El 8 de març es celebra el Dia Internacional de les Dones, un dia per reivindicar el paper fonamental de les dones en la societat i lluitar contra les discrimancions i les desigualtats per raó de gènere. El Baix Llobregat es tenyeix de violeta per celebrar aquest dia, en un context fortament marcat per la reforma de la Llei de l’Avortament del ministre Gallardón

Abrera

Una quarantena d’abrerenques van participar al col·loqui esmorzar celebrat a l’Hotel d’Entitats que portava per títol Dones i drets de ciutadania. Aquesta va ser la primera activitat d’un seguit que organitza l’Ajuntament, conjuntament amb les entitats Dones i Futur, Abrera contra la violència de gènere i el Cineclub Emmetcinats, per commemorar el Dia Internacional de les Dones.

La presentació del co·loqui va anar a càrrec de la regidora de Cultura, Guadalupe Marcos, que ha donat pas a la projecció d´un video on es parlava dels rols tradicionals de l’home i de la dona. Tot seguit, les assistents a l’Escola d’Adults i del Taller de Llengua han obert un torn de debat.

Ahir a la tarda, al Mercat Municipal d’Abrera, es va fer el taller “La memòria de les excloses”, amb una perspectiva històrica de les dobles discriminacions per raó de sexe i pensament polític durant l’època de la dictadura franquista, i avui divendres per la nit, es celebra a Sant Andreu de la Barca el tradicional Sopar de Dones.

Dissabte, dia 8, a les dotze de migdia, a la plaça de la Constitució, té lloc l’acte institucional amb la lectura del manifest. A la tarda, a les 18.30h, es fa la convocatòria per participar a la manifestació unitària del Dia de les Dones que sortirà de la plaça Universitat de Barcelona.

Diumenge 16 de març, a les 19.00h es projectarà a l’auditori del Centre Polivalent la pel·lícula “Bàrbara”. També hi ha programada una xerrada-col·loqui sobre “Els drets de les dones en temps de crisi”, que encara té la data per confirmar.

Begues

La Regidoria de Plans Transversals organitza diverses activitats al llarg d’aquest mes per commemorar el Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març.

El dimarts 4 de març es va fer la presentació dels projectes de Power Point premiats a la primera edició del concurs “Quan l’amor fa mal” a l’alumnat de l’escola Sant Lluís i de l’Institut de Begues.

Els dimecres 12 -ja es va fer també aquest dimecres dia 5- es farà el taller “Dones, literatura i pensament”. Està obert a tothom i es farà a la sala de plens de l’Ajuntament  de 10 a 12 h.

Avui divendres 7, a les 12 h, es farà la lectura del manifest del Dia Internacional de la Dona a la plaça de l’Ajuntament. Posteriorment, a les 18 h, l’Escorxador acollirà la xerrada “La llei de l’avortament” a càrrec de la Federació de dones del Baix Llobregat i amb la col·laboració de l’Associació de Dones de Begues. A continuació, es farà la representació teatral “Som aquí. Decidim!”, acompanyada d’un debat sobre els temes tractats a l’obra.

Descarregueu-vos el díptic del taller “Dones, literatura i pensament” clicant AQUÍ

Descarregueu-vos el díptic dels actes del 8 de març clicant AQUÍ

Castelldefels

“Diferències i desigualtats en la joventut”, tema central aquest any de les Jornades de les Dones de Castelldefels. L’acte central de les Jornades tindrà lloc l’11 de març (19 h) a l’Espai Ramon Fernàndez Jurado de la Biblioteca Central.

Les Jornades de les Dones se centren enguany en les“Diferències i desigualtats en la joventut”. Es tracta d’un conjunt d’actes i activitats culturals, formatives, socials, d’oci… que es realitzen al voltant del 8 de març (conferències, xerrades-col·loqui, cinema, teatre, dansa, tallers, esport, etc..) amb l’objectiu de promoure la sensibilització i el debat en el municipi entorn de les desigualtats de gènere i els drets de ciutadania de les dones. En l’organització d’aquestes Jornades participa el Consell Municipal de les Dones.

