[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Parlament de Catalunya està discutint el projecte de Llei de Governs Locals. El text presentat pel Govern de CIU, amb el suport d’ERC, inclou la previsió de la desaparició de l’actual Consell Comarcal del Baix Llobregat: la majoria de municipis, que ara pertanyen a l’Àrea Metropolitana de Barcelona quedarien inclosos exclusivament dins aquest organisme, el municipi de Vallirana restaria aïllat entre l’Àrea Metropolitana i l’Alt Penedès, i la resta de municipis del Baix Llobregat Nord formarien una nova comarca a l’entorn de Martorell.

L’argument del Govern es basa en la voluntat de simplificar l’administració. Es volen evitar duplicitats entre el Consell Comarcal de Baix Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. No deixa de ser curiós que ,a part de la desaparició d’un Consell comarcal artificial com el Barcelonès ( format per Barcelona, l’Hospitalet, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besós), l’única administració que el Govern pretengui eliminar sigui el Consell Comarcal del Baix Llobregat.

El passat dia 1 d’abril va comparèixer a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Conxita Sánchez, per expressar la seva opinió contrària a la desaparició institucional de la nostra comarca. No deixa de ser paradoxal que l’any en que celebrem el 40 aniversari de la fundació del Centre d’Estudis,  que va néixer l’any 1974 per defensar la comarca quan aquesta  no era reconeguda legalment, el Govern de la Generalitat proposi enterrar el reconeixement institucional del Baix Llobregat.

La CUP i Ciutadans no es varen molestar a ser presents a la sessió de la Comissió, un fet difícilment  justificable. Sí que varen intervenir la resta de grups: CIU, ERC, PSC, PP i ICV-EUIA.  I cal dir que les opinions d’alguns grups pinten de negre el futur de la nostra comarca.

Només dos partits es varen pronunciar obertament a favor del manteniment del Consell Comarcal: el PSC i ICV-EUIA. El representant del grup socialista va comentar que “ja és casualitat que sigui la comarca del Baix Llobregat on hagin de passar aquestes coses i no a altres comarques”  i la diputada d’Iniciativa, Marta Ribas, va afirmar que “el fet metropolità existeix, és cert, però això no ha de servir d’excusa per carregar-nos la veu d’una comarca”.

Però el paper del PP, de CIU i d’ERC va ser molt més trist. L’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, del PP, va demostrar un desconeixement total del que és la nostra comarca, preocupat com està de defensar només els interessos del govern del senyor Rajoy abans que als ciutadans i ciutadanes de Castelldefels. Entusiasta de l’estabilitat pressupostària i d’aprimar l’administració pública sense límit , tal com preveu la nova llei estatal de règim local, la LRSAL, va afirmar “ponemos un poco en tela de juicio la necesidad de ese órgano político desde el Partido Popular”.

Cal prestar especial atenció, però, a les opinions de CIU i ERC perquè formen en aquest moment la majoria parlamentària que dona suport al Govern del president Mas: el diputat de CIU, Albert Batalla, alcalde de la Seu d’Urgell, que va recordar que ell és del Pirineu , va mantenir la teoria que la comarca del Baix Llobregat “ha estat, és i serà una comarca” però alhora va defensar que les obligacions i els drets d’aquesta comarca “acabaran assumides per l’administració que correspongui”, deixant oberta la incògnita sobre el futur del Baix.

Especialment trista va ser la intervenció del representant d’ERC, si tenim present que el president d’aquest partit, Oriol Junqueras, és alcalde d’una localitat de la nostra comarca, Sant Vicenç dels Horts. Segons el diputat  Marc Sanglas  “estem d’acord amb el plantejament que es fa inicialment, en la llei, de la supressió d’alguns consells comarcals”. Per ERC la identitat comarcal no es perd per aquesta llei i va afegir aquest curiós argument: “inclús hi ha comarques que no tenen en aquests moments reconeguda una estructura institucional i la gent se la sent pròpia, i trobaríem casos com el Moianès, o per exemple l’àmbit del Lluçanès”. S’oblidava que ,quinze dies abans, representants del Moianès i el Lluçanès ( entre ells els d’Esquerra)  eren al Parlament demanant que s’aprofiti la Llei de Governs Locals per reconèixer aquests territoris com a comarques. M’agradaria conèixer el posicionament oficial d’ERC del Baix Llobregat, i de l’Oriol Junqueras en particular, sobre la possible eliminació del reconeixement institucional de  la nostra comarca: votarà l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts com a diputat una llei que anul·la l’existència del Baix Llobregat?.

Perquè aquest és el tema fonamental: ja sabem que ens podrem sentir sempre ciutadans  del Baix Llobregat i que el Centre d’Estudis continuarà existint. Però no estem discutint això :el que està en debat és si el Baix Llobregat, a diferència de totes les altres comarques actualment existents ( deixant de banda el Barcelonès) ha de renunciar a  tenir una representació institucional que defensi els interessos del seus ciutadans i ciutadanes. Ja sabem que el fet metropolità ens condiciona: per això molts municipis del Baix son alhora membres de l’Àrea Metropolitana. Però precisament en el moment en que els consells comarcals es convertiran, segons preveu la mateixa Llei, en un organisme molt més simplificat, integrat només pels alcaldes i alcaldesses , no té cap sentit deixar sense representació política  a una comarca densament poblada i supeditar aquesta representació als interessos de la ciutat de Barcelona. O potser sí que en té un de sentit: la voluntat de deixar muda una comarca d’esquerres i combativa…

La Llei està en l’inici de la seva discussió parlamentària. Ara s’ha obert termini de presentació d’esmenes i els partits s’hauran de retratar. Hi ha fórmules per solucionar les possibles duplicitats entre Àrea Metropolitana i Consell Comarcal. També hi ha fórmules per reconèixer el paper específic del Baix Llobregat Nord dins una comarca unida.  Seria un greu error polític aplicar a la llei catalana els mateixos principis antimunicipalistes i centralistes que inclou la LRSAL aprovada pel PP. El Govern de la Generalitat ha expressat la seva voluntat de que la Llei de Governs Locals neixi amb el suport de CIU, ERC, PSC i ICV-EUIA. Si volen aquest suport, pel que fa a Iniciativa, hauran d’acceptar la continuïtat del Baix Llobregat com a realitat amb reconeixement institucional.

 

Jaume Bosch,  Diputat d’ICV al Parlament de Catalunya

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here