La primera incubadora que l’Agència Espacial Europea instal·la a l’Estat espanyol s’ubicarà al Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels, i estarà gestionada per Barcelona Activa. El procés de recepció de candidatures amb projectes d’emprenedoria basats en tecnologies de l’espai, està obert durant tot l’any i un comitè seleccionarà periòdicament les empreses que s’incubaran a l’ESA Business. Un projecte perseguit amb afany i amb rigor per les institucions del món local: els ajuntaments de Castelldefels, Barcelona i municipis com Gavà, Viladecans, Sant Boi i el Prat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, l’Àrea Metropolitana, la Diputació i la pròpia Universitat Politècnica (UPC)

El Business Incubation Centre (BIC) és el primer que l’ESA obrirà a Espanya i se sumarà a la xarxa formada per vuit espais més distribuïts a diferents països europeus, com Holanda, Anglaterra, França, Alemanya, Bèlgica o Itàlia. Aquests espais acullen actualment unes 90 empreses l’any i, fins al dia d’avui, han facilitat la creació de més de 250 start-ups tecnològiques a Europa.

L’ESA va iniciar el 2003 aquest programa de centres d’incubació d’empreses amb l’objectiu de facilitar la creació de projectes que basin el seu negoci en l’ús de sistemes o tecnologies espacials per a aplicacions terrestres. Aquest programa forma part del programa de transferència de tecnologia de l’ESA i ofereix als nous emprenedors suport econòmic i assessorament tècnic i comercial.

El nou ESA BIC Barcelona, gestionat per Barcelona Activa, s’ubicarà a l’edifici RDIT del Parc UPC al Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels. Es preveu que entri en funcionament en els propers mesos i que els primers emprenedors seleccionats s’hi puguin instal·lar abans de finalitzar l’estiu.

El projecte es finança a través de la contribució d’Estat espanyol a l’ESA i de l’administració local i altres socis.

L’Ajuntament de Barcelona va presentar ara fa un any la candidatura per acollir aquest espai a la ciutat conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) -a través de Parc UPC-, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i Caixa Capital Risc –la gestora de capital risc de “la Caixa”. Durant el procés, s’ha comptat també amb el suport de la delegació espanyola de l’ESA, a través de la Secretaria General de la Indústria y PYME i el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI). La proposta es va valorar molt positivament per part de la ESA.

La incubadora se situarà a l’edifici RDIT del campus, que pertany a la UPC i que, en estar ja construït, permet engegar el centre a curt termini i amb una inversió reduïda. A més, compta amb un entorn idoni: a pocs metres de l’edifici RDIT estan situades l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Al campus desenvolupen també la seva activitat empreses de base tecnològica i importants centres de recerca com l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya i l’Institut de Geomàtica, entre d’altres.

Què és la incubadora d’empreses de tecnologia aeroespacial?

Serà un centre multidisciplinari que acollirà projectes empresarials que aprofitin les tecnologies de l’espai per desenvolupar aplicacions, serveis i productes amb usos diversos, tant industrials com per al consum diari de persones o empreses. Es preveu que en un període de cinc anys s’instal·lin quaranta start up d’àmbit internacional, amb l’horitzó de convertir-se en un pol d’atracció de talent emprenedor.

Serà el primer Business Incubation Centre de l’ESA instal·lat a Espanya, i se sumarà a la xarxa formada, a dia d’avui, per altres set incubadores situades a països com Holanda, Anglaterra, Alemanya, Bèlgica i Itàlia.

Les empreses de recent creació amb menys de cinc anys d’activitat que s’instal·lin a la incubadora aeroespacial de Castelldefels tindran accés al coneixement tècnic de l’equip i el personal científic de l’ESA i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i, a més, comptaran amb assessorament expert i suport tècnic en matèria empresarial.

Així mateix, cada projecte empresarial rebrà fins a 50.000 euros/any per desenvolupar la seva tecnologia, sempre que aconsegueixi les fites marcades. En aquest sentit, també tindrà accés a finançament privat, mitjançant préstecs participatius.

