Durant el primer trimestre de 2014 i per cinquè trimestre consecutiu, el component de competitivitat del Baix Llobregat és positiu: augmenta la població assalariada, el número d’autònoms i el d’empreses. No obstant, augmenta per primera vegada el component de dinàmica global -l’augment derivat del creixement de l’ocupació donat en el conjunt de Catalunya- en les aportacions al creixement de l’ocupació, en termes d’afiliació a la Seguretat Social, de la comarca

Tant la població assalariada com l’autònoma, i també el nombre d’empreses, augmenten durant el primer trimestre de 2014. L’augment es dóna a la comarca però també ho fa pel conjunt de l’àmbit territorial metropolità i per al conjunt de Catalunya. Aquestes són algunes de les dades que es poden consultar en l’Informe Trimestral de Conjuntura Laboral per al primer trimestre de 2014 que es publica dels de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat.

Pel que fa a l’atur registrat a les oficines de treball, durant el primer trimestre, la població d’homes de 16 a 54 anys és la que més disminueix la xifra d’aturats a les oficines respecte al trimestre anterior. Comparant-ho amb el mateix període de l’any anterior es destaca una persistent disminució de l’atur registrat entre els grups de població d’edats compreses entre els 16 i els 44 anys amb caigudes que van del 13 al 20 per cent.

Entre les activitats que més han augmentat en nombre de persones aturades aquest trimestre trobem les activitats de comerç al detall i activitats administratives d’oficina. D’altra banda les activitats relacionades amb l’ocupació i la construcció d’immobles són les activitats que més disminueixen l’atur a les oficines de treball. Per entendre aquesta última dada s’ha de tenir en compte que parteix del registre en el que es contempla l’última activitat en la que van treballar les persones abans d’entrar en situació d’atur, això significa que la reducció de l’atur registrat en aquestes activitats no suposa el creixement d’aquestes sinó que les persones han deixat d’estar inscrites en el registre d’atur per aquestes activitats i això es pot donar per diverses raons: reincorporació laboral en activitats vinculades a l’anterior, canvi d’activitat o inclús de sector, mobilitat territorial, interna o externa; la no renovació de d’inscripció al registre d’atur (jubilacions, estudiants, desanimats, etc.)

Pel que fa a la contractació registrada durant el primer trimestre d’aquest any, aquesta augmenta un 0,9 % a la comarca respecte el trimestre anterior, això suposa un total de 413 contractes més a la comarca amb un increment d’un 15 % respecte el mateix període de l’any anterior. A més continua la tendència ja iniciada durant l’últim trimestre de 2013 amb un 10,3% més d’indefinits que el trimestre anterior i un 7% més que al primer trimestre de l’any passat.

 

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here