Del 22 al 29 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema ‘Aire net – Fes el pas!’, la Setmana del 2013 proposa una cerca de noves formes de mobilitat, allunyar-nos del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible, segur i saludable

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]C[/dropcap]anviant la nostra manera de desplaçar-nos podem augmentar els nostres nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Escollir el transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure’s en bicicleta per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot ser una bona forma de protegir i millorar la salut.

Els objectius principals de la Setmana són els següents:

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

Castelldefels

A Castelldefels, les activitats inclouen un parc infantil i juvenil de mobilitat segura al parc dels Xiprers, a càrrec de la Policia Local (dies 21 i 28); una passejada des de Cal Ganxo fins al Turó del Fanxó (dia 22); l’Hora del Conte a la Biblioteca Central (dia 23); un circuit d’accessibilitat a la plaça de la Cultura (dia 26); i una mostra de vehicles sostenibles, tallers i activitats a la plaça de l’Església (dia 27). També s’ha programat una exposició fotogràfica al vestíbul de l’Ajuntament.

A més, la ciutat celebra el concurs AmBICIa’t, que convoca l’Ajuntament a través de Cal Ganxo, i on poden participar tots els “amics” de la pàgina de Facebook del municipi empadronats a la ciutat.

Els treballs s’han de presentar incorporant les fotos a concurs a l’esdeveniment creat pel perfil de Facebook de l’Ajuntament. Per escollir la fotografia guanyadora, es valoraran aspectes tant de la fotografia (qualitat fotogràfica, capacitat engrescadora per fer servir la bicicleta com a mitjà de transport) com del missatge que l’acompanya (originalitat, apropiació, capacitat engrescadora).

El premi del concurs consistirà en una bicicleta plegable (model F20 de la marca Monty, de 18” i quadre d’alumini) que es pot veure exposada a l’OAC (planta baixa de l’Ajuntament.

Castellví de Rosanes i Sant Andreu de la Barca

Les dues ciutats baixllobregatines compartiran, per segon any consecutiu, una campanya de foment del transport públic amb motiu de la celebració, del 22 al 29 de setembre, de la Setmana de la mobilitat sostenible i segura. Addicionalment, l’Ajuntament de Castellví ha programat dues caminades pel seu terme municipal emmarcades també en la setmana de la mobilitat.

La campanya conjunta entre Castellví i Sant Andreu té per objectiu fomentar l’ús del transport públic per desplaçar-se entre els dos municipis -concretament entre els barris castellvinencs de Can Sunyer i Valldaina i el nucli urbà de Sant Andreu- i en els desplaçaments interns per Sant Andreu.

En el marc d’aquesta iniciativa, es distribuiran en aquestes tres zones butlletes unipersonals bescanviables per un viatge gratuït, entre el 23 i el 28 de setembre, en la línia de bus que cobreix la ruta Valldaina-Can Sunyer-Sant Andreu, operada per Soler i Sauret.

Tant aquesta empresa de transports com la Generalitat donen també suport a aquesta iniciativa. La butlleta bescanviable va acompanyada d’informació addicional sobre els avantatges que té el desplaçament amb transport públic respecte de la mobilitat amb transport privat.

Els dies 25 i 29 de setembre, tindran lloc a Castellví dues caminades pel terme, que s’emmarquen també dins de la Setmana de la mobilitat sostenible i segura. La del dia 25, al matí, serà una caminada saludable amb un recorregut pensat especialment per a la gent gran, però obert a totes les persones que s’hi vulguin sumar, que visitarà els barris de Miralles i els Àngels. La sortida serà a les 10 del matí de la plaça del poble.

La del dia 29, també durant el matí, serà la caminada verda que tradicionalment coincideix amb la festa major petita de Sant Miquel. Al llarg del matí, es farà un recorregut per diferents espais naturals del terme municipal en una vetllada oberta a tota la família i que arrencarà a les 08.45 del matí de la plaça del poble. Les inscripcions a aquesta caminada són obertes fins al 26 de setembre (Ajuntament i Centre Cívic de Can Sunyer).

Sant Joan Despí

La ciutat baixllobregatina celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible del 22 al 29 de setembre proposant activitats que ens obrin els ulls a nous modes de transport.

La primera tindrà lloc aquest diumenge 22 de setembre amb una sortida en bicicleta des de Sant Joan Despí fins al Museu de la Rajoleta, a Esplugues. L’activitat està organitzada pel col·lectiu Cycle Chic Sant Joan Despí que fomenta l’ús urbà d’aquest mitjà de transport. El grup sortirà a les 9.45 h des del Centre Cultural Mercè Rodoreda.

D’altra banda, el dijous 26 de setembre, Sant Joan Despí participarà en la Cursa de Transports als Àmbits Integrats que organitza l’Associació per a la Promoció del Transport Públic amb l’objectiu de comparar els costos i el temps de viatge del vehicle privat amb el transport públic col·lectiu. La bicicleta serà la protagonista durant el cap de setmana.

El dissabte 28, el Parc Ciclista llobregat acollirà  tallers per aprendre a anar en bici, un de mecànica bàsica i un circuit d’habilitats, mentre que el 29 es farà la 10a Passejada Comarcal en Bicicleta, de 16,5 km., en la qual participen set municipis del Baix Llobregat i l’Hospitalet.

Els ciutadans i ciutadanes de Sant Joan Despí s’afegiran a la cursa a les 11.15 h des de la plaça del Sol Solet. La passejada acaba al parc de Torreblanca on es farà el sorteig de bicicletes. Per ser més saludables, aquest dia també es farà un itinerari a peu pel patrimoi modernista de Sant Joan Despí.

Les activitats es clouran l’1d’octubre amb una caminada amb la gent gran (sortida des del passeig del Canal amb el carrer Creu d’en Muntaner).

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here