Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Pallejà

A Pallejà conviuen un ric entorn natural amb la proximitat a Barcelona. Més de 2.000 anys d’història s’apleguen a la vila.

A través del nombrós patrimoni que s’hi conserva, el visitant té l’oportunitat de gaudir d’un recorregut per la història i el desenvolupament de Catalunya. Entre les cases pairals que hi ha, en destaca el Castell (amb una datació anterior al 1630) per la seva imponent presència.

Pel que fa a la seva rica vida festiva, el Carnestoltes de Pallejà s’ha convertit en un dels més espectaculars i concorreguts de la comarca al llarg dels anys.

La localitat també ofereix diverses rutes de natura, per tal de descobrir el meravellós patrimoni natural de la zona:

· Itinerari LES FONTS DE LES ROVIRES
Itinerari Les Fonts de Les Rovires
· Itinerari DE PALLEJÀ AL MIRADOR DE LES PLANES I A FONTPINEDA
Itinerari de Pallejà al Mirador de Les Planes i a Fontpineda

El Castell

Casa pairal i lloc de refugi dels vilatans en època de bandolers, es troba situat al bell mig del nucli antic. La configuració actual està datada l’any 1590 en que s’acabaren unes obres d’ampliació i modernització seguint l’estil de l’època.

En l’actualitat s’ha esdevingut en un gran centre cultural que disposa d’una sala d’exposicions, d’una sala d’actes, d’unes dependències per a la Regidoria de Cultura i Joventut, la Biblioteca Municipal i d’espais polivalents.

Els elements més emblemàtics són dos conjunts pictòrics datats entre finals del segle XVI i el primer terç del segle XVII (abans de 1630).

Les Masies

Existeixen masies documentades a Pallejà des del segle XII.

Destaquen la Torroja, conservada com a masia típicament catalana; la de Montmany de Sobrerroca, documentada ja en el segle XIV i amb capella pròpia; l’Albareda de la plaça; Ca l’Olivella, amb una rica decoració modernista actualment convertida en Restaurant Paradís; Can Seix, antigament dels Coll i abans dels Clariana, també convertida en torre modernista per la família Seix; Can Salavert, antic Mas Crespí; Ca l’Esquerrà, antic Mas Gem; Cal Guarda, Cal Frare, Cal Nubiola, Can Sala, una de les més antigues; Can Pucoll, Cal Tendre, Cal Duran, i algunes fa poc desaparegudes, com Can Sona Vell i Cal Francesc.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here