Les jornades es van obrir aquest 5 de març al Teatre Plaza amb el visionat dels curts participants al festival NODAIGUAL, un concurs de curtmetratges amb temàtica d’igualtat de gènere pensat per a l’alumnat de secundària. L’acte va comptar amb una presentació del regidor d’Igualtat, Santiago Barona, i la regidora de Presidència, Cooperació i Comunicació, Sonia Motos.

A Castelldefels, la commemoració del Dia Internacional de les Dones se celebra avui 7 de març (12 h) amb una concentració davant de l’Ajuntament per i la lectura del manifest a càrrec d’Isabel Gallego, doctora Enginyera de Telecomunicació i cap d’Estudis de la Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels de la UPC (EETAC).

Avui mateix també (19 h) tindrà lloc la inauguració de l’exposició Playroomgirl: Novelando mis dramas, una exposició de fotografia de l’alumnat de Castelldefels, Corunya i Belgrad. La mostra és el resultat de treballar amb l’alumnat art, ciència i feminisme. La inauguració s’inicia al passadís de l’Ajuntament amb una guia-explicació que acabarà a la Casa de la Cultura amb un pica-pica a càrrec de l’entitat Neuronit.

A més el centre Frederic Mompou acollirà (20 h) un taller defensa personal per a dones dins de la programació de l’Activa la Nit i organitzat pel club Mugendo de Castelldefels.

L’acte central de les Jornades tindrà lloc l’11 de març (19 h) a l’Espai Ramon Fernàndez Jurado de la Biblioteca Central. L’acte integrarà una benvinguda i presentació a càrrec de l’alcalde Manuel Reyes i el regidor d’Igualtat, Santiago Barona; la conferència “Diferències i desigualtats de gènere en la joventut”, a càrrec de Vicenç Borràs, doctor en Sociologia per la UAB i vicedegà d’Ordenació Acadèmica de la UAB; la projecció dels curts premiats del IV Concurs de Curts NODAIGUAL; Reconeixement, a càrrec del Consell Municipal de les Dones, a 10 dones de Castelldefels per la seva contribució per a la igualtat entre homes i dones i pel benestar i la no discriminació de les dones; i un esquetx teatral de sensibilització a càrrec de Paranoia Teatre.

Consulta al link inferior el programa complet de les Jornades de les Dones:

Programa complet de les Jornades de les Dones 2014 [Document PDF – 575 Kb]

Castellví de Rosanes

Avui divendres 7 de març a C. C. Can Sunyer, a les  18.00 h, tindrà lloc la lectura del manifest del 8 de març.

Dijous 13 de març , la Sala de plens  de Castellví acollirà, a les 18.30 h, el Cinefòrum solidari “La fuente de las mujeres”. L’entrada costa 1 euro que es destinarà al banc d’aliments de Serveis Socials per tal de comprar productes alimentaris i d’higiene per a les famílies més necessitades del municipi.

Finalment, la localitat també acull l’activitat “Amb ulls de dona: els espais quotidians”. Igualtat vol recollir la visió de les dones dels paisatges quotidans que les acompanyen en el seu dia a dia al municipi.

Hi poden participar totes les dones que visquin o treballin a Castellví. Només cal que envieu fotos dels espais de Castellví on transcorre el vostre dia a dia. Les imatges, digitals, les podeu fer amb el mòbil o amb una càmera i les heu d’enviar a comunicacio@castellviderosanes.cat fins al 4 d’abril. Si alguna persona té alguna dificultat, es pot adreçar a l’Ajuntament (Comunicació o Igualtat) per buscar alternatives de tramesa. Les fotos es recolliran en una exposició pels volts de St. Jordi al vestíbul de l’ajuntament.

