que es va construir la democracia local ara fa 34 anys. Que hi hagi equipaments, serveis, polítiques absolutament per a tothom.

Hem constatat que hi ha equipaments i serveis, i hem començat per les escoles bressol, on hi ha persones de la nostra ciutat quue no hi poden accedir. El preu és un factor decisiu. Davant d’això, no ens podem resignar a tenir equipaments públics, dels quals una part important de la població està exclosa. Per tant, hem de fer alguna qüestió i això és el que hem fet a la nostra ciutat,

Canviarem absolutament la política de preus dels serveis municipals, que volem que sigin a l’abast de tothom, perquè efectivament estiguin a l’abast de tothom. Canviarem la pol de preus de manera que hi hagi preus adaptats a la renda de cadascuna de les famílies.

D’aquesta manera, farem una aposta clara pel que ha de ser la línea que identifiqui la nostra ciutat, una línea molt clara a favor de la igualtat d’oportunitats, a favor de l’equitat, i a favor de la justicia social.

Sant Feliu de Llobregat, ciutat de les roses i la poesía

En el marc d’aquest Any Joana Raspall, tindrà lloc la Fira Comercial i Industrial i també l’Exposició Nacional de Roses. Són dos moments que sempre han tingut una gran importancia a la nostra ciutat, i que aquest any tindran aquest toc especial, aquest toc Joana Raspall, que faran que poesia i roses estiguin més unides que mai i siguin més visibles que mai a la nostra ciutat.

Convido a totes les persones que estiguin veient aquesta imatge, que vinguin a la ciutat de les roses, que vinguin a Sant Feliu de Llobregat i que vinguin justament ara, en que tindrem un maridatge esplèndid entre Joana Raspall, roses i posia.

 

 

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here