El pressupost es manté en la mateixa xifra que l’any passat, tot i l’ampliació del programa amb els actes al voltant del 50è aniversari d’Esplugues City

La Festa Major de Sant Mateu compta enguany amb quatre dies, del 19 al 22 de setembre, per desplegar el seu ampli programa d’actes, que torna a créixer malgrat el manteniment de la partida pressupostària, uns 110.000 euros, en la mateixa quantitat que el 2013. L’esforç realitzat durant els darrers cinc anys, especialment intens en l’optimització dels recursos municipals per reduir la contractació de serveis externs i en la col·laboració de les entitats, ha permès minvar el cost en més d’un 50%.

Tanmateix, el nombre d’activitats, “pensades per a tots el gustos i edats”, com destaca el regidor de Cultura, Eduard Sanz, lluny de disminuir, s’incrementa i ho fa, sobretot, per sumar-se a la commemoració del 50è aniversari d’Esplugues City. Durant els dies de festa, un mercat ambientat en les pel·lícules de l’Oest substituirà enguany el tradicional medieval i, a més, amb vocació de continuïtat. “La intenció és mantenir aquesta novetat i així diferenciar-nos respecte a la resta de poblacions, on els mercats medievals són comuns en una o altra època”, explica Sanz.

Algunes entitats adaptaran les seves propostes per adherir-s’hi i a l’espai d’Esplugues City que s’ubicarà al parc dels Torrents cavalcaran els ponis de la Colla dels Tres Tombs i l’AV de la Plana convidarà la ciutadania a ballar country i cancan, entre d’altres activitats. El diumenge, a les 22 h, s’hi projectarà a l’aire lliure el film El tren de las 3.10 (2007).

També la fi de festa tindrà sabor a western: el piromusical del dilluns a la nit mesclarà foc, trons i música de mítiques pel·lícules de l’Oest.

Un pregó dedicat a Esplugues City, de la mà de Salvador Juan

Aquesta Festa Major amb sabor a western no podia començar d’una manera més adient. Per escalfar motors i recordar els orígens d’Esplugues City, l’Ajuntament ha encarregat el pregó a Salvador Juan, coautor del llibre Més enllà d’Esplugas City, qui estarà acompanyat per altres persones relacionades amb l’antic poblat-plató dels estudis Balcázar i bons coneixedors de la seva història.

Els grups de moda i molt més

Dos dels grups que més han sonat aquest estiu visitaran Esplugues per actuar a l’escenari del carrer Sant Antoni M. Claret. L’autenticitat dels catalans Blaumut, la nit del dissabte 20, i els ritmes ballables i contagiosos dels canaris Efecto Pasillo, el diumenge, posaran música a una Festa Major en què també, com a novetat, els joves tenen una cita amb el Tour40 (el divendres 19). A més, després de l’actuació de Blaumut, La Terrasseta de Preixens allargarà la festa fins a la matinada.

L’apartat musical de la festa tindrà una altra fita important al Festival Solidari Duendes con Arte, de Gent Constructiva (el diumenge), que comptarà amb l’actuació de Raimundo Amador.

Una gran festa de festes

“Del conjunt d’activitats que componen el programa de la Festa Major, segurament un 80% són a càrrec de les entitats. Sense elles, no seria possible un programa tan variat i complet”. Aquesta afirmació del regidor Eduard Sanz posa en relleu el gran protagonisme que les associacions culturals, esportives i cíviques d’Esplugues tenen a les celebracions patronals de Sant Mateu. Una cita que, enguany, més que mai, esdevé una gran festa de festes, ja que moltes d’aquestes entitats estan commemorant aniversaris importants.

Una de les més veteranes, la Secció Sardanista de L’Avenç, compleix mig segle i ho celebra amb la recuperació de la ballada de sardanes durant els dies propis de la Festa Major. Un altre acte central, la multitudinària Trobada de Puntaires, arriba a la vintena edició i ho fa de la mà, com sempre, de l’Associació de Dones de la Plana, que també enguany celebra el 30è aniversari.

Els Cargolins, amb 20 anys d’història, tornaran a emocionar i a aixecar passions a la XXI Diada Castellera, acompanyats pels Castellers de Sants i els Capgrossos de Mataró. I amb la Trobada de Gegants, programada per a l’octubre, se celebrarà que la Colla de Geganters d’Esplugues i el seu aplec anual van néixer fa tres dècades.

30 anys de la Marxa Accessible

Trenta anys també compleix la Marxa Accessible d’Educació Viària, que organitza la Policia Local d’Esplugues. Cada any aplega una mitjana de 370 ciclistes, patinadors i persones amb cadira de rodes que comparteixen una passejada per la ciutat per reivindicar una mobilitat sostenible, cívica i segura.

En aquesta edició especial, programada per al diumenge 21, a les 10 del matí, es lliurarà als participants una samarreta commemorativa del 30è aniversari.

PROGRAMA DE LA FESTA MAJOR 2014

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here