Collbató

Amb el taller de creixement personal que sota el nom “Caminem cap a la igualtat” que es desenvolupa des del passat 24 de febrer, ja es van iniciar les activitats que enguany conformen el programa elaborat entorn a la celebració del Dia Internacional de la Dona aquest proper 8 de març.

Aquestes inclouen la xerrada sobre igualtat de gènere en la inserció laboral que tenia lloc el dia 3 de març, la inauguració del local de l’associació de dones o els cursos de pintura i de ball programats aquest mes. El moment culminant tornarà a ser, en tot cas, el sopar de dones del proper 8 de març en el que enguany s’inclourà una petita representació teatral.

Per a més informació podeu consultar el conjunt d’activitats al cartell que trobareu com a document adjunt.

Corbera

Segueix aquest enllaç per veure el díptic amb les activitats que es celebraran a Corbera en motiu del 8 de març.

Cornellà

Cornellà ha preparat un seguit d’actes i d’activitats per a sensibilitzar la població sobre la igualtat de gènere i els drets de les dones. Aquesta programació forma part de la tasca de conscienciació i empoderament que es desenvolupa al municipi durant tot l’any, de manera transversal, des dels diferents departaments i des del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD), en particular.

Entre tots els actes programats, cal destacar la Lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones, avui divendres 7 de març, a les 12 hores a la plaça de la Dona (plaça de Catalunya). Aquest mateix vespre se celebrarà un concert de boleros i còctel, a les 20 hores a l’Auditori de Cornellà.

Cornellà és una ciutat capdavantera a la comarca en polítiques d’igualtat i ofereix a les dones del municipi diversos recursos en funció de les seves necessitats: cursos de cultura general, projecció de pel·lícules, teatre, xerrades d’autoestima, la Universitat d’Estiu de les Dones i tallers orientats a la inserció laboral, així com assessorament i informació per a casos de divorcis i separacions, violència de gènere i dret laboral. A més, des del CIRD es desenvolupen activitats als instituts de la ciutat, conscients que la prevenció és la millor eina per fer front al masclisme i a les actituds discriminatòries.

Programació (pdf)

El Papiol

Segueix aquest enllaç per consultar l’agenda d’activitats d’El Papiol entron del Dia Internacional de les Dones.

El Prat

En aquest enllaç trobaràs un llistat complert dels actes que es celebren a El Prat per conmemorar el 8 de març.

Gavà

Gavà commemora el Dia Internacional de les Dones aquest divendres amb un acte institucional a l’Ajuntament. La jornada, que se celebra amb motiu del 8 de març, arrencarà a les 17.30 hores amb l’obertura d’un estand informatiu a la plaça de Jaume Balmes. La part més institucional però, arrencarà, a les 18 hores, a la mateixa plaça amb l’actuació de l’escola de dansa Le Bal que interpretarà dues peces: La cançó “Caballeros” de Back i el tema “Try” de Pink. La resta d’actes es fan seguidament a la Sala de Plens amb  la conferència “Decidir per ser lliures: defensant els drets sexuals i reproductius de les dones”, a càrrec de Silvia Aldavert, de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCB). Després es fa lectura del manifest reivindicatiu de veu de diversos ciutadans i ciutadanes  i, finalment la Coral la Igualtat interpretarà la cançó Siahamba.

Com ja és sabut, aquest acte s’emmarca dins les jornades del Març Violeta que, enguany, sota el lema “Decidim el nostre camí cap a la Igualtat!”, presenta espais de reflexió, xerrades, tallers i esdeveniments artístics i esportius elaborats de manera participativa per les entitats per la Comissió Violeta per la Igualtat de la Ciutat, on es reivindica el lideratge femení i els drets de les dones.

