[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap] les portes de la 56 Exposició Nacional de Roses, Els santfeliuencs i santfeliuenques continuem vivint  amb orgull el fet que la identitat de la nostra ciutat estigui vinculada amb un del símbols bells que es poden tenir, la Rosa. Una vinculació que es remunta als anys en que els roseristes més importants del nostre país, Pere Dot, Ll. Pahissa o Cebrià Camprubí, van desenvolupar els seus conreus a la nostra ciutat o a la nostra comarca durant la primera meitat del segle vint.

Aquesta identificació amb la Rosa ha esdevingut marca de ciutat i ha singularitzat aquesta, però l’activitat i el treball al voltant d’aquesta flor ens proporciona altres aportacions igualment importants. La Rosa i els rosers esdevenen elements de dignificació i embelliment dels espais públics de la ciutat i els seus parcs, contribueix a la dinamització cívica a partir de múltiples activitats ciutadanes, culturals i artístiques, i pot ser un factor d’atractiu de la ciutat i de generació d’oportunitats econòmiques.

Durant tot el darrer segle la Exposició Nacional de Roses s’ha mostrat com un magnífic aparador de la Rosa i del que aquesta flor en ofereix, tot i la desaparició del seu conreu als camps de la nostra ciutat. Darrerament, però, l’esforç d’una entitat com Amics de les roses ha permés una progressiva recuperació dels rosers a molts espais de la ciutat, especialment als parcs de Torreblanca i al  Roserar de  Dot i de  Camprubí, dignificant i embellint aquests. Tot recuperant moltes de les varietats perdudes, de manera especial al parc del Roserar que actualment  es treballa per tal que aculli la mostra més important de varietats catalanes i espanyoles de tot l’Estat.

A més, la tasca de divulgació i de pedagogia sobre el mon de la Rosa és un motor per a la dinamització cívica i cultural, amb la realització de múltiples activitats al llarg de l’any (plantada de rosers al parc de Torreblanca, cuina de les roses, Exposició Nacional de Roses, roses de tardor…). A partir d’un treball que, sobre tot per la tasca d’Amics de les Roses, aconsegueix sumar agents culturals, econòmics i ciutadans, i ofereix una variada i permanent activitat a la ciutat.

Finalment, la Rosa esdevé, també, un element d’atractiu de ciutat i d’oportunitat econòmica, tal i com s’ha evidenciat en les tres edicions de la “cuina de les roses”, que serveixen per posar en valor l’oferta gastronòmica de la ciutat. Un esdeveniment que ha posat de manifest les oportunitats que la Rosa pot oferir a Sant Feliu, en aquest àmbit.

És així que la Rosa, a part de dotar-nos d’un símbol de identitat, ens ofereix bellesa i vida a la nostra ciutat.

 

Manel Martínez, Regidor de Cultura de Sant Feliu de Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here