Diversos alcaldes de localitats baixllobregatines van participar divendres, al Congrés dels Diputats, d’una reunió amb alcaldes i diputats del PSOE, PSC, CiU, IU, ICV-EUiA, CHA, Coalición Canaria, Compromís i UPyD, per acordar la presentació del recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) per un conflicte d’invasió de competències locals

En la trobada es van presentar públicament els fonaments jurídics del recurs i el text comú de la moció que aprovaran gairebé 4.000 ajuntaments de tot Espanya durant aquest mes de febrer, així com el tràmit que se seguirà davant del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i el Consell d’Estat per forçar el debat en el Tribunal Constitucional.

A Catalunya, a partir de la setmana vinent es donarà la màxima rellevància política al rebuig a la llei en els màxims òrgans de representació municipal. Així, el proper dimarts 11 de febrer es debatrà a la Federació de Municipis de Catalunya i el dijous 13 es reunirà el Consell de Governs Locals, amb l’objectiu de pactar les mesures institucionals i polítiques del municipalisme català contra la reforma local del govern central.

Aquesta serà la primera vegada que els ajuntaments plantegen un conflicte de manera conjunta i unitària contra una llei de l’Estat. Per promoure un recurs d’aquestes característiques des dels ajuntaments, es requereixen almenys 1.160 municipis que ho avalin o 7,6 milions d’habitants.

A aquesta trobada hi van assistir els alcaldes baixllobregatins de Sant Feliu de Llobregat -Jordi San José (ICV-EUiA)- i de Molins de Rei -Joan Ramon Casals- (CiU).

L’alcalde de Molins de Rei, i secretari executiu de Territori i Política Municipal de CDC, ha rebutjat frontalment la Llei de Reforma Local de l’executiu popular perquè “vulnera i atempta contra l’estat de benestar” i és del tot “antidemocràtica”. A més, considera que “no aporta cap millora per als ciutadans” i, al seu entendre, obeeix únicament a l'”obsessió de recentralització” del PP.

Per la seva banda, l’alcalde de Sant Feliu, ha explicat que “el recurs es basa en el que considerem atacs de la LRSAL al principi d’autonomia local explicitat en l’article 137 de la Constitució Espanyola”. I es fonamenta en tres grans línies argumentals: “la supressió injustificable de competències dels ajuntaments (especialment greus en els municipis de menys de 20.000 habitants i pitjors per als ajuntaments de menys de 5.000); la imposició també injustificable de mecanismes de control econòmic i de gestió en mans de tècnics sense cap representació democràtica (especialment secretaris i interventors, com durant el franquisme); i el també injustificable atac a la representació democràtica de tota la ciutadania i la possibilitat de reduir al mínim el paper de control i debat que ha de fer l’oposició”.

La LRSAL “constitueix un retrocés democràtic”, ha indicat Jordi San José, i permetria, per exemple, “que el pressupost dels ajuntaments no es debati en els plens, amb la presència i la participació de l’oposició i de la ciutadania, sinó en les reunions de les Juntes de govern local, a porta tancada i només amb l’alcalde i l’equip de govern”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here