Els grups locals del PSC, CiU, Iniciativa i Junts per Sant Just van presentar una moció a la sessió que rebutjava el projecte de la MAT i a la qual també s’hi va afegir Via Democràtica. El Partit Popular s’hi va abstenir

La MAT consisteix en construir diferents connexions entre centrals elèctriques, repartides per la ciutat de Barcelona, amb línies de corrent de Molt Alta Tensió a 400.000 volts. Tot plegat, amb l’objectiu d’evitar problemes elèctrics a la ciutat en un futur, com els que va patir l’any 2007. Red Eléctrica Española és la propietària de la xarxa de distribució i promotora del projecte, qüestionat per diversos experts i per administracions municipals. Una de les actuacions previstes afecta directament Sant Just i Collserola.

Al terme municipal de Sant Just, s’hi contempla una nova subestació, anomenada Desvern, que s’uniria amb la línia elèctrica de Begues-Rubí a l’alçada de Sant Feliu, i també la construcció d’una nova línia aèria per unir les subestacions Desvern i Gramenet, a Santa Coloma, creuant el Parc Natural de Collserola.

Grups ecologistes com la Plataforma Cívica en Defensa de Collserola també rebutgen la MAT, i l’Àrea Metropolitana de Barcelonava aprovar aquest mes de juliol una moció perquè es revisés el projecte. Alguns dels acords que proposava la moció de l’AMB eren els mateixos que els que aprovava el ple: que Red Eléctrica Española demostri que s’han estudiat totes les alternatives per assegurar l’estabilitat del subministrament elèctric de l’àrea abans d’optar per aquesta solució; exigir al ministeri corresponent que sotmeti a avaluació ambiental el projecte global d’implantació; i exigir que cap nucli de població quedi exposat a una distància en què les radiacions electromagnètiques que se’n derivin afectin la seva salut.

L’alcalde també va mostrar la seva preocupació davant la MAT, i fins i tot pronosticava que el consistori pot rebre pressions per posicionar-s’hi en contra. Josep Perpinyà va explicar que, el 2011, l’Ajuntament va rebutjar l’estudi ambiental de Red Eléctrica i demanava la racionalització de les subestacions, ja que ara ja hi ha una subestació a Sant Just, a la plaça Mireia.

Josep Perpinyà va explicar que existeix l’alternativa de fer passar la MAT des de la Plaça Mireia fins a Santa Coloma per la galeria de les rondes, per tant, de forma soterrada. Seria una opció que comportaria que les línies fossin aèries únicament des de la Plaça Mireia fins a l’entrada de la galeria, a la zona del Pla Caufec; i des de Torre Baró fins a Santa Coloma. Aquesta idea, però, ha estat desestimada per Red Eléctrica.

Tots els grups del consistori van votar a favor de la moció excepte el Partit Popular.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here