Enguany, i segons ha precisat la tinenta d’alcalde de l’àmbit d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Gavà, Emma Blanco, “volem que aquest 8 de març sigui un dia de reconeixement a les dones com a promotores de pau i al lideratge femení per visibilitzar la contribució que des de tots els àmbits de la nostra societat fan en la defensa dels drets humans i dels drets a decidir sobre la seva vida i sobre els seus drets, també els sexuals i reproductius”.

Val a dir que durant el cap de setmana, i en el marc de la celebració de la III Softball Cup, que organitza el Projecte Softball Gavanenc, aquest diumenge, a les 14 hores, es farà lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones. Dissabte, i coincidint amb el 8 de març, s’inaugura, a les 12.30 hores al refugi antiaeri l’exposició “Dones i Guerra” organitzada per l’Associació d’Artistes Plàstics, escola de dansa Le Bal i l’Ajuntament. Durant aquest acte, es farà una actuació artística i es llegirà un manifest per la pau i els drets de les dones. A la tarda, a les 19.30 hores, al centre comercial Barnasud, Vicenç Gil, del Club Bàsquet Gavà, guiarà la xerrada titulada: “La masculinitat positiva: Nous models i reptes del mascle Alfa”. I a partir de les 22 hores, es farà un concert-festa de l‘esport femení al Casal de Cultura American Lake.

Esquerra Republicana, de la seva banda, també se suma a la jornada amb una paradeta informativa durant el matí a la plaça de la Pagesia, i a les 13 hores, es fa lectura del manifest.

La Palma de Cervelló

Seguint aquest enllaç trobaràs el cartel de la celebració del 8 de març de la localitat, on es detallen les activitats que es duran a terme.

Molins de Rei

8m2014molins

Olesa de Montserrat

El 8 de març s’ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. I Olesa no és cap excepció. Per aquesta raó, i com és habitual, des de l’Ajuntament d’Olesa s’han programat un seguit d’activitats reivindicatives i lúdiques per commemorar aquesta efemèride.

La regidora d’Igualtat, Georgina Muñoz, ha destacat que malauradament s’ha de seguir commemorar el Dia de la Dona perquè encara hi ha molts indrets on no s’ha assolit la plena igualtat. De fet, segons ha destacat la regidora, també a països on es pensava que certs drets estaven consolidats també s’està tornant enrere, com pot passar a Espanya amb la nova llei de l’avortament.

A Olesa, les activitats programades per l’Ajuntament en col·laboració amb diferents entitats del municipi precisament volen fer un repàs a diferents reivindicacions. Així, fins diumenge es pot visitar a la Casa de Cultura la mostra “Les Dones i els Nobels”.

La salut també centra algunes de les activitats previstes per commemorar el Dia Internacional de la Dona. Dijous, la caminada setmanal dins el programa “Fem salut” estarà dedicat al Dia de la dona, tot i que hi pot participar tothom qui ho vulgui. I a les 7 de la tarda, la biblioteca Santa Oliva acollirà la xerrada “Nutrició i alimentació saludable”, a càrrec d’Ana Maria Lajusticia, organitzada per Dones i Progrés.

Les activitats continuaran el dissabte, 8 de març, amb una activitat lúdica: un taller de manualitats per elaborar l’anomenada “Polsera de Miyuki”. Les inscripcions per participar al taller es poden fer fins divendres, a La Teixidora (Cal Mané). I diumenge és quan es farà la lectura del manifest institucional, previ al concert de les Veus d’Ariadna, a dos quarts de 7 de la tarda, a l’Auditori de la Casa de Cultura.

Les activitats continuaran la setmana vinent. El dijous dia 13 es farà un Cafè-Tertúlia a La Teixidora especial del Dia de la Dona. Les activitats es clouran el dia 30 de març amb un torneig de futbol sala femení i per la convivència. En el cas del torneig, les inscripcions per participar-hi es poden fer fins al dia 21 de març a Cal Mané. És per a majors de 15 anys.

