La 36a edició de la Fira del Llibre de Sant Jordi, que enguany es celebra del 15 al 23 d’abril, inclou diverses presentacions de llibres fets recentment per autors locals dins la trentena d’actes previstos. Vuit martorellencs mostraran les seves novetats literàries durant aquests dies a l’Escenari Joan Vinyoli, situat a la plaça de les Cultures

Jordi Benavente és cronològicament el primer autor en fer presentació el proper 15 d’abril, a les 18.30h, amb la novel·la guanyadora del Premi Vila 2013. Martorell negre. Un mort i moltes preguntes és una combinació entre el reportatge i la novel·la negra, una crònica de successos entre els quals hi figura, tal i com explica l’autor, “la nit que semblava que havia d’explotar la Solvay, la nit que van ploure bitllets o l’últim dia del Cine Nou, que per a molts martorellencs va ser el darrer dia de cinema a la població”. Gràcies a les batalletes que li explicaven els seus avis, va poder conèixer històries que van passar al poble.

El mateix dia 15, però a les 19.00h, el periodista Quim Miró farà un debat al voltant del seu llibre El Barça de futbol sala, el camí d’un equip campió. Un relat de la transformació que viu la secció de futbol sala del club des de 2005 fins al 2012. Set anys clau per entendre l’èxit blaugrana d’una secció quasi oblidada fins aleshores. Un trajecte que comença amb un ascens a Primera Divisió a Gàldar (Canàries), fins la conquesta de la UEFA Futsal Cup. Hi assistiran alguns futbolistes de la secció.

Montserrat Barlam recitarà el seu poemari De poesies i altres vivències el dimecres 16 d’abril, a les 19.30h. És un compendi de poemes d’aquesta autora nascuda l’any 1967 a Olesa de Montserrat, però que des dels anys 60 va establir la seva residència a Martorell. Barlam va començar a escriure poesia l’any 2007 i l’ha recitat en espais tan variats com el barri de La Mina, el Foment de Martorell o el Teatre Aurora d’Igualada entre d’altres, sempre amb molta acceptació per part del públic.

Dimarts 22 d’abril, a les 10.00h, tindrà lloc la presentació de les novetats escolars, de la mà de Natàlia DemidoffIntriga en el castillo de Burton explica la història d’un nen i el seu entorn. L’infant Igni i la seva mare descendeixen dels dracs i conserven algunes de les seves qualitats. “Una novel·la lleugera per a nois i noies, amb vampirs i dracs, per riure i sense tragèdies, amb una mica d’intriga”, diu l’autora. Demidoff també presentarà el dia 23 d’abril, a les 17.00h, el seu últim assaig, Cocinar con amor y otros ingredientes. Un llibre diferent, amb més de cent receptes de cuina senzilla. “Un anecdotari de com he entrat per primera vegada dins la cuina i m’he adonat que no sabia cuinar gens, de com he anat aprenent, les coses que han sortit bé i malament i amb receptes molt fàcils”, diu Demidoff.

Aquest mateix dia, a les 18.30h, Llum Saumell ens presenta el llibre Yo le cambiaría el final. L’obra és una recopilació de 85 relats i microcontes, propicis de l’inesperat gir final. Saumell és un dels 15 escriptors que han col·laborat en la creació d’aquest llibre. Els textos són escrits en castellà amb alguna al·lusió a l’euskera. L’autora comenta que “llegir és un viatge, t’endinses en altres móns, altres personatges, altres èpoques; vam intentar jugar a animar el lector a viatjar amb uns desconeguts com nosaltres”.

El pont sobre el mirall és un poemari de Xavier Pagès que mostra l’existència de la línia invisible entre la infantesa i la maduresa. Pagès diu que “és un llibre escrit com un pont a través del qual es passa de la infantesa a l’edat madura, amb el reflex de les vivències, mirant-se al mirall per veure el nen i l’home junts”. S’ha editat amb un projecte de micromecenatge a través de la plataforma Verkami. La recopilació serà presentada el proper 23 d’abril, a les 10.00h.

Sergi Corral mostrarà, a les 17.30h, l’última novetat de contes, Pessigades(II), textos curts que conviden a reflexionar. La bona acollida que va tenir la primera edició –llibre més venut d’autor local l’any passat- ha engrescat Corral a publicar-ne una segona edició que, com ell diu, “és plena de trossos de vida on parlo de l’amistat, dels sentiments, de la mort, faig crítica social, homenatges a persones properes”. El llibre conté il·lustracions realitzades per Miguel Àngel Andreu que recullen el sentit dels textos i els complementen amb un to còmic.

La darrera presentació d’autors martorellencs és farà el pròxim 24 d’abril a les 20.00h. L’escriptoraJoaquima Nolla mostrarà les novetats en poemaris amb Batecs a mig camí  i Pluja al cabàsBatecs a mig camí consta de 62 poemes i 2 cançons; parla de l’essència de l’ésser humà, i de les seves emocions, expressant l’alegria, l’esperança i l’amor. És una recopilació de moments viscuts al llarg de mitja vida. Pluja al cabàs és un recull de 4 contes i un conjunt de poesies que tracten aspectes relacionats amb la natura i el Nadal. Aquest llibre està pensat per adolescents i joves.

Tots aquests actes se celebraran a l’escenari Joan Vinyoli, que s’ubicarà a la plaça de Les Cultures. En cas de pluja, es traslladarien a l’interior del Centre Cultural.

 

Font: Ajuntament de Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here