L’ICTINEU 3, el submarí científic del Baix Llobregat, el submarí científic català

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’empresa de Sant Feliu de Llobregat, és a punt d’acabar la construcció del submarí científic ICTINEU 3. Serà tripulat i el 9è del món que podrà baixar a més profunditat: 1.200m.

Disseny 100% català i innovador, amb grans prestacions per treballar al servei de la ciència i de la societat. Tecnologia de primera per a un país de primera!

Amb el suport de tothom, amb aquesta última empenta, aconseguiran fer realitat aquest somni i que abans de finals d’octubre puguin dur a terme la Festa de l’Avarada!

Vols deixar el teu nom escrit a l’ICTINEU 3 i poder dir jo també hi he participat?

TECNOLOGIA I INNOVACIÓ CATALANA

L’ICTINEU 3 és el primer submarí català des dels dos Ictineus de Narcís Monturiol, el 1859 i 1864. Igual que els seus predecessors, és un exemple d’innovació i disseny i un motiu d’orgull nacional ja que el 100% del disseny i l’enginyeria han estat fets a Catalunya.

És un submarí punter tecnològicament i que aporta solucions innovadores a la tecnologia submarina, com ara nous materials constructius, automatització, i sistemes energètics pioners a nivell mundial.

Està dissenyat per submergir-se a una profunditat màxima de 1.200 metres i pot portar un pilot i dos passatgers.

D’aquí poques setmanes, quan ja sigui operatiu, es convertirà en el novè submarí per a més profunditat de món. Només les grans potències poden anar més avall (Xina, Japó, França, Rússia, EUA).

UN PROJECTE AL SERVEI DE LA CIÈNCIA I DE LA SOCIETAT

L’ICTINEU 3 va néixer amb vocació de servei públic, com una eina al servei del coneixement i de la gestió dels nostres mars i oceans.

Per les seves capacitats, podrà treballar a tota la plataforma continental, i serà capaç d’arribar al 50% dels fons de la Mediterrània. Això suposarà una gran empenta per a la ciència ja que fins ara només s’ha explorat entre un 2% i un 5% de tots els mars i oceans.

L’ICTINEU 3 portarà a bord instruments científics i les dades obtingudes es posaran a disposició de la comunitat científica i oceanogràfica.

El submarí és l’eina ideal per a l’estudi i conservació del patrimoni arqueològicsubmergit.

El fons del mar és encara el gran museu de la humanitat l’ICTINEU 3 ens pot ajudar a recuperar una part de la nostra història i conèixer millor el nostre patrimoni i passat marítim.

Si coneixem més el nostre mar el podrem cuidar millor i fer-ne una gestió i aprofitament més òptim i respectuós. Del mar depèn una part important de la nostra economia, però també és el nostre gran rebost i ens dóna l’aire que respirem.

UN SOMNI COL·LECTIU, DE PAÍS

La construcció de l’ICTINEU 3 és el resultat de gairebé deu anys de feina i s’ha promogut des de l’Institut Ictineu Centre Català de Recerca Submarina i des de l’empresa Ictineu Submarins SL. El projecte es va iniciar el 2004 i l’avarada del submarí es podrà fer aquesta tardor de 2013 si ens ajudeu amb el finançament.

Aquest projecte ha pogut créixer en part gràcies a les col·laboracions desinteressades de molta gent. Des de voluntaris que aporten el seu treball, fins a aportacions de capital, col·laboracions en espècies i patrocinis, aportant cadascú el seu gra de sorra, en la mesura de les seves possibilitats.

Fins ara més de 743 persones i entitats hi han participat, vols ser-ne un més? Vols deixar el teu nom escrit a l’ICTINEU 3 i poder dir jo també hi he participat?

Fins ara, en el disseny i construcció del submarí hi han participat molts proveïdors i empreses d’enginyeria catalanes, i més d’una trentena d’estudiants que han tingut l’oportunitat de conèixer i entrar en un nou sector amb gran valor afegit: la tecnologia submarina.

Estan segurs que aquest projecte impulsarà aquest sector a Catalunya i farà que en els propers anys es generin llocs de treball qualificats, coneixement i riquesa pel país.

PERQUÈ SON DIFERENTS

Han incorporat un sistema pioner de bateries d’ió-liti-polímer, desenvolupat pel nostre equip d’enginyers, i uns potents propulsors que permetran una capacitat única per desplaçar-se fins a 20 milles a grans profunditats.

Han aconseguit innovar en el disseny, càlcul i materials del buc de pressió, de manera que el submarí és molt lleuger i molt més operatiu que la resta de submarins existents.

Han incorporat per primera vegada compòsits en les estructures, incloent materials d’última generació.

Han introduït, respecte a altres submarins, millores en l’ergonomia, el disseny i la comoditat, aportant a la vegada estètica i més seguretat.

