Milers de persones han visitat, dissabte i diumenge, a la II Fira de Pont a Pont, amb més d’un centenar de parades d’artesania, roba, cosmètica o alimentació, des del pont d’Anoia al pont del Diable. Les novetats han estat la mostra de formatges, una exposició d’animals de granja i l’obertura del refugi antiaeri, amb motiu del 75è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Martorell. També han estat un èxit les 24 hores de lectura, el Musicoral, i el cercavila i la llegenda del Pont del Diable del 1714

24 hores de lectura en català

24hlecturamartorellEls botiguers de La Vila han organitzat la X edició de les 24 hores de lectura en català a la Casa de Cultura de La Vila, amb l’obra de Vicenç Villatoro. La lectura es va iniciar dissabte al migdia i va finalitzar aquest diumenge a les 12.00h. La cloenda va comptar amb la presència del mateix Villatoro, l’acalde, Salvador Esteve, i els regidors de l’equip de govern. Els organitzadors s’han compromès a seguir impulsant aquesta iniciativa per tal de promoure i fomentar la lectura i la llengua catalana.

L’escriptor, periodista i polític, Vicenç Villatoro, va presidir la cloenda de les 24 hores de lectura en català dels botiguers de la Vila, a la Casa de Cultura. En un total de 96 intervencions, de 15 minuts cadascuna, els participants van llegir les obres La ciutat del fum, La dona a la finestra, Tenim un nom i La claror de juliol.Villatoro va destacar “el clima viu, sincer i proper” de l’activitat i ha dit que “escriure no és literatura si no et llegeixen”, per això es va mostrar il·lusionat i agraït de participar-hi.

Jacint Soler, un dels organitzadors de l’esdeveniment, es va comprometre a seguir mantenint viva l’activitat, malgrat els esforços que aquesta implica, i va recordar que “en aquesta dècada s’han llegit autors comJoanot Martorell, Josep Pla, Josep Maria Espinàs, Mercè Rodoreda, Joan Margarit, Baltasar Porcel i Jaume Cabré”.

La II Fira de Pont a Pont

firamarto2014Les cooperatives de l’Echegaray a la fira

Entre els paradistes hi havia els alumnes de l’escola José Echegaray que, a través del projecte Cultura Emprenedora a l’Escola, impulsat per la Diputació de Barcelona i gestionat per l’Ajuntament de Martorell, han format dues cooperatives durant el curs i han aconseguit vendre els seus productes manuals durant la Fira de Primavera.

Activitats als museus

Al museu de l’Enrajolada Casa Museu Santacana, els infants van poder descobrir com era aquest espai durant el segle XIX i van pintar un mural en forma de papallona a l’entorn de la figura de Jaume Muxart, al pati del museu dedicat al pintor.

Portes obertes al refugi antiaeri

Més de 800 persones van visitar el refugi antiaeri ubicat a la plaça de la Vila, que aquests dies ha obert les seves portes al públic amb motiu del 75è aniversari de l’arribada de les tropes franquistes a Martorell.

Del refugi antiaeri (1938) es conserven actualment uns 35 metres de llargada. Fa 1,20 metres d’amplada, entre 1,80 i 2 metres d’alçada per la part central, es troba a una profunditat màxima d’uns 8 metres i s’hi accedeix per 27 graons. Està excavat a l’argila, les seves parets es troben recobertes de maons relligats amb petites dosis de ciment.

La coberta és de volta de canó i el sòl de terra endurida. L’any 1990, a conseqüència de les obres de pavimentació de la plaça de la Vila, es va localitzar el refugi antiaeri i, atès el seu bon estat de conservació, es va decidir habilitar-ne l’accés per a la visita.

IV Mercat del Trasto a El Progrés

La pista jardí d’El Progrés també va ser un dels punts neuràlgics, amb la IV edició del Mercat del Trasto. Un total de 75 parades van exposar tota mena de productes de segona mà que han pogut vendre o intercanviar.

Segons Mònica Oller, responsable de l’activitat, “aquest any hem tingut més parades que mai i el producte estrella ha estat l’infantil”. El Progrés té previst organitzar-ne un altra edició a l’octubre.

El Musicoral

mus9Més de dos-cents cantaires van pujar a l’escenari de la sala gran del Progrés en la tercera edició del Musicoral. Set corals -Ars Nova, Ars Nova infantil, Barri Rosanes, Harmonia, Solvay, El Progrés i Escola Municipal de Música- van oferir un repertori acurat que va fer deleitar a les tres-centes persones que eren a la platea. Totes les corals van cantar, conjuntament, la peça de L’Hereu Riera, sota la direcció de Rafael Muntaner.

