El conseller de Salut, Boi Ruiz, i el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, han presentat aquest matí als alcaldes de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat la proposta del Pla director per a l’Hospital de Viladecans. Segons fonts del Govern, l’Hospital de Viladecans es manté com a centre de referència i rebrà “la primera inversió” sanitària que faci el Govern. El Departament de Salut promet tenir acabada l’ampliació del centre l’any 2015

Boi Ruiz ha situat l’ampliació de l’hospital com a un projecte prioritari dintre de la cartera de serveis del seu departament, assegurant que serà la primera inversió sanitària que es farà a Catalunya. Una notícia que els alcaldes i alcaldesses baixllobregatins  han acollit amb satisfacció però també amb certa cautela, a l’espera d’estudiar amb profunditat el Pla Director i compartir-lo amb la ciutadania.

Les reaccions dels alcaldes

“Hem salvat l’hospital de Viladecans”, ha manifestat a la sortida de la reunió l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, que ha afegit que “s’obre ara un procés de diàleg amb els veïns i veïnes de les nostres ciutats i amb els professionals per debatre el contingut del projecte. També hem de veure els terminis d’execució i fixar un calendari clar de compromisos per part del govern per portar a terme aquesta ampliació”.

Per la seva banda. l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha volgut de la seva banda traslladar a la ciutadania un missatge de “satisfacció”. “Fa molt de temps que lluitem per la dignitat del nostre hospital i el conseller ens ha assegurat que continuarà sent un hospital de referència per a les nostres poblacions, cosa que durant un temps es dubtava que podria continuar sent possible”, ha afirmat Sánchez, que ha posat de relleu que “el Pla director estableix que es manté l’actual cartera de serveis que, a més, faran un salt qualitatiu. Això vol dir que garantim de millor manera que el de Viladecans continuï sent el nostre hospital de referència, sense que els nostres veïns i veïnes hagin d’anar a un altre hospital per accedir a especialitats com la d’oftalmologia”.

Finalment, Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels, s’ha referit a l’esforç ciutadà, institucional i dels propis treballadors del centre sanitari “per assolir el nostre objectiu: es mantenen els serveis i a més es treballa en l’ampliació convocant en els propers mesos un concurs d’idees per acabar de configurar el futur hospital, els espais que necessitarà i com s’ubicaran els serveis, cosa que suposa un gran pas endavant”.

El Pla Director

Aquest Pla és fruit del compromís del conseller amb el Parlament i del desenvolupament de la Llei de pressupostos vigent. El Pla determina les estructures necessàries de llits, quiròfans, consultes, sales d’urgències, entre d’altres, per atendre com a hospital bàsic de referència als més de 180.000 veïns d’aquestes cinc poblacions del Baix Llobregat, mantenint la cartera de serveis actual i el mateix nivell de complexitat.

El conseller ha destacat que el Pla director ha de permetre atendre en aquest centre sanitari els ciutadans dels municipis de referència i millorar la resolució de la cartera de serveis. A més i en el marc del Pla de salut de Catalunya, el Pla director recull els efectes dels canvis en el model assistencial com ara les alternatives a l’hospitalització convencional, l’hospitalització domiciliària i l’hospital de dia, el Pla de prevenció i atenció a la cronicitat, la utilització de les TIC, la cirurgia major sense ingrés, la interacció amb l’atenció primària o el Pla d’interacció entre els serveis sanitaris i socials.

A partir d’aquest Pla director es durà a terme el Pla funcional, és a dir el projecte arquitectònic de reformes de l’actual hospital.

Aliança estratègica entre l’Hospital de Viladecans i Bellvitge

Boi Ruiz s’ha reiterat a mantenir l’aliança estratègica i la cooperació entre l’Hospital de Viladecans i l’Hospital de Bellvitge. L’Hospital de Viladecans funciona des de fa temps com a hospital en xarxa i col·labora amb altres centres de la seva àrea geogràfica, especialment amb l’Hospital Universitari de Bellvitge, on es porta a terme l’assistència mèdica i quirúrgica de més complexitat i alta especialització.

