El grup parlamentari ecosocialista defensa 2 propostes de resolució sobre el tancament d’una línia educativa a l’IES Joan Oró i la privatització de la gestió dels ambulatoris de Martorell

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]egons les informacions rebudes els darrers mesos, el Departament d’Ensenyament té prevista l’eliminació d’una línia de secundària a l’IES Joan Oró de cara al curs vinent, i per a ICV Martorell aquesta és una “decisió inacceptable, ja que els darrers anys el número d’alumnes al municipi ha anat en augment, fins i tot ampliant ràtios i grups a centres de primària i creant un nou IES en precari”.

Pels ecosocialistes, tal i com han proposat any rera any a les esmenes als pressupostos de la Generalitat, el que cal a Martorell és construir un nou Institut-Escola que doni sortida a les necessitats de la població. Per Jose Simón, regidor d’ICV Martorell, “el que hauria de fer el Departament d’Ensenyament i la regidoria és incentivar, millorar i invertir en educació pública, en lloc d’intentar destruir-la”.

El grup parlamentari d’ICV-EUiA també va defensar aquesta setmana un proposta de resolució per evitar la privatització dels ambulatoris (CAP) de Martorell, ja que als darrers mesos s’han fet moviments en aquest sentit a l’ICS i al Catsalut, i fins i tot un grup de metges de Martorell ja han creat una empresa per aquest fi.

ICV Martorell, així com altres grups i la Plataforma Moviment Social de Martorell ja van manifestar públicament la seva oposició a la possible decisió de CiU, i “ara toca que cadascú es posicioni al Parlament”, declarava Olga Fernàndez, regidora d’ICV Martorell “ni el govern de Catalunya ni el de Martorell (CiU) han volgut dir clarament què passarà amb els nostres serveis sanitaris públics, i no acceptarem que ningú faci negocis amb la nostra salut”.

Dijous passat, doncs, la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya discutia una proposta de resolució del grup d’ICV-EUiA sobre la privatització del CAP de Martorell i el model sanitari públic dels ambulatoris de Catalunya.

La proposta posava de manifest que els valors fonamentals del sistema sanitari són garantir l’accés universal, la qualitat de l’assistència i l’equitat, tant social com territorial, en la provisió de serveis sanitaris. Uns valors que estan en risc per l’impuls d’unes polítiques que pretenen afeblir i fragmentar el sistema sanitari públic.

A més, en diferents estudis realitzats sobre el model EBA no s’estableix que aquest model suposi una millor fórmula de gestió sanitària en relació a les altres fórmules existents. Per altra banda la seva escassa proliferació també indica que no ha estat un model massa atractiu pels professionals i que és de difícil generalització.

En aquest sentit, Josep Vendrell, diputat del Grup d’ICV-EUiA, va explicar que “introduir l’ànim de lucre en la gestió sanitària suposa el risc de primar valors econòmics per damunt dels estrictament assistencials i realitzar selecció de riscos, derivant els pacients més reincidents o amb unes patologies més complexes, amb costos econòmics més elevats”, i va posar de manifest que diverses informacions apunten a que el Catsalut està fent passes per privatitzar, mitjançant aquest model de EBA, els ambulatoris de Martorell.

La proposta ecosocialista plantejava tres acords, que es van votar per separat, amb el resultat següent:

ACORD 1) Aturar el procés de conversió de l’Equip d’Atenció Primària de Martorell en una EBA. RESULTAT DE LA VOTACIÓ A favor: ICV-EUiA, PSC i ERC En contra: CiU, PP i C’s Abstencions: CUP

ACORD 2) Aturar la constitució de noves Entitats de Base Associativa, mantenint el caràcter plenament públic de la gestió dels centres d’atenció primària de l’ICS. RESULTAT DE LA VOTACIÓ A favor: ICV-EUiA En contra: CiU, PSC, ERC, PP, C’s Abstencions: CUP

Acord 3) Impulsar les fórmules d’autonomia en la gestió dels centres sanitaris d’atenció primària. RESULTAT DE LA VOTACIÓ A favor: ICV-EUiA, CiU, PSC, PP, C’s, ERC En contra: – Abstencions: CUP

Per a Olga Fernández, regidora d’ICV Martorell, aquestes votacions “posen de manifest quin és el model sanitari que cada partit té, i a més ens sorprèn que a Martorell alguns partits defensin unes coses i després al Parlament votin unes altres”.

El grup ecosocialista ha acordat mantenir el seu posicionament contrari a la privatització del sistema sanitari català, “tal i com hem fet sempre, i també perquè la majoria de la ciutadania ho reclama, com la mateixa Plataforma Moviment Social de Martorell, o molts professionals dels CAP de Martorell, que ens han traslladat la seva preocupació al respecte”, segons va declarar Fernández.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here