196 adopcions el 2010 i 377 el 2013, amb un creixement del 57% respecte al 2012, amb 240. Aquestes són les dades del Refugi Municipal d’Animals de Companyia de Sant Boi de Llobregat (RMAC). Dades que desmenteixen l’article “Els ajuntaments demanen que es puguin sacrificar animals” publicat a La Vanguardia el passat 3 de març on s’afirma que la crisi ha incrementat en els últims anys de forma notable els abandonaments i ha reduït les adopcions.

Darrera de la reivindicació de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que fan d’altaveu d’alguns ajuntaments, s’amaga el fracàs en la gestió d’aquest servei, obligatori segons la legislació actual. I exigeixen solucions, però només en proposen una. Puc ben assegurar que no és l’única.

L’Ajuntament de Sant Boi, des de fa anys, ve apostant per dignificar aquest servei i desenvolupant, en paral·lel, polítiques relacionades amb la tinença i protecció dels animals. En aquests moments el Refugi Municipal d’Animals de Companyia (RMAC) és exemple de bona gestió. Perquè no ens equivoquem, és la bona gestió la que pot ajudar a millorar la situació dramàtica que es viu a moltes protectores, i no pas el sacrifici.

En realitat no té cap secret. Es tracta de voluntat política. Es tracta, per exemple, de dur a terme campanyes recordant l’obligació d’identificar els animals mitjançant xip i l’obligació d’inscriure’ls al cens. Ambdues mesures ajuden a disminuir el número d’animals abandonats, permet tornar als propietaris els animals perduts i facilita la realització de campanyes de control sanitari d’animals. L’Ajuntament fa campanyes per recordar la seva obligatorietat i sanciona.

Es tracta també de promoure el voluntariat donant suport als voluntaris i voluntàries del refugi, que tenen un paper importantíssim i imprescindible, facilitant formació, assegurant les seves tasques i fomentant la seva presència a esdeveniments públics que es celebren a la ciutat.

En definitiva, des de Sant Boi volem enviar el missatge de que la viabilitat dels refugis d’animals passen precisament per la seva bona gestió. Una mala gestió  encareix el servei i deriva en un increment dels abandonaments i en una disminució de les adopcions. Continuarem treballant per fer de Sant Boi una ciutat amb valors; una ciutat que vol ser una ciutat amiga dels animals.

Estem a disposició d’aquells ajuntaments que vulguin avançar en aquest mateix sentit.

 

Josep Puigdengolas Torres és Tinent d’alcalde de Medi Ambient i Entorn Natural, i Salut Pública de l’Ajuntament de Sant Boi

Foto titular: A la imatge Josep Puigdengolas amb la líder animalista Aida Gascón, Directora a Espanya d’AnimaNaturalis Internacional

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here