QUÈ PODREM FER AMB L’ICTINEU 3

Observació, estudis i recerca del medi marí:

• Arqueologia submarina (documentació, inventari, recuperació, gestió del patrimoni).

• Recollir mostres per extreure nous principis actius que curin malalties fins ara incurables.

• Oceanografia, geologia, biologia marina (observació, presa de mostres, presa de dades amb sensors).

• Investigació dels ecosistemes marins.

Immersions de treball:

• Treballs subaquàtics: revisió de canalitzacions, cables, plataformes, emissaris.

• Immersions per a prevenció i gestió d’emergències i desastres naturals, gestió de patrimoni.

• Prevenció de riscos ecològics.

• Seguiment i avaluació de desastres ecològics.

• Seguiment i avaluació d’activitats il·legals i/o perjudicials per als fons marins, en especial en espais protegits.

• Control de la qualitat ambiental del litoral.

Activitats turístiques i divulgatives:

• Filmacions per a la divulgació de la fauna i flora mediterrànies.

QUÈ DIUEN D’ELLS

En el darrer congrés del sector, Underwater Intervention 2013, l’ICTINEU 3 va aixecar expectació i va rebre els afalacs dels experts del sector, com ja és habitual en l’àmbit internacional, tant per les seves característiques tècniques com pel seu disseny. Així, el cap d’enginyers del submarí Deepsea Chalenger va mostrar la seva admiració pel nostre submarí.

Recordem que aquest submarí ha estat construït pel famós director de cinema James Cameron, creador d’Abyss i Titanic, entre d’altres films d’èxit, amb el que ell mateix ha baixat recentment a 10.898 m de profunditat.

En diverses ocasions l’equip de l’ICTINEU 3 ha estat convidat a visitar i a col·laborar amb centres de recerca de referència i prestigi internacional, com el Woods Hole Oceanographic Institution (USA) i IFREMER (França). Recentment, el centre francès ( Ifremer, Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer) ha mostrat un ferm interès en les bateries d’ió-liti-polímer que han desenvolupat.

El cap del seu departament de sistemes submarins, Vincent Rigaud, ha dit d’ells que son “els representants d’una nova generació de tecnologia submarina”, i el seu enginyer responsable del disseny del submarí NAUTILE, Jean François Drogou, afirma que son “l’equip que està més avançat del món” en referència a les bateries d’ió-liti submarines.

El projecte ha estat reconegut com a projecte de R+D+i  per les diferents administracions i òrgans gestors de la recerca, tant a Espanya com a Catalunya. Malgrat tot, el finançament públic mai ha estat suficient per dur a terme un projecte d’aquesta envergadura.

El reconeixement del projecte a la premsa estatal i internacional ha estat ampli i abundant amb més de 250 notícies en cinc anys, és a dir, una mitjana d’una notícia per setmana.

A QUÈ DESTINARAN LES APORTACIONS

El vostre suport econòmic és fonamental per acabar la feina que els resta. Estan  al tram final de la construcció, i després d’haver-hi invertit 2,5 milions d’euros i 9 anys de recerca i desenvolupament, malgrat les dificultats per accedir al finançament tant públic com privat, tenen el projecte a tocar dels dits.

Necessiten, però, una darrera empenta econòmica i per això recorren de nou, -aquest cop mitjançant un crowdfunding amb Verkami-, a l’ajut del poble català per fer realitat un anhel tecnològic i científic i un exemple més de la força d’aquest país i del seu teixit innovador per ser capdavanters al món.

Les aportacions recollides serviran per comprar l’equipament imprescindible que encara li falta al submarí, per pagar l’estructura i personal necessaris per a les últimes setmanes de muntatge i proves de taller de l’ICTINEU 3, i per poder fer les primeres proves de mar.

CALENDARI

Al setembre faran les primeres proves d’immersió i abans de finals d’octubre convocaran la Festa de l’Avarada.

Les recompenses les entregaran durant aquests mesos i algunes, fins i tot, les podran donar quan s’acabi la campanya de micromecenatge.

RECOMPENSES

Els agrada compartir la seva feina amb tots els que els fan costat. Forma part del seu compromís amb la societat i amb la divulgació de la ciència i de la tècnica.

Per això totes les persones col·laboradores, sigui quina sigui la contribució, podran fer una visita guiada per veure l’ICTINEU 3 i conèixer com s’ha dissenyat i construït.

Sigues un més dels que portaran el seu nom al fons del mar. Uneix-te a l’ICTINEU 3!

Totes les aportacions iguals o superiors als 1.000€ tindran un certificat de mecenatge.

Porta el nom de la teva empresa allà on no ha estat mai (En aquesta imatge pots veure una prova de com aniran col·locats els logotips i el codi QR)

Si no vols que el teu nom sigui visible al submarí o a la web, fes-los-ho saber i mantindran el teu anonimat.

Si vols més informació sobre el projecte la pots trobar a www.ictineu.net o els pots seguir aFacebook, a Twitter i a Youtube

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here