L’alcalde de Martorell i President de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha comparegut aquest matí en Comissió. Per la tarda, ha estat el torn del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, representat per la seva presidenta, Conxita Sánchez. Fa unes setmanes, ja ho va fer el President del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, i s’espera que properament siguin alguns alcaldes de la comarca qui tanquin aquest torn de compereixences

Salvador Esteve: “La Diputació de Barcelona aposta per una vegueria institucionalment forta, de base i projecció municipals”

“Defensem el model de vegueria perquè és l’únic ens que té una capacitat econòmica garantida per cooperar amb municipis i comarques, i superi les mancances pròpies del mapa municipal català”. Són paraules del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, durant la seva intervenció a la Comissió d’Afers Institucionals, on ha participat juntament amb els altres presidents de les diputacions catalanes per debatre el Projecte de llei de governs locals de Catalunya.

Durant la seva compareixença, Esteve ha recalcat “la necessitat de definir un model local propi que desenvolupi el sistema de governs locals de Catalunya d’acord amb les directrius establertes a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya», i ha afegit que «aquest model ha de respectar els principis de subsidiarietat, diferenciació i autonomia local”.

Esteve ha explicat que “el model d’autonomia local que proclama el nostre Estatut no s’hauria de deslligar de la qüestió del finançament, un punt clau en el debat d’aquest projecte” ja que “trenta cinc anys després de la recuperació de la democràcia als governs locals del país, segueix pendent de resoldre la qüestió del seu finançament just, equilibrat i proporcional”.

Conxita Sánchez: “Defensem la integritat del territori, no volem dividir el Baix Llobregat”

“Comparec en nom d’una associació que va néixer amb el compromís -recollit en l’acta fundacional- de promocionar el Baix Llobregat i de cohesionar-lo a través de la cultura i el coneixement. Una entitat de llarga trajectòria, enguany celebrem el 40è aniversari de la seva fundació”. Així ha iniciat la seva intervenció la Presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, que ha centrat tota la seva conpareixença en defensar la integritat territorial i política de la comarca, esgrimint arguments històrics i socials.

Durant la seva compareixença, Sánchez ha explicat que “estem a favor de la comarca del Baix Llobregat i de la diversitat de la seva gent, però no d’un tracte desigual. Ens preocupa la fragmentació, amb la incorporació a l’àrea metropolitana de només alguns municipis baixllobregatins (com preveu el projecte de Llei) que comportaria un desigual accés als serveis i a les decisions, augmentant els desequilibris territorials i fent perdre a la comarca la capacitat de planificació i d’intervenció integral”.

A més, la Presidenta del Centre d’Estudis ha afegit que “defensem la integritat territorial de la comarca actual del Baix Llobregat, que té una personalitat política pròpia, una singularitat territorial i històrica i una dimensió cívica, construïda amb compromís i participació. El Baix Llobregat és la suma del treball d’institucions, d’entitats, d’ajuntaments i de la societat, és el resultat de l’esforç conjunt per revertir una situació de territori de pas en una de territori amb identitat propia”.

Per tot això, Sánchez ha finalitzat la seva intervenció demanant “que s’actuï des del consens, la concertació i, el diàleg, cercant instruments administratius i de gestió que donin veu i permetin defensar els interessos de la població del Baix Llobregat”. “El Baix Llobregat vol continuar tenint veu pròpia” ha sentenciat.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here