La inclusió de l’estany Olla del Rei del Campus del Baix Llobregat en l’inventari de zones humides de Catalunya reforça la “Important Bird Area” del delta del Llobregat que la Plataforma S.O.S. Delta del Llobregat porta anys defensant

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]quest estany de Castelldefels, també conegut com a bassa de la UPC, està inclos a la IBA Nº 140 Delta del Llobregat, un inventari de zones importants per als ocells reconegut internacionalment com a eina per la seva protecció. Del 1998 al 2003  la UPC de Castelldefels va fer un seguiment del procès de colonització de la fauna i flora sobre aquesta bassa de laminació, i en els darrers anys DEPANA iS.O.S. Delta del Llobregat estan fent censos amb voluntaris a la zona per posar-la en valor.

Amb la seva inclusió a l’inventari de zones humides de Catalunya es reconeix la importància d’aquesta zona humida litoral, que queda protegida genèricament per la Llei d’Espais Naturals 12/1985.

Fitxa tècnica

La zona humida del Campus del Baix Llobregat de la UPC va ser creada l’any 1998. Es tracta d’un conjunt de canals i llacunes interconnectades, envoltats per una zona enjardinada que és utilitzada sobretot pels alumnes del Campus com a espai de lleure.

ocellsestanyupcEl sistema rep les aigües a través d’alguns canals de reg i la circulació està controlada a través de diversos mecanismes reguladors (interceptors, sobreeixidors, etc.) i ha evolucionat molt favorablement des de la seva creació, fins al punt d’allotjar interessants espècies d’aus.

Pel que fa a la vegetació, s’ha desenvolupat un canyissar i un cinturó gairebé continu de bogues, afavorint espais relativament tranquils per a la fauna. S’ha inventariat 6 espècies d’hidròfits, entre els quals destaquen diverses espècies del gènere Chara. A l’entorn més immediat de les llacunes predominen les zones enjardinades, amb gespa i alguns arbres plantats (àlbers, pins, etc.), però hi ha també diversos sectors formats per prats humits i jonqueres, que podrien millorar amb els anys si s’evita el trepig i es mantenen les aigües al nivell adequat.

La fauna és l’element natural més remarcable de l’espai. A més de les espècies habituals d’aquest tipus d’ambients (cabussets, ànec collverd, polles d’aigua, fotja, etc.), s’ha observat espècies com l’agró roig,martinet ros, polla blava, xibec, morell de cap roig, martinet blanc, etc. S’ha constatat també la nidificació de diverses espècies, com el martinet menut i la polla blava.

Zona molt antropitzada

La seva conservació es tot un repte. Els darrers anys han tingut lloc alguns episodis de contaminació de les aigües, que han afectat negativament la vegetació (mort de bogues i canyissos). També s’observen alguns residus (runes, etc.) a alguns punts. L’alta freqüentació és un altre factor d’impacte, i el fet de que molta gent es comporti com si fos un parc i no un espai natural. Cal fer molta pedagogia.

En contrapartida, la localització d’aquest espai el fa molt apte per a l’educació ambiental i la realització d’iniciatives experimentals de gestió de zones humides. L’espai disposa d’un itinerari senyalitzat.

Per celebrar-ho, la UPC fa un acte al que conviden a totes les persones interessades:

  • Quan? Divendres, 22 de novembre, a les 11.30h.

  • On? Sala d’actes de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC, com arribar).

Més info

Podeu consultar la fitxa oficial aquí.

Invitació a l’acte

Llibre “Els ocells de l’Olla del Rei”

Font: S.O.S. Delta del Llobregat. PLATAFORMA EN DEFENSA DEL DELTA DEL LLOBREGAT (enllaç a la noticia del bloc de S.O.S. Delta)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here