Durant aquesta Setmana Santa iniciem una subsecció dedicada als viatges, amb l’esperit de nodrir-la sempre en períodes vacacionals. Propostes de viatge a llocs coneguts però fora de les rutes habituals del turisme, o el que és el mateix, llocs per descobrir. Avui la nostra proposta és Bordeus a França, famosa pels seus vins

Informació bàsica

Ubicació

Capital de la Gironda, al sud-oest de França, Bordeus ocupa una superfície de 49,36 km2, propera a la costa Atlàntica. El riu Garona travessa la ciutat.

Població

Més de 230.000 habitants.

Clima

Malgrat la proximitat amb l’Atlàntic, Bordeus té un clima mediterrani, amb temperatures mitjanes a l’estiu d’entre els 25 i els 35 graus i a l’hivern entre els 10 i els 15 graus. La primavera i la tardor són suaus. Les precipitacions es concentren majoritàriament a l’hivern.

Cuina

Alguns dels plats típics de Bordeus són aquests: amanida ‘landaise’ (amb verdures i magret d’ànec), ‘poulet au pot’ (pollastre farcit amb llegums), ‘soupe Tourin’ (sopa barrejada amb greix d’oca i clara d’ou). Les carns també gaudeixen de bona fama a Bordeus.

Vins

La regió de Bordeus és una de les més importants a nivell vinícola del món. Es calcula que hi ha uns 14.000 productors, 117.000 hectàrees de vinyes i el volum de negoci supera els 14.000 milions d’euros anuals.

Curiositats

Tot i que Bordeus és la sisena ciutat universitària de França pel que fa a nombre d’estudiants, el campus de Talence Pessac Graginan és el més extens d’Europa, amb 235 hectàrees.

Descobrir

Recentment guardonada amb el títol de Patrimoni Mundial de la Unesco, Bordeus és una ciutat amb un riquíssim patrimoni arquitectònic i monumental. Ja durant el segle III, la ciutat francesa -important colonia romana- era coneguda com la ‘Petita Roma’. Es calcula que existeixen 350 monuments històrics, un sector protegit de 150 hectàrees i 3 esglésies que han estat també declarades Patrimoni Mundial en el marc del Camí de Santiago.

Són especialment remarcables els edifici s i els vestigis del segle XVIII. Un dels símbols de Bordeus és el Palau de Rohan, considerat com l’inici de la modernització de la ciutat al segle XVIII. El barri dels Gran Hommes, on es concentren prestigioses botigues, el Gran Teatre de Víctor Louis -imponent edifici- i l’avinguda de Tourny són alguns dels exemples d’aquest període d’esplendor.

A banda de grans joies arquitectòniques, Bordeus també conserva l’essència del passat en els barris del Vell Bordeus. Mereix la pena de perdre-s’hi per carrers com Saint Pierre, Saint Michel, Sainte Croix, Sainte Eulalie, Saint Eloi, entre d’altres…. Al barri de Sant Pierre, enmig dels típics carrerons estrets, trobem la pintoresca plaça del Parlament amb la font del segle XV. Antic mercat reial, al voltant trobem nobles edificis.

Al barri de Sainte Eulalie hi ha diversos convents, és especialment remarcable el de les Annonciades. Del barri de Saint Eloi es pot destacar la Gran Campana i l’antiga torre vigilant d el segle XIII. Al barri de la Sainte Croix, es pot percebre l’esplendor de la ciutat a l’Edat Mitjana, a través de la contemplació de la badia. La plaça Reial, emmarcada pels molls de façanes idèntiques, limitada al nord pel Palau de la Borsa i al sud per l’antic hotel Des Femmes, és tot un espectacle visual.

El Port de la Lluna, creat a l’època de la Il•lustració, ja va ser destacat per la Unesco l’any 2007. De la ciutat també destaca la Catedral de Saint André, construïda durant el segle XI, però reconstruïda posteriorment. Juntament amb les antics barris, sobresurt la zona de Mériadeck, un espai remodelat respectant l’arquitectura dels edificis dels anys 60 i 70.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here