D’altra banda, també s’inclouen dins els actes l’activitat anual organitzada pel Bloc Olesà, la mostra de Cinema i Dones, que arriba a la seva sisena edició i que arrenca aquest divendres amb la projecció de la pel·lícula “Una canción para Marion”. Serà al Casal, a les 10 de la nit.

Pallejà

Pallejà torna a oferir un programa d’activitats destinades a les dones, que es perllongarà al llarg del mes vinent. En total són 16 les propostes que s’inclouen a “Març, el mes de la dona”, entre les que trobem tallers, tertúlies o el sopar concert que clourà les jornades.

Entre les primeres activitats que trobarem destaca el curs “Dones que ho podem tot” adreçat a usuàries majors de 45 anys de la Borsa de treball municipal de Pallejà i que estarà destinat a treballar els recursos actuals per a la recerca de feina i per gestionar amb èxit les barreres que moltes vegades imposa el mercat de treball a les dones que passen d’aquesta edat. L’acció formativa es realitzarà els dies 14, 21 i 28 de març de 9 a 13 h a La Molinada. Per participar-hi cal inscripció prèvia a la pròpia Molinada o al telèfon 93 663 15 40.

Programa del “Març, el mes de la dona”

Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu de la Barca ha organitzat tot un conjunt d’activitats de commemoració del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones.

Les activitats es desenvolupen des del dia 1, amb la participació dels col·lectius de dones del municipi i l’organització de la Regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament.

Avui, es tanquen les activitats amb:

17.30 h
Xerrada “La llei de l’avortament abans i després dels diferents canvis” a càrrec d’Eduard Molist, (Psicòleg)
Lloc: El Palau, Bloc 13, Baixos
Organitza: Associació de Dones del Palau
Dissabte 8 de març

22 h
Teatre: “El Jardí de les Malícies”
Lloc: Teatre Núria Espert
Organitza: Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
Entrades: www.teatrenuriaespert.cat

Sant Boi

Sant Boi celebra al llarg d’aquest mes el Dia Internacional de les Dones. El programa té en aquesta ocasió un accent més reivindicatiu que mai, amb l’objectiu de posar de manifest el retrocés que els drets de les dones estan patint en l’actual context de crisi econòmica i social. L’Ajuntament i el Consell Municipal de les Dones organitzen la commemoració juntament amb una desena d’entitats.

Les principals activitats són una xerrada sobre la pèrdua de drets de les dones i la reforma de la llei de l’avortament, a càrrec de l’advocada María José Varela, que va parlar del projecte de llei promogut pel govern de l’Estat. i que es va celebrar ahir 6 de març a les 18 hores a la Sala de Plens;  i la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, que es farà avui 7 de març a les 12 hores, plaça de l’Ajuntament; i un homenatge a les dones treballadores de l’àmbit social, també avui 7 de març, a les 18.30 hores a Can Massallera.

En relació a aquesta commemoració, la tinenta d’alcalde de Benestar i Ciutadania, Lluïsa Moret, ha afirmat que “en l’actual context de crisi, els governs conservadors espanyol i català defensen obsessivament polítiques i mesures d’austeritat que tenen com a resultat una reduccció dels drets de la ciutadania en general i de les dones en particular: retallades en escoles bressol i atenció a la dependència, reforma laboral amb conseqüències negatives sobre la independència econòmica de les dones, la conciliació i l’exercici de la maternitat, retallades que afecten la prevenció de malalties…”

L’homenatge institucional que cada any es dedica a un col·lectiu de dones treballadores reconeixerà aquest cop la feina de les professionals del sector de l’àmbit social, una feina amb força tradició a Sant Boi (en el sector públic i en nombroses entitats i empreses) i que actualment viu en primera línia els efectes de la crisi econòmica.

