La riera dels Canyars de Gavà està contaminada per aigües fecals provinents del nucli urbà. Les analítiques de dos laboratoris independents així ho corroboren. Aquesta evidència és sabuda per l’Ajuntament i la Generalitat (Agència Catalana de l’Aigua) però, tot i la greu afectació al medi ambient i el risc per a la salut de les persones,  no s’ha pres cap mesura en, al menys, 15 anys.

La Directiva europea d’abocaments [1] prohibeix qualsevol tipus d’abocaments d’aigües residuals a masses d’aigua, siguin en cursos fluvials, aigües subterrànies o marines, i ho fa per a protegir la salut de les persones i el medi ambient.

En el cas de Gavà, ja hi ha evidències dels abocaments il·legals al menys des de l’any 1999, quan l’Associació de Veïns de Gavà Mar[2] comença a pressionar l’Ajuntament per solucionar. “Hem reiterat fins a la sacietat que aquest problema és seriós, però el govern local no ens ha prestat gens d’atenció, negant sempre la seva responsabilitat sobre el tema”, ha declarat la presidenta de l’Associació de Veïns del barri, Elisabet Martínez.

El 2011, Les Agulles – Ecologistes en Acció va començar uns seguiment científic de la riera, incloent l’anàlisi de les seves aigües a la desembocadura (Gavà-Mar) en el marc del  Projecte Rius[3] de seguiment dels cursos fluvials a Catalunya. “Esperàvem un tram final de la riera amb una gran riquesa natural, perquè forma un aiguamoll complementari a tots els espais naturals i reserves del Delta del Llobregat, però en aquests anys hem comprovat que la riera manté un estat ecològic molt precari i no s’acaba de recuperar”, ha manifestat Jaume Grau, biòleg i president de Les Agulles. “Davant les sospites de contaminació, vam encarregar dues anàlisis de les aigües en tres punts molt separats: a la Riera de les Parets (on hi ha l’abocament de clavegueram comprovat), a la unió de les dues rieres i a la desembocadura. Els resultats, no deixen lloc a dubtes: la mateixa aigua fecal que entra a la riera de les Parets arriba al barri de Gavà-Mar”, ha afegit Grau. “En els darrers quatre anys, hem intentat que l’Ajuntament i l’ACA ens donin una resposta, però només hem obtingut evasives”, ha reblat el portaveu ecologista.

L’origen de la greu contaminació es troba, com a mínim,  a l’abocament d’aigües procedents del clavegueram d’un barri del nucli urbà de Gavà a la riera de les Parets.  Aquesta riera, que està canalitzada i coberta des de la seva intersecció amb l’Avinguda Joan Carles I, travessa tot el casc urbà de Gavà, el polígon industrial de Barnasud i connecta amb la riera dels Canyars a l’altra banda de l’autopista C-32 (veure esquema adjunt). Així mateix, hi ha sospites d’altres punts d’abocament, tant a la riera de les Parets com directament a la dels Canyars.

El valor ecològic potencial de la Riera és molt elevat, tal com ha destacat Les Agulles: és un punt humit suplementari als aiguamolls del Delta, i pot acollir desenes d’espècies d’ocells (ànec collverd, cabusset, fotja, martinet blanc, polla d’aigua, etc), d’amfibis (diverses espècies de granotes i gripaus), de peixos (anguiles i altres), d’invertebrats i vegetació de ribera molt interessant. Precisament, a l’actuació de Les Agulles del passat dia 1 de juny, es va tornar a observar la presència d’anguiles, que feia anys que no es detectava a la riera. Però tota aquesta fauna i flora pateix episodis recurrents de mortandat i greu degradació a causa de la contaminació de la riera, tal com queda documentat a les denúncies de l’Associació de Veïns.

A més de l’impacte ambiental greu, aquesta contaminació pot tenir un efecte sobre la salut de les persones, doncs hi ha persones que es banyen al tram final de la riera, ja a la sorra de la platja i, sobretot, les aigües contaminades es desguassen ocasionalment cap al mar, barrejant-se amb les aigües de bany on cada dia a l’estiu es remullen milers de persones. Això genera un risc de contraure infeccions i altres malalties.

Davant d’aquests despropòsits, Les Agulles – Ecologistes en Acció i l’Associació de Veïns de Gavà-Mar han llençat un manifest al qual demanaran adhesions a la ciutadania en una campanya de recollida de signatures durant aquests mesos d’estiu. El manifest exigeix actuacions urgents a les administracions implicades (Agència Catalana de l’Aigua i Ajuntament de Gavà).

 

Per  Les Agulles – Ecologistes en Acció

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here