L’Ajuntament de Castelldefels ha treballat en un projecte que arriba aquest mes d’abril en forma de prova pilot: la introducció d’un ramat d’ovelles per a la reducció de biomassa forestal; tal com ja han fet altres localitats baixllobregatines com Sant Boi o Begues. La iniciativa es presentarà amb una activitat infantil i familiar gratuïta el proper 26 d’abril

Bona part de la ciutat de Castelldefels està envoltada, al nord-oest, per terrenys forestals. En aquests espais, les copes dels arbres es toquen les unes amb les altres, i el sotabosc, sense ramats que el pasturin ni llenyataires que retirin les branques seques, s’omple de material combustible, garantint al foc un paradís per a la seva ràpida propagació en cas d’incendis.

La preocupació per aquesta situació, creixent després de greus incendis forestals com els recents de l’Empordà o Vallirana, en què es va demostrar impotència dels mitjans d’extinció davant un foc que avançava sense barreres, juntament amb l’increment dels preus dels combustibles (necessaris en les tasques de prevenció) i les restriccions pressupostàries, han fet que cada cop més administracions es plantegin noves tècniques per combatre el foc a través d’accions de prevenció.

Introducció del silvopastoralisme

L’Ajuntament de Castelldefels ja fa 20 anys que dedica esforços a la prevenció i a mantenir aquesta franja forestal perimetral en els termes que la legislació marca, tot fent neteges regulars de biomassa. Els darrers mesos s’ha treballat en un projecte que arriba aquest mes d’abril en forma de prova pilot: la introducció d’un ramat d’ovelles per a la reducció de biomassa forestal. És el que s’anomena silvopastoralisme.

El corral (encara provisional) on descansaran aquestes ovelles estarà ubicat al costat de l’àrea de pícnic de Can Roca. La prova pilot durarà un màxim de tres mesos d’aquesta primavera, durant els quals se n’avaluaran els resultats i s’observarà amb atenció els ajustos necessaris que calgui fer de cara a la implantació definitiva la tardor vinent.

El procés per arribar a aquesta pilot ha passat per diferents fases:
— Visita dels corrals d’altres municipis que han apostat pel silvopastoralisme.
— Realització d’un estudi sobre la viabilitat de la implantació d’aquesta metodologia al nostre territori (realitzat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya), amb supervisió de la Diputació i la Generalitat.
— Tramitació dels permisos a través de la Generalitat de Catalunya.
— Selecció del pastor i del ramat més adequat segons recomanacions de l’estudi esmentat, d’entre un grup de pastors del Baix Llobregat.

Beneficis

A banda de la reducció de les despeses derivades de les tasques de neteja, l’aplicació del silvopastoralisme a la gestió forestal comporta una sèrie de beneficis que s’han tingut molt en compte a l’hora d’endegar el projecte: el caràcter més sostenible de la pràctica del pasturatge, amb absència de consum de combustibles fòssils que necessita la maquinària; la recuperació i foment d’una tasca d’alt valor cultural com és el pasturatge; la millora del terra degut a l’aportació d’adob de les defecacions de les ovelles; i la possibilitat de realització d’activitats de sensibilització ambiental, gràcies a la proximitat de Cal Ganxo i a les característiques del ramat i el pastor escollits.

Atenció amb el passeig de gossos a la zona

Les ovelles són animals molt porucs i els gossos són animals molt curiosos i juganers. Davant la persecució d’un gos, el ramat s’escampa pel bosc i les ovelles, soles, són moltvulnerables, i no és gensfàcil tornar-les a arreplegar. És per això que es demanarà als propietaris de gossos que passegin els seus animals per la zona compresa entre el límit municipal amb Gavà i el passeig Panoràmic amb el màxim de precaució i respecte, que extremin les precaucions i portin el gos lligat i sota control, especialment en proximitat del ramat i entre les 12 del migdia i les 20 h (horari en què amb més freqüència hi haurà el ramat pasturant). També es demana especial atenció a la zona del corral, ja que, tot i ser separades per una tanca, la presència d’un gos bordant al marge d’aquestaa, provoca en el ramat que s’amunteguin unes ovelles sobre les altres, amb risc d’asfíxia i avortaments per l’estrès.

 

Font: http://www.elcastell.org/

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here