El lliurament tindrà lloc avui divendres 9 de maig a les 19 hores  al Palau de la Generalitat, en un acte presidit per l’Honorable Conseller de Cultura, el Sr. Ferran Mascarell. La presentació dels premis anirà a càrrec de l’actor i doblador, Jaume Comas i es clourà amb el recital “Desideri en el record. Any Desideri Lombarte”

El RECERCAT és una Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, organitzat per l’Institut Ramon Muntaner, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana i l’Ajuntament de Barcelona; que es realitza anualment en el marc dels actes de la capital de la cultura catalana i té com a principals objectius:

  • Donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals.
  • Facilitar l’accés a les publicacions dels centres. Fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana.
  • Reconèixer la important tasca que realitzen aquestes entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació en els territoris de Parla Catalana i també reconèixer la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’uns premis.

Amb les seves consecutives edicions, el RECERCAT s’ha convertit en el lloc de referència on trobar tota la recerca que s’està realitzant dins l’àmbit local i comarcal, en una diada per a la comunicació entre els centres dels diferents espais territorials de parla catalana i pel reconeixement a la important tasca que des de fa molts anys aquest teixit associatiu ha fet com a dinamitzador del territori.

El gruix de l’activitat d’aquesta desena edició tindrà com a marc l’espai Arts Santa Mònica a la Rambla, on s’oferiran visites culturals, debats, tallers infantils i una fira on més d’un centenar d’entitats vingudes d’arreu dels territoris de parla catalana exposaran els seus treballs sobre la recerca i la cultura local i comarcal. També hi trobarem l’exposició produïda pel CECBLL Tothom al Carrer. La lluita antifranquista al Baix Llobregat (1960-1979).

El Premi Recercat en la seva modalitat personal ha estat atorgat al nostre amic Antoni-Lluís Carrió, activista cultural del País Valencià traspassat l’any 2013.

El Centre d’Estudis del Baix Llobregat rep aquest premi l’any que es commemora el seu 40è aniversari

Aquest 2014 se celebren el 40 anys de fundació del Centre d’Estudis del Baix Llobregat (CECBLL), que va tenir lloc el 23 de novembre de 1974 a Martorell. Han passat quaranta anys des d’aleshores i el CECBLL vol aprofitar el 40è aniversari per reconèixer els homes i dones que el van fundar, per fer memòria de la seva herència  i valorar el què ha representat el projecte del Centre per a la comarca durant aquests anys.

Alhora, el CECBLL també vol reivindicar, que la seva tasca cultural i cívica continua essent necessària. En donen testimoni els Premis de Reconeixement Cultural, els nombrosos llibres publicats, l’edició de la revista Materials, les exposicions itinerants, els materials didàctics, les conferències i altres tipus d’actes i activitats culturals i cíviques realitzades arreu de la comarca, on darrerament la defensa del patrimoni i la recuperació de la memòria democràtica han estat claus, i la col•laboració amb els Centres d’Estudis Locals que ja existeixen a moltes localitats baixllobregatines.

La implicació del Centre en diverses campanyes cíviques, que reivindicaven la dignitat de la comarca, ha estat una constant. La lluita a favor del riu fa uns quants anys, o la lluita per la defensa del Parc Agrari i l’agricultura oposant-se a Eurovegas, en són entre d’altres dos exemples. I ara, també la defensa de la continuïtat del Baix Llobregat com a comarca.

Ara, el Centre es troba amb una estructura consolidada i també amb una nova seu. L’entitat s’ubica en un espai públic on està participant en una experiència de gestió cívica. Per liderar aquesta nova etapa, difícil i plena de reptes, el 8 de març del 2013 el Centre va escollir per primera vegada una presidenta, la Sra. Conxita Sánchez Medina, que va ser regidora de Sant Joan Despí i consellera de cultura del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Manté  una línia de treball de continuïtat basada en el compromís i la participació. Ella ha liderat la darrera campanya cívica presentant el manifest a favor de la unitat de la comarca davant l’imminent promulgació de la nova Llei de governs locals de Catalunya, que ha comptat amb la signatura i el recolzament de diverses entitats de la comarca.

Actualment, el Centre és un referent al territori amb una gran capacitat per construir consensos per fer d’espai aglutinador entre les institucions i la societat. Aquests 40 anys han estat un viatge de mutu enriquiment, ni el Centre existiria sense el suport rebut de persones, associacions i administracions ni la Comarca tindria el perfil cultural que la caracteritza sense les sinèrgies i l’esperit de xarxa que ha afavorit el Centre.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here