Programa

Sant Esteve Sesrovires

Les Jornades de la Dona van començar dimecres amb la projecció de la pel•lícula Una pistola en cada mano i un debat sobre la situació de les dones a partit de l’argument del film. Aquesta sessió de cinefòrum va ser la primera de les activitats que fins al 9 de març tenen lloc a Sant Esteve Sesrovires amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Les Jornades de la Dona són el resultat del treball conjunt de les entitats Nosaltres Dones en Progrés i Grup de Dones de Sant Esteve i de la Regidoria de la Dona. Enguany, les activitats aposten per combinar la reflexió amb propostes de caràcter més lúdic.

La segona de les propostes arriba avui divendres a la Biblioteca Municipal amb la conferència Vivències de dona. Aquest any, la convidada és la sesrovirenca Rita Valls, que parlarà de la seva experiència com a mestre.

La xerrada començarà a les 19.00 hores. També avui divendres a la nit tindrà lloc el Sopar de la Dona, que aquest cop se celebrarà al Casal Social de Ca n’Amat a partir de les 21.00 hores. Després dels sopar es podrà gaudir del ball i de la música d’un dj.

El Casino acollirà dissabte l’actuació de la cantautora Montse Castellà (19.00h) i diumenge la del grup Amor al arte, que representarà l’espectacle de ball Con nombre de mujer (18.00h)

Sant Feliu

Sota el lema “Ni un pas enrere, nosaltres decidim”, des d’aquest dimarts 4 i fins al 23 de març es duran a terme les activitats commemoratives del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Al llarg dels propers dies se celebraran tertúlies, xerrades, taules rodones, tallers, així com altres activitats més lúdiques i festives. Totes les activitats previstes estan organitzades des del Consell Municipal de les Dones, amb l’objectiu de convidar la ciutadania a reflexionar sobre la defensa de la igualtat entre homes i dones.

El dissabte 8 de març serà la jornada en què es concentraran les activitats de caire més institucional amb la lectura del Manifest del 8 de març i el pregó commemoratiu del Dia Internacional de les Dones, que enguany anirà a càrrec de l’Associació Cultural Fora de Text. També en aquest dia, el Mercat de Dones Artesanes omplirà un any més la plaça de la Vila amb tota mena de productes manuals fets per dones. La jornada inclourà també l’actuació de la Coral de pares i pares de l’Escola Municipal de Música, així com un recital de música i cant, a càrrec de Dones amb Veu i un cinefòrum a CineBaix.

Una altra de les activitats que tradicionalment s’inclouen en el marc dels actes commemoratius del Dia de la Dona és la presentació del llibre guanyador del Concurs de relats breus per a dones Joana Raspall, que tindrà lloc avui divendres 7.

Entre les novetats d’aquest any destaca la convocatòria de la I Cursa de la Dona de Sant Feliu, que se celebrarà el diumenge 9 de març.

D’altra banda, del 10 al 14 de març, les instal·lacions del Complex Municipal de Piscines, el Palau Municipal d’Esports Juan Carlos Navarro i el pavelló esportiu de l’escola Monmany acolliran les activitats esportives de “Dona i esport” organitzades un any més en el marc del Dia Internacional de les Dones.

Consulteu el programa d’activitats.

Sant Joan Despí

Sota el lema “Defensem els drets de les dones”, les entitats de dones i Ajuntament de Sant Joan Despí organitzen un mes ple d’activitats adreçades al col·lectiu femení per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra oficialment el proper dissabte 8 de març. Xerrades, cinefòrums, tallers o exposicions són algunes de les propostes de la Comissió de la Dona per reivindicar els drets de les dones.

Una de les activitats més destacades és el Sopar de Dones que es farà aquest divendres 7 de març al poliesportiu del Mig i que cada any aplega a centenars de dones en un espai de trobada i convivència que amb el temps ha esdevingut un clàssic entre les dones de la ciutat. L’endemà, 8 de març, es farà l’acte central amb la lectura del manifest i una mostra de tallers a l’Auditori Miquel Martí i Pol a partir de les 18.30 hores. Enguany, el manifest el llegiran Joana Fonollosa i Maria Mollo, represenants a  Sant Joan Despí de l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat que aquest any commemora el 20è aniversari. Aquest mateix dia, però a partir de les 21.30 h al Casal de Joves El Bulevard es farà l’activitat Lila Cabaret, una exhibició i mostra de teatre, música, comèdia i dansa amb les dones com a protagonistes.

