elBaix.cat ha pogut entrevistar a la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Ada Colau. L’entrevista es va realitzar en el marc de les conferències que organitza l’àrea de cooperació i solidaritat de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, en el marc del projecte “Píndoles de cooperació per la solidaritat”. Colau, ens va parlar del projecte de la PAH de cara al futur, de les relacions de l’organització amb els partits polítics i de la importància del paper dels ajuntaments en la lluita contra els desnonaments, entre moltes altres coses

Quina és la finalitat de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca?

La  PAH te diferents models d’objectius, nosaltres sempre hem dit que hi ha un problema general de model, de vulneració del dret a l’habitatge i, en general, de vulneració de drets humans i de manca de democràcia; per això diem que els objectius de la PAH no els assolirem en dos dies, sabem que la lluita es llarga.

Però per altra banda tenim objectius d’urgència, tenim una lluita més a curt termini, en el dia a dia, que es la de mínims, que és la de la dació en pagament, aturar els desnonaments i aconseguir lloguers socials assequibles per a tothom que ho necessiti, no només per a qui ha patit una execució hipotecària, i més quan som el país d’Europa que més habitatges buits acumula, molts d’ells ens mans d’entitats financeres rescatades amb els nostres diners, o sigui que realment em sembla increïble que encara haguem de parlar que s’ha de crear aquest parc de lloguer social. Això és una cosa que hauria d’estar feta.

De vegades és dur perquè sembla que estas lluitant per allò obvi, per allò evident. Però vivim temps difícils, això es així, i duem a terme aquesta lluita d'”emergencia” per satisfer la situació d’emegència habitacional.

Ada Colau, presidenta de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Foto:ACN
Ada Colau, presidenta de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Foto:ACN

Quina és la relació de la PAH amb els partits polítics?

Sempre hem valorat la relació amb els partits en funció de la resposta institucional que donessin. No busquem amics en els partits polítics, sinò que busquem a gent que faci el que la ciutadania vol que facin.

Pot la política municipal donar respostes a les demandes de la PAH?

Doncs davant d’aquest bloqueig institucional central, ara sí que estem fent un esforç amb les Comunitatas Autònomes i els Ajuntaments des d’aquesta idea de que, a més, son competents específicament en temes d’habitatge i urbanisme, per tant, no nomès de forma genèrica sinò de forma molt concreta tenen competències.

Però nosaltres instem a que totes les administracions responguin als interessos de la ciutadania i no del Partit Popular o de la banca, i en aquest sentit seguim pressionant a la Generalitat de Catalunya i ara hem començat una campanya a principis de gener a Catalunya instant a tots els municipis, a tots els Ajuntaments,  a que comencin a sancionar pisos buits a mans d’entitats financeres, sobretot, o de grans  immobiliàries i grans empreses dedicades al negoci especulatiu, com ja s’ha començat a fer a Terrassa.

S’ha demostrat que si es vol es pot.

Quins avenços heu aconseguit gràcies a la lluita ciutadana?

Hem lluitat per una societat mes justa i perquè respectin els nostres drets.

Amb aquesta manera de fer, hem fet que milers de persones que semblava que mai més farien res en la seva vida, no només hagin forçat al banc a negociar, no només hagin resolt el seu cas; sinò que han recuperat la seva autoestima, tenen mes ganes de viure que mai, tenen ganes d’ajudar a altres persones que arriben com ells van arribar el primer dia, i això no te preu.

Quin és el teu desig de futur?

Podem patir la repressió i la crisi no s’acaba, i per tant no podem ser autocomplaents, però també es veritat que ells també ens han mostrat la seva feblesa i que ens hem adonat d’això.

Així que ara més que mai, no hem de tenir por, no hem de llençar la tovallola i si ens amenacen amb multes, doncs haurem de desobeir massivament per deixar molt clar, que fins que no aconseguim democracia en aquest país no pararem.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here