La verdura i la fruita que es conrea al Parc Agrari del Baix Llobregat amb denominació “Producte Fresc del Parc Agrari” és la protagonista dels Mercats de Pagès i els retaurants Km0 de la comarca. Ara, és més fácil degustar-la gràcies als Mercats de Pagès que proliferen arreu de la comarca, els restaurants que treballen amb productes Km0, que cada cop en són més, o amb la nova APP del Parc Agrari, que permet comprar directament a pagès fruites i hortalisses km0

Segell “Producte Fresc del Parc Agrari”

Els fruits de la terra, al seu temps. Perquè no hi ha de tot, tot l’any, i cada estació ofereix al mercat les seves fruites i hortalisses d’acord amb el nostre clima. La marca Producte FRESC distingeix el productes frescos i d’alta selecció i qualitat que es cultiven en l’àmbit del Parc Agrari.

productes parc agrariAmb aquest distintiu de qualitat, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat pretén recollir la tradició pagesa de la comarca i recuperar la memòria històrica alimentària. La marca Producte FRESC del Parc Agrari respon, doncs, a quatre valors: la frescor, la tradició, la proximitat i la qualitat. També cal destacar la temporalitat, ja que no hi ha de tot, tot l’any. Cada estació ofereix al mercat les seves fruites i hortalisses en funció del clima. Els productes de temporada són de més gran qualitat i font de salut.

El parc Agrari del Baix Llobregat

En el territori metropolità de la ciutat de Barcelona es troba el Parc Agrari del Baix Llobregat. En aquest espai agrari es produeixen gairebé totes les fruites i verdures que comprem habitualment als nostres mercats. Els pagesos que en treballen la terra han adquirit el saber fer acumulat al llarg dels més de 200 anys de tradició hortofructícola de la comarca.

El teixit productiu de la zona compta amb prop de 700 explotacions agràries, i un total de 1.200 assalariats agraris. L’agricultura del Delta i la Vall Baixa del Baix Llobregat es pot definir com una agricultura familiar, amb empreses petites i mitjanes. Aquest model d’empresa agrària afavoreix la venda directa i de proximitat dels pagesos als consumidors. En aquest sentit, els ciutadans de l’àmbit metropolità tenen la oportunitat de comprar directament a pagès a través dels diferents canals de venda: mercats municipals, botigues, per internet, i des de l’any passat, al ‘mercat de pagès’ del Parc Agrari del Baix Llobregat, que ja és present a 5 poblacions de la comarca.

parcagrari_2

fruitsparcagrariSi bé els pagesos i les empreses agràries són de tipus familiar, des del Parc Agrari i des de la pagesia, es ve apostant des de fa anys per una agricultura innovadora i la màxima qualitat, no només organolèptica, sinó també ambiental. Així, el Parc Agrari treballa amb l’Escola Tècnica Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB-UPC) i les agrupacions de defensa vegetal de la comarca per introduir l’experiència i el coneixement a les empreses agràries.

La voluntat de preservar la riquesa agrícola del Delta i d’apropar la qualitat dels seus productes als ciutadans de l’entorn metropolità, són dos dels motius principals per la creació del Parc Agrari del Baix Llobregat, l’any 1998, liderada per dos ens supramunicipals −el Consell Comarcal del Baix Llobregat i la Diputació de Barcelona− interessats en la preservació i gestió d’espais naturals i agraris i la pròpia Unió de Pagesos, als quals posteriorment s’afegeixen els 14 municipis que configuren el territori del Parc i la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM).

Els mercats de Pagès

El Mercat de Pagès del Parc Agrari del Baix Llobregat és un espai de trobada entre els pagesos del Parc Agrari i els consumidors, que ofereix la possibilitat de comprar directament a pagès fruites i hortalisses de proximitat i/o de producció ecològica. El Mercat de Pagès respon a la voluntat de mantenir i promoure una agricultura local i de temporada, justa social i ambientalment, i un consum responsable que evita la despesa en envasos i en el combustible que comporten els productes d’importació.

horarismercatpages

El Rebost de Barcelona, l’APP del Parc Agrari

appparcagrariJa es pot consultar, amb el nou aplicatiu per a mòbil del Parc Agrari, tota la oferta de punts de venda on el consumidor pot comprar directament a pagès fruites i hortalisses km0, del Parc Agrari del Baix Llobregat.

L’aplicació mòbil del Parc Agrari del Baix Llobregat representa una nova manera de descobrir i capbussar-te en aquest espai a través de les fruites i hortalisses que s’hi produeixen, i, també, a través de la seva gastronomia.

A partir del GPS del mòbil, la tauleta o senzillament amb el mapa informatiu, el Parc Agrari es converteix en l’amfitrió perfecte quan volem comprar directament a pagès, visitar els camps on es conrea el que després mengem o assaborir els millors productes de la nostra horta de la mà dels millors restauradors locals.

Parc Agrari és una aplicació que permet la consulta interactiva dels punts d’interès i itineraris que es troben dins del “Parc Agrari del Baix Llobregat” o relacionats d’alguna manera amb la seva activitat.

Un cop en la fitxa de cada element es pot accedir a tot el seu contingut multimèdia associat. La informació es pot visualitzar sobre un mapa interactiu, mitjançant una llista ordenada per distancia, a traves de la Realitat Augmentada o mitjançant la utilització dels codis QR associats als diferents elements d’interès sobre el terreny.

imatgesappparcagrari

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here