Els dos hospitals treballen de manera integrada en les especialitats de neurologia, cirurgia general, dermatologia, reumatologia, oftalmologia i aparell digestiu.La població d’aquests cinc municipis –Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat– també té com a centres de referència l’Hospital General del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, per a la pediatria, l’obstetrícia i la cirurgia vascular venosa, i l’Institut Català d’Oncologia a l’Hospital Duran i Reynals per a l’atenció oncològica.

L’Hospital de Viladecans és des de l’any 1987 un hospital comarcal d’aguts gestionat per l’Institut Català de la Salut. Aquest centre forma part de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) i té una clara voluntat comunitària i de proximitat amb els equips d’atenció primària de referència. L’any 2013, l’Hospital de Viladecans va portar a terme 5.061 altes quirúrgiques, 158.914 consultes externes i 9.166 sessions d’hospital de dia. També va atendre 40.312 pacients al servei d’Urgències.

Les retallades en sanitat d’actualitat al Baix Llobregat

BELLVITGE

El Ple municipal de l’Ajuntament del Prat va aprovar, amb els vots a favor d’ICV-EUiA, PSC i PP i l’abstenció de CiU, una moció per demanar a la Generalitat que no s’apliquin més mesures d’austeritat a l’hospital de referència del Prat, el de Bellvitge, i que s’executi el 100% del pressupost previst per a enguany.

A la sessió ordinària va parlar un representant dels treballadors del centre sanitari.

Aquí podeu llegar la Moció aprovada (pdf 17KB) 

MOISÈS BROGGI

L’hospital Moisès Broggi va ser inaugurat l’any 2010 i va contribuir de forma decisiva a descongestionar el sistema de salut públic del Baix Llobregat sud i especialment de Bellvitge. El centre dóna servei a diverses ciutats del Baix Llobregat, com Cornellà, Sant Joan Despí, Esplugues, Sant Just Desvern o Sant Vicenç dels Horts, entre d’altres.

Fa poques setmanes, el Comité d’Empresa  denunciava la insostenible situació de les urgències del Moisès Broggi; així com l’amenaça de que una empresa privada tingui, mitjançant conveni, accés a les instal·lacions de l’hospital per tractar-hi als seus pacients. Posteriorment, es feia pública la decisió de la dirección del centre de no renovar a una cinquantena de professionals “eventuals”, malgrat segons el Comité, eren persones que ocupaven places estructurals. Aquest debat ha arribat al Parlament de la mà d’ERC i ICV-EUiA.

A més, els sindicats denuncien que, malgrat l’increment de la pressió assistencial, des de 2010 el pressupost per al funcionament de l’Hospital Moisés Broggi s’ha reduït en 32 milions d’euros.

El Ple municipal de Sant Joan Despí també va aprovar una moció en contra de les retallades en personal a l’Hospital de la localitat, que dóna cobertura a les localitats del seu entorn com Esplugues, Molins de Rei o Sant Feliu de Llobregat.

AMPLIAT: Reaccions dels partits

(s’ampliarà a mesura que els partits vagin reaccionant)

ICV Baix Llobregat

ICV del Baix Llobregat expressa la seva satisfacció davant el compromís del Govern d’ampliar l’Hospital de Viladecans i mantenir els serveis del centre Els ecosocialistes expressen la seva satisacció perquè sembla que finalment la mobilització de la ciutadania i el personal, estan aconseguint salvar l’Hospital de Viladecans d’un futur incert Boi Ruiz va situar l’ampliació de l’Hospital de Viladecans com a un projecte prioritari dintre de la cartera de serveis del seu departament, assegurant que seria la primera inversió sanitària que es farà a Catalunya. Els ecosocialistes, han acollit la notícia amb satisfacció però també amb certa cautela, a l’espera d’estudiar amb profunditat el Pla Director.

