Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Gavà

Gavà ofereix al visitant múltiples atractius: un front marítim de 4 quilòmetres de llarg, amb una pineda de 400 metres d’amplada i un sistema dunar únics. Aquests atractius, units als serveis i a les seves condicions meteorològiques amb més de 3.500 hores de sol a l’any, fan que cada estiu més de 2 milions de banyistes visitin la zona marítima de Gavà.

A més, la localitat baixllobregatina ofereix d’altres atractius com el Parc Natural del Garraf i un terme municipal ple de racons per gaudir de la història i la cultura.

El seu patrimoni arqueològic és de primera magnitud, destacant les mines prehistòriques -les més antigues d’Europa- i la popular Venus de Gavà -amb 5.800 anys d’antiguitat.

A més, Gavà es caracteritza per ser una ciutat amb una important activitat cultural, esportiva i associativa que ha sabut recuperar i consolidar les festes més tradicionals amb nous i innovadors programes i esdeveniments.

Parc Arqueològic Mines de Gavà

Conèixer com era la vida quotidiana dels habitants del Gavà de fa 6.000 anys i sobretot el  treball a l’interior de les mines, les més antigues d’Europa i les úniques dedicades a l’extracció de la variscita, un mineral semipreciós utilitzat per confeccionar joies serà possible gràcies al Parc Arqueològic Mines de Gavà. Es tracta d’un equipament cultural, impulsat per l’Ajuntament, que neix per conservar i protegir el nostre patrimoni, obtenir la màxima informació històrica a través de la investigació i difondre els resultats d’aquesta conservació i investigació.

El Parc Arqueològic Mines de Gavà ens proposa un recorregut a partir de les investigacions que es fan al voltant d’una excavació arqueològica. El visitat podrà conèixer a partir de la seva pròpia experiència al Parc l’entorn natural i l’estil de vida de la comunitat neolítica. Mitjançant aquestes investigacions i les últimes tecnologies audiovisuals i multimèdia, es podrà descobir com era la vida dels nostres avantpassats i com l’equip d’arqueòlegs responsables del jaciment l’han pogut conèixer i reconstruir.

Estany de la Murtra

Està situat al costat de la pineda litoral, camps de conreu i de l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) de Gavà i Viladecans, que va entrar en funcionament el 1986 amb successives ampliacions de capacitat i tractaments.

L’estany de la Murtra alberga una gran diversitat biològica.

Té una vegetació molt valuosa, amb espècies com el canyís, el lliri groc, la boga, etc., i arbres de ribera plantats, com àlbers, salzes, freixes i pollancres.   També és un espai important per a la fauna, en especial per a les aus aquàtiques, pel fet de trobar-se enmig de la ruta migratòria entre el nord d’Europa i l’Àfrica.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here