El Musicoral va començar amb l’actuació de la coral Ars Nova infantil dirigida per Xavier Pagès. Els més petits van interpretar dues peces de Pagès: Hi havia una vegada i Som el riu, som el pont de la cantata deLa Llegenda de Pont del Diable. Tot seguit, un grup d’alumnes de l’Escola Municipal de Música van cantar L’estel de paper i Els gripaus músics, sota la direcció de Llorenç Castelló i Rosa Maria Palomera, al piano.

La coral del Barri Rosanes va interpretar El polichinela i El cant del poble, sota la direcció d’Alba Bohigas; la coral Harmonia, T’he mirat i La masovera; el Cor Solvay, amb Carles Farràs al capdavant, va entonar És la Moreneta i Siyahamba; la coral El Progrés va cantar Sant Jordi i Testament d’Amèlia i, finalment, la coral Ars Nova ha tancat el Musicoral amb And the Glory of Lord i Halleluja, del seu últim espectacle El Mesies.

El Progrés, també dilluns

La Fira clourà aquest dilluns després de tres dies de festa.

Com a aperitiu al piromusical, que marcarà el final d’aquestes festes, la coral  Barcelona Gospel Messenger -coneguts popularment com els Messengers-, presenta avui The New Generations. Aquesta formació va acabar en segon lloc en el concurs Oh Happy Day, de TV3.

L’entrada a taquilla és de 6 € i es podran adquirir a partir d’una hora abans de l’inici de l’espectacle.

La cercavila i la llegenda del Pont del Diable del 1714

cercavila1714La passejada de les figures festives de Martorell durant la cercavila i l’adaptació de la llegenda del Pont del Diable inspirada en l’any 1714 van ser protagonistes, aquest dissabte, pels carrers de la Vila. Una munió de martorellencs, petits i grans, van fer el recorregut des de la plaça del Portal d’Anoia fins al passeig del Quarter, que va finalitzar amb l’actuació d’Andreu Rifé, als peus del Pont del Diable.

Els gegants i capgrossos de Martorell van recórrer els carrers de la Vila fins a la plaça de la Vila acompanyats per molts infants. La cercavila va tenir el seu punt àlgid durant l’actuació de les diferents figures festives davant de l’Ajuntament. El drac Fafum, els gegants, els capgrossos, els bastoners de l’Esbart Dansaire i els gegants de Sant Andreu de la Barca, com a convidats, van deleitar als assistents amb els seus balls al ritme del so de les gralles.

La recreació dels fets de Martorell de 1714

Una de les novetats de la Fira d’enguany va ser la recreació de fets històrics relacionats amb el Martorell de 1714. Així, l’Aula de Teatre des de la plaça de la vila fins al passeig del Quarter va escenificar un seguit de vivències com ara la presència del personatge de Salvador Ferrer, qui defensà el castell de Sant Jaume abans de ser cremat, el sacerdot Josep Gaz a la plaça de les Germanes Maestre o els Miquelets, a la plaça de la Creu.

I l’adaptació de la llegenda

Durant prop de tres quarts d’hora, els nombrosos espectadors que van omplir els voltants del Pont del Diable van poder veure la representació de l’adaptació de la llegenda inspirada en el 1714 en tres espais.

En el costat esquerre hi havia l’escenari de la casa de la velleta, on s’hi podia veure i escoltar la conversa d’aquesta amb un pagès i la visita del diable, que ofereix a la velleta reconstruir el pont destruït per una tempesta perquè pogués anar a la font a buscar aigua, a canvi d’endur-se a l’infern l’ànima del primer que el creués.

En l’altre escenari, el del pont, es va representar l’arribada de les forces del mal, amb un muntatge pirotècnic i de percussió per mostrar la gran tempesta que l’havia destruït, la seva reconstrucció en una nit i el passatge final, on l’argúcia de la velleta fa que qui passi el primer sigui el seu gat, provocant la ira del diable i el triomf del bé sobre el mal. El conjunt del muntatge va incloure jocs d’il·luminació, veus en off que explicaven la llegenda, peces musicals i gralles.

La recreació històrica dels fets de Martorell el 1714 i de la llegenda del Pont del Diable va ser a càrrec dels representants de l’Aula de Teatre, sota la direcció de Ferran Mesalles i Jordi Morera, van col·laborar en l’escenificació els Gegants, la colla de Diables, la Martukada, el Foment, La Tramoia, Ràdio Martorell i l’Ajuntament.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here