La coordinadora d’ICV Baix Llobregat i regidora de Castelldefels, Candela López, ha celebrat que ICV hagi pogut contribuir a fer pressió davant de Boi Ruiz, i ha volgut agraïr i felicitar per la tasca realitzada en defensa de l’Hospital a tothom qui hi ha participat, però especialment “a la ciutadania i el personal del centre que s’han implicat a la Plataforma Salvem l’Hospital de Viladecans, perquè és gràcies a ells i elles que aquest compromís per part del Departament de Salut s’ha fet realitat”.

Per la seva banda, el diputat baixllobregatí d’ICV-EUiA, Jaume Bosch, també ha mostrat la seva satisfacció davant la notícia. Bosch ha recordat que “va ser ICV-EUiA qui va denunciar que quatre mesos després de comprometre’s davant del Parlament, Boi Ruiz havia incomplert el seu compromís de visitar l’Hospital de Viladecans; aleshores se’l va amenaçar amb la reprovació i es va demanar la seva compareixença”. ICV-EUiA donava veu així, a la carta de protesta de la Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans i de la Sanitat Pública, queixant-se de l’incompliment flagrant del conseller.

El diputat ha lamentat que fos necessària l’amenaça de reprovació, per a que el Conseller Boi Ruiz visités l’Hospital de Viladecans -com finalment va acabar fent “per sorpresa” el passat mes de març, i ha declarat que “el grup parlamentari d’ICV-EUiA estarà atent a l’evolució dels esdeveniments i denunciarà qualsevol intent de tirar enrere el compromís adquirit per Salut”.

Bosch, també ha volgut agraïr la tasca “de les administracions locals, però especialment de la Plataforma en defensa de l’Hospital i a la ciutadania, perquè sense la seva pressió, això no hagués estat possible. Les 28.000 signatures recollides i la manifestació del mes d’octubre a Viladecans, amb més de 5000 persones al carrer, estic segur que han estat decisiives”, ha sentenciat el diputat.

ERC Baix Llobregat

El president d’ERC-Baix Llobregat, Jordi Albert, ha manifestat la seva satisfacció per la reunió d’aquest matí entre el conseller de Sanitat, Boi Ruíz, i els alcaldes de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Begues i Sant Climent, en què se’ls ha presentat el Pla Director del nou hospital que s’està elaborant, i que ha de culminar en un Pla Funcional i un projecte arquitectònic d’ampliació, adequació i millora de l’actual Hospital de Viladecans. Segons Jordi Albert, “tot i les dificultats econòmiques de la hisenda catalana, el que sí que s’ha de fer ara és planificar la futura ampliació de l’Hospital, adequant-la a les noves modalitats assistencials i buscant la proximitat als pacients”.

En aquest sentit, Jordi Albert destaca que la Resolució 319/X del Parlament de Catalunya aprovada el 12 de setembre de 2013 a instàncies del Grup  d’ERC, i refermada el febrer d’enguany, amb el consens i la pràctica unanimitat de tots els grups de la cambra, marcava un full de ruta ben clar que havia de seguir la conselleria.

El president comarcal d’ERC ha recordat que “un dels punts més importants d’aquella resolució era que la determinació de les funcions del nou Hospital de Viladecans s’havia de fer en comunicació directa amb els Ajuntaments i amb els treballadors de l’Hospital, i això avui ha començat a complir-se”.

També ha afegit que “els actuals avenços són fruit, tant de la gestió parlamentària, com de la pressió ciutadana, sobretot canalitzada per la Plataforma en Defensa de l’Hospital i el comitè d’empresa del mateix centre, que mai han deixat de lluitar per fer realitat l’ampliació promesa l’any 2008”.

En aquest sentit, Albert adverteix que “ERC-Baix Llobregat seguirà amb atenció les directrius que estableixi el Pla Director i el futur Pla Funcional, per tal que no es desnaturalitzi la funció de l’Hospital de Viladecans, que ha de seguir sent capaç d’atendre malalties d’un cert nivell de complexitat, tal com correspon a un hospital de referència d’aguts per a 180.000 habitants”, i afegeix que “vigilarem especialment que l’anunciada aliança estratègica amb l’Hospital de Bellvitge no serveixi de coartada per eliminar especialitats que actualment es presten a Viladecans”.

Foto: Generalitat de Catalunya

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here