Darrerament es va donar a conèixer que el Govern havia encarregat un estudi de viabilitat del trasllat del CTE d’Esplugues al CAR de Sant Cugat del Vallès. Davant d’aquesta situació i a proposta d’ICV-EUiA, ahir es va votar al Parlament una resolució, que sol·licita informació sobre aquest posible trasllat i demana que es mantingui el CTE Esplugues en el seu actual emplaçament del Baix Llobregat i assegurant la continuïtat de la totalitat dels serveis i instal·lacions. Aquesta resolució es va aprovar amb els vots a favor de ICV-EUIA, ERC, PSC, PP i Cs, i els vots en contra de CIU. La CUP no hi va ser present

El CTE d’Esplugues , amb una superfície de 17.650 metros quadrats ubicats entre l’Avinguda Països Catalans i el carrer Sant Mateu, acull entre d’altres instal•lacions la Residència Joaquim Blume, l’Institut Joaquim Blume (amb uns 160 alumnes), la seu del Consell Català de l’Esport i instal•lacions esportives.

Tot aquest complex dóna servei a la ciutat d’Esplugues, però també a la comarca del Baix Llobregat i d’altres comarques veïnes.

La residència Blume, amb més de cinquanta anys d’existència, és un signe d’identitat de l’esport català, ha acollit destacats esportistes, i ha esdevingut l’epicentre de molts altres serveis que han donat lloc a la creació del CTE Esplugues.

L’Institut d’Educació Secundària Joaquim Blume, existeix des de fa vint-i-dos anys i ha estat capaç de donar resposta a les necessitats de centenars de becaris del CTE Esplugues que hi han passat.

El CTE Esplugues és un projecte singular i específic en el que es pot compaginar la pràctica esportiva i la formació acadèmica. El Consell Escolar i el Claustre de professors de l’Institut rebutgen la seva desaparició o trasllat i demanen que es trobin vies de finançament  que el facin viable.

D’altra banda el tancament d’aquest espai i la seva possible venda per tal de proporcionar recursos econòmics extres a la Generalitat, suposa una operació més que discutible que el Parlament ha de rebutjar, segons va defensar ahir el diputat ecosocialista Jaume Bosch.

El diputat d’ICV-EUiA, va denunciar les intencions del Govern de la Generalitat que podria voler vendre els terrenys del Centre de Tecnificació Esportiva d’Esplugues (CTE) on hi ha tant l’Institut com la Residència Joaquim Blume, i voler-ho traslladar al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat “només per aconseguir uns ingressos extra per les arques de la Generalitat”.

Per totes aquestes raons, Bosch va presentar una Resolució en defensa de que aquests serveis romanguin a la comarca, que finalment va ser aprovada malgrat la oposició de CiU al séu segon punt  (i l’abscència de la CUP). El text aprovat finalment va ser:

Punt 1.  Informar al Parlament, l’Ajuntament d’Esplugues, al Consell Comarcal del Baix Llobregat, A LA DIRECCIÓ , al Consell Escolar i al Claustre de professors de l’institut Joaquim Blume i als usuaris de la resta de serveis del CTE Esplugues sobre l’estudi de viabilitat del trasllat del CTE Esplugues i de les previsions del Govern en relació a aquest espai.

Punt 2. A mantenir el CTE Esplugues en el seu actual emplaçament d’Esplugues (Baix Llobregat) i assegurant la continuïtat de la totalitat dels serveis i instal·lacions que el conformen, I TOTA L’OFERTA EDUCATIVA I FORMATIVA QUE ES DESENVOLUPA EN L’INSTITUT JOAQUIM BLUME, JA SIGUI EDUCACIÓ OBLIGATÒRIA, SECUNDÀRIA, CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR, O QUALSEVOL ALTRE ENSENYAMENT ESPECÍFIC DE L’ESCOLA CATALANA DE L’ESPORT, renunciant a qualsevol operació de venda de terrenys o de trasllat de les instal·lacions a una altra ubicació.

En declaracions a elBaix.cat, el diputat baixllobregatí ha explicat que “Un dels secrets més ben guardats dels Pressupostos de la Generalitat d’aquest any era quin patrimoni té previst vendre el senyor Mas Cullell per quadrar els números. Ara ja hem descobert una operació, traslladar els equipaments esportius i educatius de la Blume per poder vendre’n els terrenys. Això  és un atac inacceptable a l’esport i a l’educació del Baix Llobregat”, ha sentenciat Bosch.

Aquesta Resolució, responia a una petició del Ple d’Esplugues que ja va aprovar una moció semblant, també amb els vots en contra de CiU en solitari. Durant el Ple de la localitat afectada, CiU d’Esplugues va exposar un ampli argumentari per defensar el seu vot en contra de la moció, presentada també per ICV d’Esplugues.

Albert Comellas, regidor de CiU a la ciutat, va acceptar que “efectivament, hi ha uns estudis per veure com les instal•lacions que fa vint-i-cinc anys que són ja entre nosaltres aquí a Esplugues, entre les quals hi ha la Residència Joaquim Blume, l’Escola Catalana d’Esport, la Unitat de Medicina de l’Esport i el IES Joaquim Blume, doncs es racionalitzin i es col•loquin en unes altres localitzacions que ara esmentarem”.

Així, el regidor va acceptar que els serveis que actualment hi ha a la Blume d’Esplugues, es podíen acabar repartint entre el CAR de Sant Cugat i el centre d’INEFC a Montjuïc.

Després d’acceptar la voluntat del Govern d’estudiar, doncs, el trasllat del complex esportiu i formatiu, Comellas va defensar que “és obvi que la millor opció és no tocar res i deixar aquesta institució de llarga durada, llarga trajectòria i d’èxit reconegut entre nosaltres. Però en aquest cas, com tots sabeu, hi ha restriccions pressupostàries que obliguen a plantejar tots els escenaris posibles”.

Finalment, va tancar el seu argumentari de la següent manera: “Per tant, nosaltres al que instem no és a mantenir la permanència per se, perquè entenem que en altres opcions menys desitjables, és clar, tant el model esportiu com l’atenció, els docents i els esportistes es mantindria, però sí instem a negociar amb l’ajuntament els projectes de futur que hi hagi, perquè no volem restar al marge en cap dels casos. I com algú ha suggerit, doncs, potser en aquets cas hipotètic no desitjable que ens haguem de despendre d’aquest actiu, que Esplugues es beneficiï”.

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here