Edifici RDIT

L’edifici RDIT disposa d’una superfície total de 10.000 metres quadrats, i està situat en un entorn d’alta concentració de recerca, tecnologia i transferència de coneixement.

L’immoble, integrat en el Parc UPC, gaudeix de tots els serveis bàsics i de valor afegit per al desenvolupament d’iniciatives intensives en recerca i innovació. La possibilitat de realitzar projectes col·laboratius amb la universitat, la disponibilitat d’equipament cientificotècnic i el suport d’investigadors de reconegut prestigi han estat elements altament valorats per l’ESA quan s’ha decidit per Castelldefels.

Atracció de talent emprenedor

Els emprenedors amb projectes que utilitzin les tecnologies de l’espai per desenvolupar productes, serveis o aplicacions amb finalitat industrial o per ús quotidià poden presentar les seves candidatures per instal·lar-se a la nova incubadora que s’obrirà a Barcelona.

El procés de recepció de sol·licituds està obert al llarg de l’any. Es poden enviar les consultes per correu electrònic a l’adreçaprogrames.emprenedors@barcelonactiva.cat. Periòdicament es reuneix un comitè -format per membres de l’ESA i representants de les diferents entitats promotores de la incubadora de Barcelona- per assistir a la presentació de projectes i seleccionar  els que finalment s’instal·laran a l’ESA BIC Barcelona.

La convocatòria s’adreça a empreses de recent creació amb menys de cinc anys d’activitat al mercat. Des de la seva posada en marxa fins el 2018, l’ESA BIC Barcelona preveu acollir unes quaranta start-ups tant locals com internacionals. Barcelona es convertirà així en un pol d’atracció de talent emprenedor i en un referent en l’aplicació de la tecnologia espacial.

Assessorament empresarial i suport cientificotècnic

Les empreses incubades tindran accés al coneixement tècnic i científic de l’equip de l’Agència Espacial Europea –amb el suport dels membres del centre de l’ESA ubicat a Espanya- i de l’Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC). També comptaran amb l’assessorament expert a nivell empresarial de Barcelona Activa.

Les noves empreses disposaran d’un ampli ventall de tecnologies espacials a partir de les quals desenvolupar noves aplicacions, com ara les tecnologies de navegació per satèl·lit (Galileu), observació de la Terra (Copèrnic) i comunicacions per satèl·lit.

A més, cada una rebrà fins a 50.000 euros per desenvolupar un producte o servei, a mida que assoleixi les fites marcades. Addicionalment, tindrà accés preferent a finançament privat de la mà de Caixa Capital Risc -la gestora de capital risc de “la Caixa”-.

Durant l’últim trimestre de l’any es reunirà a Barcelona Activa el comitè de selecció de projectes per conèixer candidatures empresarials.

Suport econòmic

L’Ajuntament de Castelldefels assumirà la meitat dels fons que el Consell Comarcal ha compromès per fer possible que el Parc Mediterrani de la Tecnologia aculli la incubadora d’empreses de l’ESA. El municipi es comprometrà en les properes setmanes a aportar un màxim de 125.000 euros en cinc aportacions, fins a 2018, diners que es destinaran íntegrament a ajudes a les empreses que instal·laran la seva activitat a Castelldefels en els propers cinc anys.

El projecte és fruit de l’impuls comú de diferents institucions. La major aportació econòmica (totes són a cinc anys) la realitzarà la mateixa ESA: un milió d’euros per a ajudes a empreses i 815.000€ més per subvencionar la gestió i la secretaria tècnica del projecte. També comprometen fons per a la incubadora d’empreses espacials l’Ajuntament de Barcelona (451.000€), la Diputació de Barcelona (250.000€), el Consell Comarcal del Baix Llobregat (250.000€, la meitat aportats per Castelldefels, i la resta per Gavà, Viladecans, Sant Boi i el Prat); l’Àrea Metropolitana (500.000€), i la UPC (880.000€ en suport cientificotècnic, infraestructures de recerca i suport a la incubació).

De la mateixa manera, Capital Risc de “la Caixa” aportarà 2 milions d’euros en préstecs participatius a les companyies que s’instal·lin, en el cas que ho sol·licitin (màxim de 50.000€ per empresa).

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here