Les propostes continuaran durant la propera setmana amb un cinefòrum de la pel·lícula Quédate a mi lado (11 de març, a la Sala Camèlies del CC Mercè Rodoreda); un ball (15 de març, al Centre Cívic Les Planes); una xocolatada i sardanes (16 de març, a la plaça de l’Ermita); la presentació del llibre Ideas que cambian el mundo, amb una de les autores, Maribel Càrdenas (19 de març), o la xerrada Dones i situació laboral, amb Alba García, secretaria de la dona i drets socials de CCOO Catalunya (24 de març, a la Sala Camèlies del CC Mercè Rodoreda), entre moltes altres activitats.

Sant Just

La ciutat baixllobregativa celebrarà el Dia Internacional de la Dona amb dues coreografies col·lectives: un lip dub i un flashmob. Són dues coreografies que es faran avui i demà per reivindicar els drets de les dones i fer més participativa la commemoració a nivell municipal. Tindran lloc al Casal de Joves.

El flashmob és un ball que organitza el Casal avui a les 6 de la tarda. És obert a tothom qui vulgui participar-hi i l’equipament ha penjat a Internet la coreografia perquè els participants puguin aprendre les passes. Al web www.casaldejoves.com trobareu l’enllaç. Tot plegat, dins de les activitats que l’espai farà per commemorar la jornada divendres a la tarda, amb una mostra dels tallers de cuina, zumba, hip-hop i teatre social.

I dissabte al matí, a l’exterior del casal, es gravarà un lipdub amb dones de Sant Just sense límit d’edat. Es gravarà dissabte, d’11 a dues del migdia, i es podrà veure al canal de YouTube de l’Ajuntament a partir del 12 de març. Hi estan implicades diverses associacions, escoles de dansa i grups de ball, coordinats per l’Associació Dona i Empresa. SJN CAPELA

A banda de les dues coreografies, a Sant Just es faran més activitats per celebrar el 8 de març. Per exemple, avui a les 6 de la tarda, s’inaugura al CIM de Can Ginestar l’exposició “Dones de la 1a meitat del segle XX que han deixat empremta a Sant Just Desvern”. La mostra recull el testimoni de 50 dones del municipi, que quedarà publicat en la 20a Miscel·lània que l’Ajuntament treballa amb el Centre d’Estudis Santjustencs. L’exposició s’inaugura amb la presència d’algunes de les protagonistes de l’exposició, però ja es pot visitar, fins el 7 d’abril.

D’altra banda, demà al vespre se celebrarà el tradicional sopar-ball de la dona, al Restaurant Al Punt, amb un espectacle inspirat en la figura de Dorothy Parker que estarà protagonitzat per les actrius Marta Domingo i Concha Milla.

I dissabte, el Centre Cívic Joan Maragall organitza un itinerari cultural amb el tema “Dones de Barcelona”. És un itinerari centrat en les dones que van viure i van passar pels barris populars de la ciutat. Per més informació sobre les inscripcions, us heu d’adreçar al Centre Cívic. Trobareu totes les activitats relacionades amb el Dia Internacional de la Dona a Sant Just al web municipal, www.santjust.cat.

Sant Vicenç dels Horts

Un acte de visibilització, un homenatge a les dones impulsores de la Mostra i un pilar de 4 només amb dones castelleres són algunes de les activitats programades pel 8 de març

Aquest dissabte, 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament i entitats locals organitzen un seguit d’activitats per reconèixer i sensibilitzar sobre el paper de la dona dins de la nostra societat.

