Martorell va encetar aquest dissabte la XXIX edició del Musicoral del Baix Llobregat amb un concert organitzat per l’amfitriona Coral Ars Nova i coordinat per la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) en el que van actuar tres corals, i que va aplegar prop de dues-centes persones a l’Auditori

Fins el proper 5 d’abril, el Musicoral ha programat 9 concerts a poblacions del Baix Llobregat i l’Hospitalet, bellugant 38 corals i prop d’un miler de cantaires. Són xifres que des de la federació fan palès que aquesta disciplina musical gaudeix de bona salut.

La Coral Àuria de Cornellà, la Societat Coral i Recreativa Lo Llobregat de les Flors del Prat de Llobregat i la Coral Renaixença de Sant Boi de Llobregat van obrir el foc del XXIX Musicoral. El concert, organitzat per la Coral Ars Nova en condició d’amfitriona, és el primer d’una sèrie de 9 que es fan a diferents ciutats de la comarca durant el març: a Cornellà (dia 9), l’Hospitalet (15), Corbera (16), Begues (22), Sant Boi (23), Gavà (29), el Papiol (30) i el Prat (5 d’abril). És previst que hi actuïn 38 corals -36 de federades i dues de convidades- , que sumen prop d’un miler de cantaires.

L’acte va iniciar-se amb la lectura del manifest institucional del Dia Internacional de les Dones, que coincidia en data, i que va anar a càrrec de la regidora d’ensenyament, benestar social i salut Mercè Morera. També van ser presents a l’acte l’alcalde de Martorell Salvador Esteve, i els regidors Xavier Fonollosa i Cristina Dalmau en representació municipal.

Actuació de tres corals de la comarca

La coral Àuria, dirigida per Meritxell Gallés, va interpretar temes tan coneguts com el Moon River (Henry Mancini), Piel canela (Bobby Capó) o Que tinguem sort, de Lluís Llach. Seguidament va arribat el torn de Lo Llobregat de les Flors, que sota la direcció de Joana Campo va centrar l’actuació en tres temes versionats del grup suec ABBA i el paraules d’amor de Joan Manuel Serrat, entre d’altres. Finalment, la Coral Renaixença que dirigeix Pau Jorquera va interpretar una peça medieval -el Salve Regina– i va acabar amb el cant de la senyera. La vetllada va cloure’s amb un sopar de germanor.

Aquest esperit d’unió va ser un dels arguments exposats pel president de la Coral Ars Nova, Mario Lozano, qui va destacar que “organitzar un acte d’aquestes característiques és una gran responsabilitat per a l’entitat. És una festa, un moment per a que les corals es donin a conèixer pel territori i comparteixin aquest esperit de germanor”. Lozano va explicar també que l’absència de la Coral Adinoi de l’Hospitalet –inclosa en el programa- es devia a una indisposició de la majoria dels seus cantaires.

Activitat amb relleu generacional

Des de la FCEC es considera que el cant coral es troba en un moment acceptable. El delegat comarcal Jaume Gavaldà explicava que “els músics es motiven amb el fet que els directors solen ser cada cop més joves i professionals, amb titulació musical”. Per Gavaldà, “el lament que se sent sobre la falta de gent jove ja el trobem documentat des dels anys vint del segle passat, però el cert és que les corals, en general, aguanten i tiren endavant. Per molta gent, cantar és un motiu d’alegria”.

Fa palès aquest bon moment les cinc-centes corals que integren la federació i les moltes més d’altres àmbits –escoles de música, universitàries, parroquials, etc- que han possibilitat que la Federació Internacional per a la Música Coral (IFCM) hagi encarregat la celebració de l’onzè Simposi Mundial de Música Coral l’any 2017 a Catalunya.

Actuacions de les corals de Martorell

Dues corals de Martorell actuaran durant aquests dies en el XXIX Musicoral. L’Ars Nova, dirigida per Xavier Pagès, ho farà el diumenge 23 de març a la parròquia de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat (19.00 hores). La Coral Solvin, que dirigeix Carles Farràs, cantarà en el penúltim concert, al Papiol, el diumenge 30 de març, al pavelló esportiu d’aquesta localitat i a partir de les 19.00 hores.

 

Font: Ajuntament de Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here