Entre gener i març l’atur va augmentar a la comarca en 2.058 persones, mentre la població assalariada es va reduir en 1.265

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l nombre de contractes laborals registrats al Baix Llobregat va caure un 5,8% el primer trimestre de l’any respecte l’anterior. Per sectors, la davallada més important es va registrar en el comerç, la restauració i l’hoteleria (-11%), mentre que l’agricultura va ser el sector on més contractes es van signar, un 55,9% més respecte el trimestre anterior.

Són dades del darrer Informe Trimestral de Conjuntura Laboral publicat per l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, on també es recull que l’atur va créixer en 2.058 persones durant els tres primers mesos de l’any, mentre que la població assalariada es va reduir en 1.265 persones i es van donar de baixa en el règim d’autònoms 316 persones més.

Estructura productiva

Tant la població assalariada i autònoma com el nombre de centres de cotització a la seguretat social segueixen disminuint tant a nivell comarcal com en el conjunt de Catalunya i en l’àmbit territorial metropolità.

Pel que fa al dinamisme les activitats de prestació de serveis socials sense allotjament i les activitats d’educació són les activitats que més augmenten en número de persones afiliades aquest trimestre. En canvi les activitats comerç detall, (amb l’excepció de vehicles de motor), reparacions, activitats especialitzades de construcció i serveis de menjar i begudes són les que han perdut més població ocupada.

En aquest primer trimestre de 2013 la població ocupada al Baix Llobregat disminueix pel que fa a la dinàmica global i a la seva estructura productiva, en canvi la dinàmica pròpia ha estat positiva (hi ha hagut millor comportament en alguns sectors a la comarca respecte al conjunt de Catalunya). Això mostra un augment en aquest trimestre del component de competitivitat del Baix Llobregat.

Atur registrat

L’atur registrat augmenta un 2,9% respecte el trimestre anterior i ho fa amb la mateixa intensitat que a l’àmbit territorial metropolità i al conjunt de Catalunya. El 16,4% de l’atur registrat és de persones estrangeres.

Les xifres d’atur d’aquest trimestre s’incrementen en tots els grups d’edats, en especial les que afecten als joves compresos entre els 16 i els 24, tot i així, respecte el mateix període de l’any anterior, es confirma un descens important de l’atur registrat per aquest col·lectiu.

Els grups d’edat superiors a 45 anys i en especial les dones continuen augmentant l’atur tant pel que fa a la variació trimestral com anual.

Comerç al detall (amb l’excepció de vehicles motor), reparacions i les activitats administratives d’oficina i les relacionades amb l’ocupació (inclou ETT) són els sectors que més han augmentat en nombre de persones aturades aquest trimestre.

Les activitats professionals i tècniques i la construcció d’immobles són els grups que més disminueixen l’atur a les oficines de treball.

Contractació registrada

Disminueixen en 2.483 els contractes registrats respecte el trimestre anterior. La contractació disminueix tant respecte al trimestre anterior com al mateix trimestre de 2012.

Augmenta la proporció de contractes indefinits fins al 12,9% del total, anualment suposa un augment del 4,3% respecte al mateix trimestre de l’any passat.

Els serveis a la producció (inclou ETT) concentren el 41,8% dels contractes registrats. El 33,9% de les contractacions registrades eren per a ocupacions elementals i un altre 20,4% per a treballadors de restauració, personals i venedors.

La contractació de persones estrangeres disminueix aquest trimestre en un -11,0%, percentatge que es situa per sobre del total de població.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here