La jornada començarà amb una acció de visibilització anomenada “Les dones de la nostra vida”, a càrrec del grup de joves del Centre Diari Sant Josep. Aquesta activitat es durà a terme a les 12 h al carrer del Llobregat.

A les 18.30 h, un pilar de 4 només format per dones de la colla castellera Carallots serà l’encarregat d’iniciar els actes de la tarda. Serà a les 19 h davant de la Biblioteca Municipal Les Voltes. Seguidament, a les 19 h, tindrà lloc l’homenatge a les dones impulsores de la Mostra, a la Sala Narcís Lunes de la Biblioteca, que comptarà amb l’actuació d’un baríton i un petit refrigeri.  Finalment, un sopar i ball al Centre Catòlic tancarà la diada del 8 de març a Sant Vicenç dels Horts.

Al cartell adjunt podeu consultar la resta d’activitats previstes al llarg d’aquest mes amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

svh-dones2014-web-page-001

Santa Coloma de Cervelló

Seguint aquest enllaç podreu consultar l’agenda d’actes que Santa Coloma organitza per commemorar el Dia Internacional de les Dones.

Torrelles

El Dia Internacional de la Dona arriba a Torrelles amb un missatge reivindicatiu el proper 8 de març. Sota el lema ‘Un pas endavant pels teus drets’, la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament, juntament amb entitats locals com l’Associació de Dones Pla de les Bruixes volen fer visible el retrocés que imposa el Govern de Madrid amb reformes com la polèmica sobre la llei de l’avortament.

Del 7 i al 15 de març s’ha organitzat un programa d’actes que inclou col·loquis amb psicòlogues i antropòlogues, com és el cas del teatre-fòrum ‘Dones, dones, dones’ a l’Ateneu Torrellenc per debatre sobre l’estat actual dels drets de les dones; o la xerrada sobre el paper històric adjudicat de les dones a les festes populars. A més, hi haurà una sortida al teatre Romea per veure l’obra ‘Dones com jo’, la caminada i esmorzar al Jardí de les Oliveres, i els actes de lectura especials a la biblioteca.

Aquí podeu consultar el programa

Viladecans

Viladecans celebra el Dia Internacional de les Dones amb una completa programació d’activitats culturals i lúdiques –tallers d’escriptura i literatura, teatre, presentacions de llibres, xerrades, cursos, exposicions i el Partit de bàsquet per la Igualtat–. L’acte central del programa tindrà lloc aquest dissabte 8 de març a Atrium Viladecans a les 19 hores, amb la lectura del manifest i una representació teatral fruit del taller ‘Mirar-se al mirall a través del teatre’ en què han participat 21 dones de la ciutat.

La representació teatral és una obra de creació pròpia sota la direcció de Maria Donoso, actriu i dinamitzadora del taller, que reflexiona sobre el que significa ser dona. L’activitat és la culminació del projecte conjunt de l’Ajuntament i els Plans de Barris de la Montserratina i Ponent.

El manifest institucional reivindica la igualtat d’oportunitats i, aquest any també vol posar en relleu el maltractament econòmic que es perllonga més enllà de la separació o divorci i que aboca les famílies encapçalades per dones en una situació de greu vulnerabilitat. Aquesta reclamació ha estat incorporada per la Taula Local contra els Desnonaments.

Una de les novetats d’enguany és la ruta guiada ‘ Espais de dones’, sobre la memòria de les dones a Viladecans que tindrà lloc el diumenge 9 de març. El recorregut, gratuït i organitzat per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament, s’aturarà en aquells llocs significants de la ciutat en la qual les dones han tingut rellevància.

Una altra activitat destacada és la xerrada sobre la Maternitat d’Elna que el 12 de març farà Assumpta Montellà, autora d’un llibre sobre aquesta institució , que atenia les parteres procedents dels camps de refugiats entre 1939 i 1944. Vinculada a aquesta activitat, hi haurà una visita guiada a aquesta maternitat el 23 de març.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here