Durant aquesta pont de Sant Joan donem continuitat a la nostra subsecció dedicada als viatges, amb l’esperit de nodrir-la sempre en períodes vacacionals. Propostes de viatge a llocs coneguts però fora de les rutes habituals del turisme, o el que és el mateix, llocs per descobrir. La nostra proposta d’avui, Brno

Informació bàsica

Ubicació

Brno és la capital de Moràvia, regió de la República Txeca. Està situada a uns 200 quilòmetres al sud-est de Praga i, d’altra banda, a uns 40 quilòmetres d’Àustria.

Població

Prop de 400.000 habitants. Es tracta de la segona ciutat més gran de Txèquia, per darrere de la capital, Praga

Curiositat

Pel seu passat de ciutat amb gran importància de la indústria tèxtil, Brno és conegut com a el Manchester txec

Clima

Brno és una ciutat que gaudeix d’un clima fred a l’hivern i temperat a l’estiu amb una mitjana anual al voltant dels 9 graus. El mes més calorós és el julol amb un promig de 19 graus; mentre que el més fred és el gener amb una mitjana de 2 graus sota zero. El temps sol ser plujós durant tot l’any, especialment del maig a l’agost.

Gastronomia

La cuina de Moravia i la txeca en general és rica i variada. Un dels plats més típics és el porc rostit amb pasta i col fresca. També cal parlar del llom marinat, del rodó de vedella i la sopa de purè de patates La cervesa és la beguda típica del país i també es fa servir en la preparació de molts plats.

Descobrir

La ciutat més visitada de la República Txeca és Praga però Brno és, realment, una ciutat per descobrir: monumental, amb encant i sorprenent. Sorprenent, com ho és el drac de dos metres que custodia l’antic ajuntament.

Menció a part mereix Villa Tugendhat, una construcció d’estil funcionalista, obra de l’arquitecte alemany Mies Van der Rohe. Una joia arquitectònica que està inclosa en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. És, en realitat una casa, però molt particular. Per exemple, una de les parets de la mansió és d’ònix i segons els angles del raigs solars va canviant de tonalitat.

Brno és una ciutat que es pot viure des de les alçades i també sota terra. Des de dalt, el punt dominant de Brno el constitueix la catedral gòtica de Sant Pau i Sant Pere, al turó de Petrov. Just al davant de la catedral s’alça imponent la fortalesa de Spiberk. Antigament una presó, és avui dia museu i galeria.

A l’interior, Brno també amaga alguns secrets. Sota la plaça de Zelntrh hi ha tot un seguit de passadissos subterranis, com una espècie de de laberint, situat a uns vuit metres sota la superfície. Es tracta d’una visita turística en la qual es pot veure una bodega històrica, un taller d’alquimista o una presó.

El centre de la ciutat el constitueix la Plaça de la Llibertat, punt de reunió popular i a on es duen a terme fires, festes, etc. En aquesta històrica plaça hi ha un modern rellotge astronòmic de granit negre, que es va construir l’any 2010.

També a la Plaça de la Llibertat hi ha dos teatres, el Reduta (Teatre Nacional de Brno), on un infant Amadeus Mozart va delectar els habitants de Brno, i el Husa na Provázku, on es representen algunes de les més importants produccions teatrals del moment.

Brno és una ciutat amb encant, animada, amb una població universitària molt nombrosa, i fàcil de recórrer i de descobrir a peu.

 

Per El Tot Granollers / ACPG

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here